Руският елитен Уфа официално обяви, че е пратил казахстанския национал Йеркебулан Сейдахмет под наем в Левски. Минути по-късно от "синия" клуб също потвърдиха сделката.

От клуба, който притежава правата на 19-годишния талант, не уточниха повече по условията, при които е сключена сделката. Според информации в руските медии, които Левски потвърди,  Сейдахмет парафира договор до края на 2019 година. Така Йеркебулан става петото зимно попълнение за "сините", които преди това привлече Николай Михайлов, Валери Божинов, Живко Миланов и Мартин Райнов.

„Футболен клуб Уфа пожелава на Йеркебулан успехи в България, бърз прогрес и завръщане в Уфа като още по-силен футболист”, заявиха от ръководството.

Че се готви трансфер за най-младия голмайстор в историята на казахстанския национален тим, стана ясно вчера, когато футболистът с публикация в „Инстаграм” показа, че си е взел довиждане с доскорошните си съотборници. Постът беше коментиран и от генералния директор на Уфа Шамил Газизов, който пожела късмет на младока и му препоръча да не набляга толкова на шоколада.

Йеркебулан Сейдахмет

източник: levski.bg

В казахстанските медии се твърди, че легендата на Левски Станимир Стоилов, който до не съвсем отдавна беше национален селекционер, е имал ключова роля за осъществяването на сделката.

Младият Сейдахмет използва паузата между полусезоните в руската Премиерлига, за да се възстанови от травма, която получи по време на ангажиментите си с представителния тим на своята родина. Единоборство с помощник-треньора Кайрат Нурдаулетов в тренировка доведе нещата дотам, че Сейдахмет се подложи на операция в Германия.

Йеркебулан Сейдахмет премина в Уфа преди година, но до този момент изигра само 2 мача за руския тим. Друга контузия му попречи да проведе пълноценна подготовка, като казахът беше принуден да наваксва пропуснатото в хода на сезона. През настоящата кампания той има 1 участие в шампионатен мач и още едно в мач за Купата на Русия.

Именно Мъри Стоилов даде път на таланта в националния отбор на Казахстан, където Сейдахмет дебютира през 2018-а.