Подробна дисекция на новия формат в Първа лига

Форматът на Първа лига за сезон 2016/2017 определено изглежда енигма за редовия футболен фен, но както клубовете, така и БФС заявиха, че идеята му е да запази интригата около ключовите позиции максимално дълго.

Разделянето на първа шестица и и втора осмица е лесната част. Челните 6 тима се отделят и играят по още два мача един срещу друг, като запазват натрупания си дотук актив. Така след още 10 кръга (общо 36 с тези от редовния сезон) се оформят позициите в челото - шампион, сребърни, бронзови медалисти и така до 6-ото място.

Във втората осмица се формират две самостоятелни и равностойни групи. В група А участват 7-ият, 10-ият, 11-ият и 14-ият, докато в другата - 8-ият, 9-ият, 12-ият и 13-ият. Точковият актив от първата фаза също се запазва Всеки от участниците изиграва по 6 срещи - на разменено гостува срещу останалите 3 съперника в своя поток. Оформя се крайно класиране във всяка група. Първите две позиции във всяка от групите са желаната цел, тъй като те гарантират сигурно участие в Първа лига през следващата кампания и дава шанс да се гони квота за Лига Европа.

Това се случва в плейофи на директна елиминация в 2 мача. Първият от група А играе полуфинал срещу втория от група Б, а другата двойка е обратната - вторият от А срещу първият от Б. Победителите се срещат на финал, също в 2 срещи. Той не се играе, ако един от двата финалиста е спечелил Купата на България. Спечелилият финалния бараж заема 7-ото място в крайното класиране и придобива право на участие в плейоф срещу третия от първата шестица, а залогът е именно последната квота за Лига Европа. Ако някой сред медалистите е спечелил Купата, то в плейофа ще участва четвъртият в подреждането. Тази последна квота се разиграва в един мач, а домакин е отборът от първата шестица.

Вторият поток от долната осмица включва завършилите на трето и четвърто място тимове съответно в групи А и Б. Третият от А играе полуфинал срещу четвъртият от Б, както последният от А излиза срещу третия от Б. И тези полуфинали са в 2 мача на разменено гостуване.

Победителите се срещат във финален плейоф, отново в 2 срещи, а триумфиралият заема 11-ото място в крайното класиране, което му гарантира още един сезон в Първа лига. Загубилият се счита за 12-и в крайното класиране и играе бараж за оставане срещу третия от Втора лига. Мачът е един и се играе на неутрален терен, а победителят придобива право на участие в Първа лига през следващата кампания.

Загубилите в полуфиналите за оцеляване играят плейоф помежду си за 13/14-о място. Сблъсъкът се решава в 2 мача на разменено гостуване, а записалият поражение завършва на последното 14-о място и директно изпада от елита. Отборът-победител, иначе казано 13-ият в крайното класиране, играе бараж в един мач срещу втория от Втора лига. Отново баражът е в един мач, а победителят ще бъде част от Първа лига през идния сезон.

профилна снимка

*Коментирай конкретната статия и използвай кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание!

 
Първа лига

Първа лига