На 2 юни 2017-та година Витоша Бистрица си осигури историческо класиране в Първа професионална лига след като победи Нефтохимик с 1-0. Победното попадение на Отофе Пол донесе много радост и емоция на "бистришките тигри", техните фенове, и разбира се старши треньорът Костадин Ангелов.

"Аз не съм изпадал много в такава еуфория. Може би нямах време да се порадвам истински, защото веднага трябваше да започнем работа отново", коментира Ангелов.

За да достигнем до настоящия исторически момент за клуба трябва да се огледаме и в почти 60-годишната история на Витоша. Основан през 1958 година, клубът от Бистрица преминава през много трудности, за да достигне до заслужената си награда.

"До колкото знам било е спортно дружество, което се събират приятели и го основават на майтап. Замисъла е било да се спортува. В последствие като футболен клуб навремето във В група са имали сериозни амбиции. Най-впечатляващия момент преди аз да дойда е участието в Б група", добави треньорът на Витоша.

Амбициозният треньор Костадин Ангелов задължават Витоша да преследва високи цели през дебютната си кампания в елита. А запазването на майсторския статут няма да бъде достатъчно, за да може първият сезон в Първа професионална лига да бъде определен като успешен.

"Моите мечти са свързани с нещо много по-голямо от оставане. Въобще не съм с го вкарвал в главата. Ако почнем да мислим за това значи че се страхуваме да не изпаднем, а това не са нашите страхове. Убеден съм, че през следващия сезон ще успеем да се надиграваме и в доста от мачовете ще бъдем по-добрия отбор."

Атакуващият стил на игра, красивите комбинации и прецизните завършващи удари са елементите, които помогнаха на Витоша да достигне до елита само за 2 сезона под ръководството на Костадин Ангелов преминавайки последователно през югозападната В група и втора професионална лига.

"Когато работиш нещо от 2 години и половина няма как да го променим за един месец. Мисля, че това в България е огромна грешка Дори Левски и ЦСКА трябва да имат визия и стил на игра, който да се изгражда с години. Ние сме един от малкото отбори с ясна представа как да играе мъжкия и как юношеския отбор. Бъдещето ще покаже дали това е успешно, но няма да променим визията си. 6:21 Искам да побеждаваме. Моето желание е да побеждаваме всеки мач и то не случайно, а заслужавайки го."

Извоюването на мястото сред най-добрите български отбори по никакъв начин няма да промени политиката на клуба не само да развива своите таланти, но и да ги изгражда като личности.

"Ние като клуб сме насочени към децата. Основното нещо е да захранваме първия отбор с децата. Към това се цели и пр-а на клуба. За нас тази маса е от значение, защото покрай нея идват и родители. 12:26 Характерната черта и слогана, който ще използваме е семейство. Това е нашия шанс да оцелеем. Нямаме амбиции да ставаме голям клуб с 400-500 деца. Искаме така да изградим връзката, че да може всяко едно дете да разбере, че му се обръща внимание и да може да избягаме от имиджа на българския футболист – който е всеки да си представя чалга заведения, в което някой хвърля салфетки и танцува по масата. Децата трябва да разберат, че за да си добър футболист трябва да си скромен, добър и интелигентен и да четат книги."

През лятото Витоша се раздели с Христо Попадийн, Майк Кръстев и Емил Колев. За разлика от повечето тимове в елита, селекцията на Витоша може да се характеризира с футболисти, които имат опит в най-високото ниво на българския футбол. Привличането на Дани Пеев, Михаил Иванов и Григор Долапчиев както и наличието на Йордан Върбанов, Николай Христозов и Четин Садула определено превръщат Витоша в тим, който разполага с доста качествени и опитни състезатели.

"Най-основното нещо в селекцията на нашия клуб е, че ние селектираме играчите не само по качества, а и по душевност. Вярвам, че в природата има баланс и когато ти си лош човек няма как да успееш. Дани Пеев е единствения, който е нов. През всички години когато съм в клуба имаме опитни играчи, които са съществени а развитието на клуба, защото те физически са на нивото на 25 години."

След класирането си в елита, Витоша Бистрица се превърна в едва втория тим от село, който ще бъде част от първия ешалон на българския футбол. Единственият предшественик на тигрите е Олимпик Галата, който през сезон 1997/1998 година е част от тогавашната „А“ група. Олимпик не успя да се задържи в елита, но постигна победи срещу Левски, Нефтохимик и Локомотив Пловдив и завърши на равно с ЦСКА.

"Не ме касае кого ще победим. Искам да надградим стила, който показваме. Водят ни като селски тим, но ние сме си в София и това е един от богатите квартали на София."

Първият домакински двубой на Витоша е срещу добре познатия тим на Етър и ще се проведе на националния стадион Васил Левски.

"Текат строителни работи горе на Бистрица, прави се всичко възможно да започнем максимално бързо. Надявам се след 3-4 домакински мача да отидем в Бистрица. Много по-добре е да започнеш в къщи, но за мен е много по-добре да изпиташ трудностите в началото от колкото в края. Не се славим с голяма фенска маса, но имаме верни привърженици, които ще дойдат и на Васил Левски."