Потомъкът на Христо Ботев и председател на едноименната общонародна фондация - Боян Ботйов беше удостоен със званието "Почетен член на клуба" от ръководството на ПФК Ботев (Пловдив).

Навръх 89-годишнината от първата шампионска титла на Ботев, лично собственикът на най-стария футболен клуб в страната Георги Самуилов връчи на наследника на Ботевия род специална грамота пред паметника на великия българин на базата на клуба.

Боян Ботйов е първият почетен член на футболен клуб Ботев (Пловдив) през новия век. Пазителят на духа и творчеството на Христо Ботев ще получи и уникална членска карта, удостоверяваща статута му в клуба.

Непосредствено, след като официално стана част от ПФК Ботев, Боян Ботйов изнесе лекция пред десетки деца от "жълто-черната" академия на тема "Български дух и делото на Христо Ботев."

Същевременно ПФК Ботев подписа споразумение за сътрудничество с основаната през 1994 година и ръководена от Боян Ботйов Общонародна фондация "Христо Ботйов". С рамковото споразумение помежду си двете страни изразяват съгласие, в условия на трайно партньорство и взаимноизгодно сътрудничество, да осъществяват съвместна дейност и да работят върху общи проекти.

Подпис под контракта сложиха изпълнителният директор на Ботев Иван Йотков и председателят на ОФ "Христо Ботйов" Боян Ботйов. Споразумението беше сключено в присъствието на собственика на "жълто-черния" клуб Георги Самуилов.

Боян Ботйов е роден на 3.02.1960 година в София. Завършва специалност "История" в Софийския университет "Св.Климент Охридски". За обществената си и родолюбива дейност той е отличаван с плакети и почетни грамоти от различни държавни и общински институции, както и неправителствени организации.