„Здравейте, момчета! Аз съм Паулиньо. Само Левски“. Така започва специалният материал на предаването „Преди кръга“ по DIEMA SPORT, посветен на бързоногото крило на Левски – Паулиньо. 

Пауло Виктор де Менезеш Мело или просто Паулиньо е един от класните чужденци в родния шампионат. Бразилецът подсили Левски през миналия сезон, в който вкара 8 гола в 19 срещи и бързо се превърна в любимец на феновете. 

За същия брой мачове през настоящата кампания обаче крилото има едва едно попадение. И все пак крилото не проведе пълноценно предсезонната подготовка, защото бе контузен. 

„Получих разтежение по време на лятната подготовка, но сега се чувствам отлично. Физически се чувствам много добре. Благодарение на Господ в този момент съм здрав и това ми позволява да играя във всеки мач“, споделя Паулиньо .

В хода на сезона Паулиньо постепенно навлиза във форма, а Ботев Пд е един от любимите му съперници. В седмия плейофен кръг на сезон 2017/18 бразилецът вкара два гола на „жълто-черните“ за домакинската победа на Левски с 3:2. Успехът през май месец 2018-а бе още по-ценен, защото „канарчетата“ водеха с 2:0, а „сините“ стигнаха до впечатляващ обрат на стадион „Георги Аспарухов“.

„Имам фантастични спомени от онази среща. Това бе сензационно представяне. Играх много добре. Помня, че бях резерва, появих на терена в последствие. Бях вдъхновен, вкарах два гола и помогнах на отбора да спечели. В неделя ще бъде труден мач, въпреки че се подготвихме добре за този двубой. Ботев Пд е сериозен опонент, но ние очакваме победа, най-малкото, защото играем у дома пред нашите прекрасни фенове. Затова сме длъжни да спечелим трите точки“, добавя Паулиньо. 

Бразилецът бързо се адаптира към родната действителност и се превърна в основен играч на Левски. За него синият клуб е повече от отбор. 

„В Левски се чувствам като у дома си. Настоящият треньор ми дава увереност да показвам това, което мога да на терена, играейки футбол. Всеки е наясно какво означава Левски за България и аз съм щастлив да бъда част от този клуб. Най-важното е да помагам – независимо с голове или асистенции. От най-съществено значение е отборът да побеждава, да помагам на съотборниците си. Това е моята задача, защото футболът е колективен спорт. Няма значение кой ще вкара, кой ще му подаде. Всеки от нас се старае ежедневно да подобрява представянето си в името на отбора“, продължава Паулиньо.

„Ще е трудно да спечелим титлата, но ние работим, за да постигнем нашата цел. Загубихме у дома прекия двубой от Лудогорец, но сега ни предстоят още 10 мача, в които да натрупаме точки и да отговорим подобаващо на това поражение. Ще видим какво ще стане накрая. Относно конкурентите ни мога да кажа следното – мачовете срещу ЦСКА са винаги възлови, срещу Лудогорец също говорим за класически сблъсъци. Така че не мога да отлича кой измежду двата опонента е по-добър. И двата са състава са добри“. 

Философията на Левски е да изповядва офанзивен футбол, а Паулиньо се вписва в тази концепция. Кое според него е най-важно, за да бъде едно крило достатъчно ефективно?

„Най-важното за един играч на моята позиция е да е агресивен. Естествено от голямо значение е да играеш един на един на скорост. Не на последно място, трябва да си интелигентен, за да отиграваш добре ситуациите, за да излизаш на голови позиции“. 

Като всеки футболист и Паулиньо има любим спорт, който практикува извън царя на спортовете. 

„Боксът е второто ми занимание след футбола. Второто нещо, което правя. Този спорт ме кара да се чувствам добре, чрез него придобивам увереност, укрепвам физически и помага и за издържливостта ми. Така не е проблем да съм на терена по цял мач без да се уморя“. 

В стил "Роки": Бразилец от Левски показа завидни умения с боксови ръкавици

„Не, не се притеснявам от контузии. Моят треньор е професор, истински професионалист. Той ми помага много, показва ми много неща. Няма как да се стигне до проблем“, каза още Паулиньо. 

Бразилия и България са много различни, но коя е най-съществената разлика?

„Най-трудно ми бе да свикна със студа. Това е голямата разлика. У нас няма такива студове. Езикът също е много труден, макар че полагам усилия да го науча. Иначе България е красива страна, а София хубав град за живеене. Имам достатъчно приятели тук – Кабрал, Нуно Рейш, Белмонт, Буш, Горанов, както и всички останали от отбора“.

Помолен да каже нещо на български език Паулиньо веднага откликна: „Здравей, как си, приятно ми е“. 

През август миналата година съпругата на Паулиньо го дари с дъщеричка. Малкото съкровище се казва Мая и вече е на 7 месеца. На 20 февруари 2019 година Паулиньо посвети гола си във вратата на Витоша на малката си принцеса. 

„Семейството ми е всичко за мен. Съпругата и дъщеря ми са при мен. Когато съм у дома, усещам щастието във всяка минута. Много е приятно. Семейството ми дава сила и е моята най-здрава основа. За мен семейството е всичко. Имам сестра, която живее в Бразилия. Фамилията ми е огромна – пълно е братовчеди, чичовци, лели. Прибирам се по два пъти в годината – през май и декември. Сега вече с това малко дете ще ни е трудно да правим такъв дълъг преход и първоначално ще пътуваме предимно в Европа. Може би ще се прибера в къщи в края на годината. Тогава ще се видя останалите членове от семейството“. 

„Като цяло дъщеря ми спи добре. Понякога се буди по веднъж или два пъти, но това е нормално. Нямам проблеми със съня“, сподели за финал младият татко Паулиньо.