Изпълнителният директор на БФС Павел Колев бе гост на „Домът на футбола” по DIEMA SPORT. Шефът във футболния съюз дисктутира наболелите теми, дни преди старта на новия сезон в Първа лига.

За представянето на Левски в Европа:

Това е много сложна ситуация. Трупвайки моят опит, то съм се уверил, че не трябва да се говори много. Няма смисъл и аз да наливам масло в огъня за клуба. „Сините” фенове са достатъчно разстроени от отпадането от Вадуц. Очакваме представянето на другите ни два отбора. Пожелавам успех на Славия и ЦСКА. В Левски трябва да има хора, които да мислят как да излязат от тази ситуация, тъй като не е приятна за никой в клуба. Феновете очакват много повече от този отбор”.

Спорнтият модел в България:

Вашите зрители биха се съгласили с мен, че редица подобни ситуации, както е Левски сега, то треньорът е най-малкият виновник.

Зрителите ви ще се съгласят с мен, че треньорът е най-малкият виновник, ако вземем за пример случаят в Левски. Моделът у нас не се отдалечава от европейския – той е еднакво далечестоящ от европейските, а причините са обективни. Става въпрос за манталитет, традиции в спорта, както и финанси. Парите са най-важните. У нас се подценява много организационния модел на управление, което е грешка. Повечето управници говорят със заучени фрази, но на практика не знаят за какво точно говорят. Когато направиш паралел със западните клубове, то ти разбираш, че повечето неща тука са компромисни. Финансите не са висчко, тъй като могат да се направят хубави неща при една добра организация и разпределение на отговорностите. Тук идва въпросът дали българите можем да работим в екип. Колкото и да има клубни пристрастия и различни цели, то в крайна сметка за футболните клубове е най-важно да разберат, че правят един продукт заедно. Този продукт не може без самите клубове. Щом това се осъзнае и се работи заедно, тогава нещата ще се подобряват. Това е един затворен кръг, от който няма излизане, ако не се променят нещата”.

Конкуренцията в Първа лига през сезон 2018/19:

„Трудно е да се прогнозира дали първенството ще бъде конкурентно. Аз смятам, че ще бъде, тъй като мисля, че ЦСКА има повече шансове да конкурира Лудогорец. Не виждам други отбори, които да предоставят конкуренция на тези два отбора. Очаквам да е доста интересно”

За Лудогорец:

Имам приятел, който се познава с Пауло Аутуори и ми бяха разказани много добри неща за треньора. Когато на футболистите на Лудогорец им се играе, то няма кой да им създаде проблем. Сезонът е важен за тях и ще видим дали ще влязат в Шампионската лига, каквато им е целта. Ако Лудогорец влезе в турнира, то отборът ще бъде подпомогнат от голяма финансова инжекция. След това ще стане много трудно за другите отбори.

Повече от Павел Колев, чуйте в прикаченото видео.