Отборът на Пирин, воден от старши треньора Милен Радуканов, започна днес подготовката за пролетния дял от шампионата в Първа лига. 

"Орлетата" излязоха на стадион "Христо Ботев" за първо занимание днес следобед. Преди началото, по традиция беше отслужен водосвет за здраве и успехи от отец Петър Стефанов. На ритуала присъстваха кметът на община Благоевград д-р Атанас Камбитов, ръководители, фенове и благодетели на благоевградския клуб.

Кметът Камбитов заяви пред медиите, че отборът е осигурен финансово до май месец, че са изплатени всички заплати до момента, остават само някои премии. Според него остава задачата за търсене на стратегически партньор, който финансово да подпомага и да гарантира по-голяма сигурност и стабилност в дейността на клуба и представителния тим. Основна грижа си остава и развитието на детско-юношеската школа, за да разчита и залага занапред клубът на собствени кадри.

Това подчерта по-късно на брифинг и управителят на клуба Венко Попов, която отбеляза, че целта е Пирин да запази своята идентичност. Това не изключва възможността да се привличат и на външни футболисти, включително и чужденци, както е в момента, но всичко трябва да е съобразено с ограничените финансови възможности.

В отбора има и напуснали футболисти, има и новодошли на проби. Общо 22 футболисти започнаха днес подготовка. В сравнение с есента в състава вече не са разтрогналите с клуба национален вратар Благой Макенджиев, бранителят Стилиян Николов, както и нападателят Даниел Младенов, който не влизаше в последно време в плановете на старши треньора Радуканов. Засега останалите познати от есента играчи продължават с екипа на Пирин.

Към отбора се е присъединил 24-годишният централен защитник Ивайло Тодоров от Локомотив /Горна Оряховица/, който ще се опита да запълни празнината след напускането на Стилиян Николов. 

На проби са и 30-годишният Тихомир Костурков от Симитли, играл досега в канадската лига, и 20-годишният халф от Места /Хаджидимово/ Вайс Вранчев. Това съобщи наставникът Милен Радуканов, който заяви, че селекцията остава отворена, търсят се трима-четирима футболисти за възлови места в състава.

Радуканов увери, че той, целият спортно-технически щаб и футболистите ще продължат да се раздават на сто процента, както досега, за да радват феновете и изпълнят целите пред отбора. Старши треньорът очаква израстване и на юношите, които тренират с представителния тим и на които смята да даде шансове за изява напролет, тъй като в момента може да се разчита едва на 13-14 футболисти.

Сигурно ще има и трудни моменти, но вярвам, че ще има и радостни тази пролет, каза наставникът на "зелените". А главната цел е запазване на мястото на Пирин в елитната футболна група, колкото и да е трудно при сегашната ситуация и нелеките финансови проблеми.

На 9 и 10 януари "зелените" ще преминат медицински прегледи и изследвания. Подготовката ще премине на два етапа - първият в Благоевград, и вторият - в Турция, уточни Радуканов. Окончателните дати за лагера в южната съседка ще са ясни до дни, но се очаква отборът да замине около 28 януари и да се завърне на 9 февруари, като са планирани минимум пет контроли там. 

Евентуална шеста контролна среща ще има в Благоевград, ден преди заминаването за Турция, когато Радуканов се надява да бъде приключена и селекцията.

Шампионатът се подновява през уикенда 16-18 февруари, когато пиринци гостуват на Локомотив Пловдив, припомниха от Пирин./БТА