Нова система за лицево разпознаване ще се бори с футболното хулиганство. Тя вече е изпробвана на масови събития и по думите на създателите й дава много добри резултати. Това е нововъведение за България, което може да послужи като превенция за футболното хулиганство. Системата е много достъпна, защото използва вече съществуващата техника на съоръженията.

„Целта е да се регулира достъпът до дадени събития. В секундата, в която премине човек, камерите го засичат. Не се анализира видео, а фреймове. Снимките, които се анализират, се сравняват с такива, които вече са предоставени от органите на реда. Ако има попадение, органите поемат случая”, разкрива един от създателите на системата пред DIEMA SPORT за предаването "Домът на футбола".

Системата дава данни в реално време колко човека има на даденото събитие. Събира много статистика.

Освен с борбата за хулигански прояви, системата ще помогне и за други порочни практики – срещу хората, които използват билети за влизането на повече хора от закупената бройка пропуски.

“Когато има тълпа от хора, агитката на даден отбор, тръгват да влизат. Минават през камерите, анализира се, и органите биват информирани дали има хулигани, или не. Заснемаме една много размазана снимка, но все пак системата го разпознава. Нашият екип има възможност до 3 месеца да инплементира системата”, разказва още представителката.