Само дни след като България и Люксембург си вкараха 7 гола, Националният стадион „Васил Левски“ отново прие мач, в който бройката на попаденията удари кота 7. Славия постигна знаменит обрат срещу Локомотив Пловдив в 6-ия кръг на Първа професионална лига и наваксва изоставане от два гола, за да надделее със звучното 5:2.

Щастливият жокер за домакините се оказа влезлият на смяна в 73-ата минута Ивайло Димитров, който вкара две попадения и направи така, че никой да не говори за пропуснатата по-рано от Валери Домовчийски дузпа.

„Белите“ определено бяха отборът, който тръгнаха по-добре в мача. Още в 4-ата минута момчетата на Александър Тарханов сътвориха страхотна контраатака, която по чудо не завърши с гол. Отнета топка в центъра на терена мина през Валери Домовчийски, който пусна вдясно за пробиващия Сердер Сердеров. Той продължи за Борислав Балджисйки, който нахлу в наказателното поле и центрира остро. За съжаление на домакините топката се оказа извън възможностите на Домовчийски.

Пет минути по-късно Славия отново се понесе на скорост в предни позиции. Божидар Васев пусна към Сердеров отдясно, който превзе доста терен, за да влезе в пеналта. Там той добре завъртя пазача си и върна към точката на дузпата, където Балджийски стреля от движение. Илко Пиргов беше на мястото си и улови.

Постепенно Локо си върна увереността в играта и мачът стана доста двуостър. Атаките се редуваха една след друга, а Славия пропиля златен шанс в 18-ата минута. Тогава „белите“ се озоваха в ситуацията трима срещу двама, а Домовчийски изведе Балджийски съвсем сам срещу вратаря. Последният обаче се засуети и Иван Горанов притича зад гърба му и отне.

Значението на този пропуск се разкри четири минути по-късно, когато Локомотив откри със спиращ дъха гол на Дани Кики. Симеон Райков тръгна на рейд отдясно по атаката и почти загуби, но се пребори, за да подаде на Кики на 4-5 метра пред дъгата. Нападателят финтира Иван Минчев, прокарвайки топката през краката му, и нанесе убийствено прецизен шут по тревата, който отскочи от дясната греда, за да спре в мрежата на Марио Кирев – 1:0.

Попадението определено вкара тонус в играта на Локомотив и в 28-ата вратарят на Славия се отчете със страхотно спасяване. Бакалов пусна пас в коридор за Камбуров отляво, а опитният таран догони топката в пеналта и я стигна точно пред аутлинията. Последва много интелигентен пас по тревата към точката на дузпата, откъдето Кики вложи цялата си сила в своя изстрел. Кирев реагира светкавично и плонжира, за да избие, а после се изправи бързо и боксира последвалото центриране на Симеон Райков.

Стражът обаче развали чудесните впечатления от играта си в 33-ата минута, когато стана причина Локомотив да получи дузпа. Слабо подаване на Кирев бе прихванато от Камбуров в пеналта, след което нападателят финтира стража. Последният го повали на тревата, а макар Дани Кики да отигра бързо и да отбеляза, реферът Ивайло Стоянов отсъди дузпа. От нея Камбуров беше безгрешен и с шут в горния ляв ъгъл покачи на 2:0.

В 38-ата Кирев донякъде изкупи вината си, като не позволи резултатът да набъбне още повече. Симеон Райков центрира остро по тревата от десния фланг, а Кики закачи леко топката. Младият защитник Петко Христов не се ориентира добре в ситуацията и ритна към вратата си, а Кирев се хвърли и отби.

След паузата гостите определено снижиха оборотите и Славия взе инициативата. Така се стигна до 60-ата минута, когато резервата Георги Йомов тръгна на пробив покрай Димитър Везалов. Бранителят си помогна с ръцете, но все пак пусна съперника си точно когато Йомов нахлу в наказателното поле. Крилото загуби равновесие и падна на тревата, а реферът посочи бялата точка. Валери Домовчийски застана зад топката и тотално се провали в изпълнението си. Нападателят стреля твърде вяло към долния ляв ъгъл, което позволи на Пиргов да плонжира и улови.

Все пак „белите“ върнаха интригата три минути по-късно. Иван Минчев завъртя топката от корнер, а при границата на вратарското поле Петко Христов се извиси и с мощен изстрел с глава отбеляза първия си гол на ниво Първа професионална лига – 1:2.

Попадението определено смути пловдивчани, които направиха доста вял опит да изравнят играта. Славия продължи да диктува събитията и в 71-ата минута единствено Илко Пиргов спаси „смърфовете“. Абуд Омар се включи отляво и центрира полувисоко, а Георги Вълчев подходи неумело в опита си да избие. Рикошетът промени траекторията дотолкова, че кълбото се насочи към близкия горен ъгъл, а Пиргов трябваше да избива с отчаян плонж.

Натискът на Славия ставаше все по-осезаем и изравняването на резултата дойде четвърт час преди края. Тогава Георги Пашов показа класа при включването си в атака отдясно. Той първо преодоля Димо Бакалов до наказателното поле, а после с много находчиво подаване намери Сердер Седеров зад точката на дузпата. Руснакът стреля веднага и препарира Пиргов с шут в долния ляв ъгъл - 2:2.

Лудите минути за домакините продължиха в 77-ата, когато влезлият на смяна Ивайло Димитров започна лекцията си. Тогава той първо се измъкна отляво и пое мощно към вратата, а Георги Вълчев го застигна и повали с шпагат в наказателното поле. Дузпата беше очевидна, а нервите на Димитров не трепнаха и той изпълни уверено в долния ляв ъгъл за 3:2.

Четири минути по-късно нападателят съвсем съсече пловдивчани. Абуд Омар го намери с дълъг пас зад гърба на отбраната и Димитров напредна уверено отляво, след което шутира безпощадно по диагонала. Пиргов докосна кълбото и то все пак се оплете в мрежата му.

Оказа се, че има време и за още едно попадение в продължението. Георги Йомов получи поредния дълъг пас, матирал защитата на Локомотив и овладя технично в наказателното поле. Последва убийствено воле в близкия горен ъгъл, което остави Пиргов без възможност за реакция и допълни подслади 3-те точки.

Така след четирите поредни загуби в началото на сезона, Славия постигна два последователни успеха и с 6 точки се изкачи до 9-о място. Локо Пд се смъкна до 10-ата позиция със същия точков актив, като плати цената за серията от три поредни мача без победа.