Спортният директор на Левски Станислав Ангелов сподели своето мнение за отлива на феновете от трибуните. На специално организиран брифинг, на който бе направена равносметка за представянето на отбора в есенния дял на шампионата, шефът се обърна към привържениците. Пелето ги призова да не позволяват да им вземат любовта.

Ангелов: Не сме се отказали от първото място

„Персонални оценки не мисля, че трябва да давам. Но като цяло съм доволен. Исках до някаква степен да се върне духът на Левски, да се върне колективът, да се опитаме като отбор да имаме обща цел и идея. До голяма степен се получи. Има много неща, които трябва да продължим да развиваме, но базата, колектив, общи усилия, работен процес - мисля, че сме добре“, започна Ангелов.

„През по-голяма част от работния процес на Петрович, Топузаков и Букарев участваха, след това продължиха да развият това, което той бе заложил. Естествено бе да продължим да държим линията, която ни носеше успех. Мисля, че го направихме. Смятам, че добре се справят треньорите“.

„Имаше много удари, доста спекулации...те продължават, към днешна дата има доста интересни информации. Опитват се да настроят общественото мнение срещу отбора, да обяснят колко сме слаби...В крайна сметка като изключа мача с Лудогорец, играем успешно и сполучливо. Направихме някои анализи, статистически. Ще ги изнесем скоро. Колко удари бием средно на мач, колко тичаме...ще покажем, защото в крайна сметка имаме най-добрата защита и като теглим чертата във всеки мач имаме повече точни удари от противника. Може би не са толкова опитни момчетата отпред, но лека-полека ще се подобрим. Колкото и негативно да е мнението за нас, отборът се справя добре. Владението на топката също превъзхождаме. Нормално е да има два-три слаби мача. Професионално работим във вскички направления – психически, тактически, кондиционно“, допълни шефът.

„Цялостно съдийството доста повлия на Левски и като точки. Дали умишлено или не, ние нямаме доказателства. Определено се загуби респектът към Левски като структура и обществено влияние. Дори в юношеските мачове се получават странни отсъждания. Но такова е състоянието ни към днешна дата. Стараем се да работим и да не обръщаме внимание толкова на тези нефутболни въпроси. И да се оплакваме, и да не се оплакваме, те съществуват. Ако трябва ще играем и въпреки тях. Това е част от израстването на един тим“.

„Доста спекулативни приказки се изговарят по адрес на собствениците ни, на клуба. Откакто те дойдоха се правят много анализи. Те се опитват да реструктурират клуба. Това са нови хора, нормално е да се обмислят всички ходове, за да се вземе най-доброто решение. Винаги се говори за дългосрочни планове, говорим за нещо сериозно. В нито един момент не съм усетил колебание в тези хора като собственици. Моето виждане е, че те имат визия как да развият клуба“.

„Вижте, откакто аз застанах на поста спортен директор, казах, че за мен е по-важна е работата, а не селекцията. Това как е било преди, не ме интересува. Аз нося отговорността и след като е така, искам да наложа визията си. Ако взимаме нови, те трябва да са по-добри от това, което имаме ние като качество. За момента момчетата се представят добре. Нашата цел е влизане в групови фази на евтотурнирите. Ние имаме скаутско звено, следим нови играчи. Опитваме се да изградим отбора бавно и постепенно. Отбор, който да има бъдеще. Не просто да взимаме нови. Ако не видим по-добро от това, което имаме, няма да привличаме нови. Има бюджет, или по-точно има рамка. Ако трябва да се прави Лудогорец, аз не съм човекът. Не мисля, че това е правилният път за България. Много повече трябва да се развиват школите. Ако има възможност ще привлечем два-трима чужденци. Моят приоритет е школата. Много играчи наблюдаваме. В този процес има варианти. Може да се стигне до всеки. Не говоря конкретно за Жоао Пауло. Но няма да влизам в конкретика. Повечето имена в медиите са страхотна спекулация. Гледам, мигам и се чудя като чета“, коментира предстоящата селекция Ангелов.

„По времето на господин Петрович имаше мачове, където водехме убедително, и можеше тези деца (бел.ред. юношите) да влязат да играят. След като той си тръгна, дойде по-тежкият период и нямаше такива възможности. Откакто го няма господин Петрович, да ви споделя шест или седем юноши тренират на всяка тренировка с първия тим. Преди това го нямаше. Сега гледаме какво точно им липсва, какво трябва да развиваме. Има индивидуални програми. За да вкараме един юноша в първия състав, той трябва да има минимум нивото на другите. Ние разчитаме на тези момчета. Има моменти, когато треньорът преценявам колко може да рискува. За мен е важно да се придържаме към политиката, която водим – да развиваме младите. При положение, че имаме добра позиция, искаме да атакуваме групите на Лига Европа. Искаме да развиваме и младите, но това е дълъг процес. Като имаме дългосрочна идея, тя се развива бавно“.

