Според тълковния речник елит е подбрана група от екземпляри, които обикновено са най-добрите в своята област. Синоними на елит са аристокрация, хайлайф, висша класа. Във футбола елитът е най-силната дивизия в дадена държава. У нас тя си има ново име от този сезон. И нов формат.

Първа професионална футболна лига е турнирът, в който ще се състезават най-добрите клубове в България. Тя се разрасна драстично в сравнение с миналия сезон.

Последното първенство, което се наричаше А група, завърши с 9-отбора – по-малко отколкото елитните дивизии на Гибралтар, Фарьорските острови, Азербайджан...

Българският футболен съюз увеличи броя на отборите като освен класиралия се по право Дунав Русе, бяха поканени да участват ЦСКА София, Нефтохимик, Локомотив Горна Оряховица и Верея. Така отборите за новия сезон са вече 14!

Регламентът също се промени. След изиграването на 26 кръга първенството се разделя на първа шестица и втора осмица. Шестте най-добри ще определят шампиона и участниците в евротурнирите, а останалите се разделят на две групи и след плейофи определят кои отиват на бараж за оцеляване и кой изпада. 

Дори и от втората осмица обаче има тим, който може да се класира за Лига Европа, след ситото на баражи и сблъсък с последния в зона Европа от първата шестица.

С Първа професионална лига се разделя един тим, а два играят плейоф с втория и третия от Втора професионална лига.

Промяната в регламента не е първата в историята на нашия футбол. Най-вероятно няма и да е последната. По света елитните дивизии имат някои основни принципи, според които получават наименованието си. 

Според цифри – първа, втора, трета... и според букви – А, Б и т.н. В някои по-особени случаи има и наименования като Висша лига, а понякога и спонсорите дават името на дивизията. Българската лига е опитвала от всички заглавия.

В началото името е просто Държавно първенство по футбол. То започва през 1924 г. и се провежда на принципа на елиминациите. В края на трийсетте години на миналия век за кратко надпреварата носи името Национална футболна дивизия и в рамките на 3 сезона са изоставени преките елиминации. Между 1946 и 1948 г. елитния ни футбол се нарича просто – Републиканско първенство. След него идва на дневен ред А група. Тя стартира през есента на 1948 г. и е с 10 отбора. С течение на времето броя на тимовете в елита се променя, като в един момент дори и националния отбор е участвал в първенството. 10, 12, 14, 16... бройката на участниците се мени до 1968 г. От тогава до 2000 г. А група е твърдо с 16 отбора с 2 изключения. 

Рекордът е между 1971 и 1973 г., когато елита е от 18 отбора!

Новото хилядолетие изисква нови промени. 52-годишната традиция на А група е нарушена през есента на 2000 г. Създадена е Висша професионална футболна лига. Промените не са приети от всички. Президентът на футболният съюз по онова време, покойният вече Иван Славков, се изказа против идеята.

Идеята с Висшата лига също не просъществува дълго. 3 години след това първенството отново е А група, а формата – познатия отпреди 2000 г. с 16 тима. От 2013 г. започна свиването на елита. Първо останаха 14 тима, година след това – 12, за да се стигне до 10 отбора, с които започна миналия сезон.

Време е за ново начало. И ново име – Първа професионална футболна лига. Повече отбори, повече футбол. Остава да видим дали този формат и име ще оцелеят повече време.