Павел Колев: Има по-малко съмнителни мачове

Заместник-изпълнителният директор на БФС Павел Колев заяви, че през последния сезон има много по-малко сигнали за съмнителни мачове в сравнение с получените сведения от преди три години. 

"Клубовете си избраха точно този формат и всички клубове гласуваха „ЗА“. Вижте Румъния, Хърватия навсякъде има извадени отбори и се налага да има плейофи. В България и държавите от нашия мащаб разликата между отборите е много голяма и това дава предпоставки за по-безинтересни срещи. Сега едни от недоволните са точно тези клубове, които до последно трябваше да се борят за оцеляване, защото те са свикнали по това време да си развяват байрака, а сега не се получава", коментира Колев. 

"Не казвам, че това е най-добрия формат на първенството  Предлагахме им точките да се делят на две, но те си избраха този формат."

"Последният сезон са мониторирани от УЕФА мисля, че 1001 мача от България . От тези 1001 мача през този сезон имаме 5 мача сигнала. Преди 3 години бяха 47 съмнителни", добави той. 

"Нещата са повече от ясни – имало е спорни решения от съдията . Тук има реплика от страничния съдия – ти само я центрирай да се вкара – другото е наша грижа. Главния съдия казва на момчето – моля те вкарай я тази дузпа, че ще станем за смях. Тези съдии няма да свирят повече. Те нямат място повече във футбола."

"Когато дойде сигнал при нас от системата, нашият офицер го препраща на полицията и прокуратурата, събират се информации за всички залози и на базата на това се прави база дали има нехарактерни движения на залозите. Сигналът за един мач пристига 3-4 дни след самия мач. Обикновено този сигнал гарантира, че в 95 % от случаите има нещо нередно в самия мач. Големият проблем е защитата на свидетелите – как да бъдат защитени хората и семействата им след като говорят."

"От миналата година имаме случаи за обаждане на юноша на Локомотив Пд до 19 години на горещия телефон за мач фиксинг. Момчето се обажда и информира, че е било контактното от свой колега с цел уреждане на мач. Имаме двама треньори на които са спрени правата, а в Ботевград имаме трима осъдени."

"Индикации получихме през лятото на миналата година, когато отборът на Литекс заяви участие в младежката шампионска лига с червен екип и седалище стадион "Българска армия". Това е лятото на 2016-та и УЕФА взе решение, че този отбор не може да участва в Шампионска лига. Тогава стана ясно, че тази търговска операция, която ние няма как да спрем, ще доведе до неучастие на ЦСКА в европейските клубни турнири. Причините са в устава на УЕФА – правилото за три години не съществува от вчера или от онзи ден. Уефа трябваше да прегледа трансформациите. Първият официален документ получихме на 29 май, което го има и на сайта на ЦСКА."

"ЦСКА внася документи за участие – УЕФА им отговаря, че не са навършили необходимата възраст. Това не е дисциплинарна санкция, а не изпълняване на част от изискванията. ЦСКА има вече една година история – със следващите две ще станат три и след това могат да участват в Европа. Футболният съюз няма как да излезе и да каже ЦСКА няма лиценз преди да е излязло решението на УЕФА. Ние не сме получавали в нито един момент черно на бяло, че ЦСКА няма да играе в Европа. Водени са и неформални разговори, за да се изясни какви са възможностите за изключение, защото такива са правени в Латвия. Въпросът е да имаш лоби и да обясниш, че този отбор е наследник на стария, които в нашия случай не сработиха до голяма степен, защото публиката на ЦСКА е разединена, нямаше обединение, нямаше единна позиция и това е повлияло", продължи заместник-изпълнителният директор на БФС. 

"ЦСКА има право да получи цялата документация между БФС и УЕФА и те са го получили. До колкото знам е имало среща между Данаил Ганчев и Борислав Михайлов след 29 май. Г-н Ганчев е приел тези аргументи и от тук на татък тази полутеза, че футболния съюз се е борил за изключение за ЦСКА и някои клубове казват, че това е неморално."
"Аз до колкото съм запознат има обжалване. Нашата информация е, че има. Дали е внесена вчера или днес не мога да ви кажа."

"Най-добрият вариант за баража беше да бъде отложен докато приключи обжалването на ЦСКА. Моето лично мнение е, че това обжалване, ако има такова, ще приключи преди жребия. Но това не е гарантирано на 100%."

"В наредбата е записано последният клуб даващ право на участие в европейските клубни турнири, съответно третият трябва да играе бараж. Всичко друго е емоция, запалянковщина. Лицензирането за българското първенство е приключило за тези, които имат лиценз за Европа", каза още Павел Колев. 

 

профилна снимка

*Коментирай конкретната статия и използвай кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание!

 
БФС Павел Колев

Първа лига