„И ние си имаме нашите грешки. Правим си анализи. В момента обаче да кажа конкретно е трудно за мен. Според мен до тръгването на Петрович програмата бе по-лека. След това дойде по-тежкият период. Нормално бе да загубим точки. Ако се свирят такива дузпи на Герена като на Локо Пд...Изгубихме точки срещу новосъздаденото дружество ЦСКА с дузпа, за мен спорна. С Лудогорец -загубихме безспорно там. Тук спечелихме. Тук играхме равностойно, даже на моменти по-добре. Там можеше да измъкнем нещо, но не се получи“.

„Срещу нас има голяма организация. Дават се премии на противниците ни от други отбори. Това за нас е прекрасно, ние винаги играем срещу мотивирани отбори и така ни се вдига нивото. Има седем-осем запитвания и то сериозни за наши играчи. Ние не оценяваме, че в Левски играят добри играчи. Отвън се действа агресивно и безкомпромисно – и медийно, и от другаде. Няма лошо. Така е било в годините. Колкото повече трудности преодоляваме, толкова по-силни ставаме. Ако ги преодоляваме, ако не ни съсипят. Лека-полека заработихме в синхрон. Може би хората искат по-бързи успехи, не сме ставали шампиони отдавна, но лека-полека и това ще се случи“.

„Ние определено имаме добра организация в клуба, но навън от клуба не ни е добра организацията. Много европейски гледаме на нещата и сме далеч от българската действителност. Много толерантно се държим и това в много случаи ни създава проблеми. Но аз не мисля да се променяме. Имаме си цел и я следваме“, отсече Пелето.

„Не мога да назова конкретни имена, за отбори, които дават премии на нашите противници. Който има, той дава. Ние нямаме пари да раздаваме на други клубове. Те си признават хората, че са им обещавали премии, когато са играли срещу нас. Ние каквато и сила да имаме, трябва да се фокусираме върху нас си. Другите са си другите. Не съм съгласен, че трябва да създаваме нелоялна конкуренция“.

„Дали ще се разделим с някого, ще разберете скоро. Ние още говорим вътре в клуба. Относно дългосрочната перспектива – единственият шанс да променим нещо, е да вложим всичките си усилия да изградим млади таланти. Само така бихме могли да променим статуквото. Има успешни модели, които работят в съседни страни. Това трябва да е нашата визия. Но към днешна дата е обективно невъзможно. Това е бавен процес. Това, което коментираме и говорим, е изградена стратегия. Не можем от първия етаж да идем на десетия, после се пада от там тежко“

„Тези, които искаме да задържим с изтичащи договори, вече водим разговори с тях. Когато има нещо готово ще го разберете веднага, ще го обявим“, допълни Пелето.

„Може би реално щяхме да сме втори, но разликата щеше да е по-малка с Лудогорец. Това бе реалното за тази есен. Обективно трябва да гледаме на нещата“.

„Най-много съжалявам за мача с Марибор тук. Мисля, че имахме шансове да продължим напред в този турнир“.

„Естествено, че сме наясно с формата на шампионата. Просто е нещо ново, ще свикнем“.

„Лудогорец не е по-голям дразнител за Левски от ЦСКА. Даже доста внимание им отделяме. Не смятам, че някога е бил толкова голям дразнител. Няма я тази традиция. Тя се гради с години. Пожелавам им да се развиват все така добре“.

„Най-вероятно ще бъдем два пъти в Кипър с малка почивка между двата лагера. Надяваме се всичко да е нормално и играчите да се върнат здрави. Лятото имаше проблеми. Това мисля, че се отрази на мача с Марибор, от там започнаха драмите и разправиите с господин Петрович, който искаше още играчо. Важно е паузата да има професионално отношение от страна на играчите, треньорите да контактуват с тях“.

„Търсим двама-трима футболисти най-много на този етап. Честата промяна на състезатели не води до нищо добре. Не смятам, че трябва да се правят кардинални промени. Имаме добра позиция, като представяне до сега“.

„Според мен до голяма степен всички спекулации създават в хората негативно отношение, на база на което те вместо да обичат, започват да се дразнят и да мразят, и то хората, които работят за техния отбор. Винаги съм вярвал, че най-важното нещо на света е любовта. Това никой не може да ти го вземе. Когато човек силно обича, това е най-силното нещо на света. За съжаление, напоследък се оказва, че вместо любов, жънем омраза, пък отборът върви напред. Нормално да има отлив. Телевизията предава всеки мач. Има суша откъм трофеи. Много негативни коментари за това, което се случва и не се случва, без да има ясна представа и конкретика. Аз искам да помоля всички фенове да не позволяват да им отнемат любовта, да обичат с цялото си сърце, това, което са обичали. Било е и по-тежко след 1948-а, но само любовта е запазила клуба ни. При промяната на един строй има тежки моменти. Сега е нашият, когато го преминем, всички заедно ще се радваме“, обясни своята визия спортният директор.

За финал Ангелов бе запитан дали отборът ще вземем участие в традиционния коледен турнир по футзал с феновете: „Ако има мач с феновете, не бихме пропуснали да участваме“.