Председателят на НКП на Левски Степан Хиндлиян сравни управлението на "сините" в момента с това на някои от бившите управници на големия съперник ЦСКА в близкото минало. Той не уточни кои точно има предвид, но загатна, че може би се касае за Александър Томов и хората около него. 

"Не ми е приятно да правя тази аналогия с ЦСКА, но до голяма степен поведението и действията на г-н Русев са под индиго с действията и поведението на едни емблематични управленци на "Българска армия". То са китайци, руснаци, турци, нещо страшно е", заяви Хиндлиян пред NOVA.

Повод за интервюто му беше категоричната и остра позиция от НКП, с която от организацията се разграничиха от управлението на собственика на Левски Спас Русев и настоящото ръководство. Той разкри и защо се е стигнало до тази позиция.  

"НКП не е тайна, че имаше добра комуникация с ръководството на Левски и сме правили взаимно немалко неща. Едно от тях, заради което сме търпели негативи е, че се превърнахме в нещо като преводачи в последните години на действията на клуба към привържениците." 

"Обяснявахме какво и защо се прави, едва ли не влязохме в ролята на хора, които участват в колаборация с ръководството. Най-просто казано - ако се случи нещо лошо, ние го обираме като негатив." 

"До момента през Левски са минали редица хора в качеството си на собственици, мажоритарни акционери, като се върнем назад във времето, когато футболните клубове се превърнаха в акционерни дружества. Не сме срещали от нито един от предишните собственици подобен тип надменно отношение и незаинтересованост." 

"Не е имало и подобен тип неяснота за това как ще се развива клубът, какъв ще е планът за развитие, каква е инвестиционната програма, как ще се погасяват задължения. Г-н Русев за 6 месеца не проведе адекватен разговор по темата Левски - нито с медиите, нито с привържениците." 

"Ние публично зададохме едни въпроси, които всеки един клуб с амбиции би отговорил. Убеден съм, че ако задам тези въпроси на ръководството на Верея, ще получа отговор. Те казват, че няма да водят комуникация чрез медиите, аз също не искам това. Тези отговори обаче ги иска цялата "синя" общност. Това беше идеята ни." 

"Ние не получихме отговор, беше ни обяснено, че няма да се конфронтираме по медиите и ролята ни е да сме на стадиона. А каква е вашата роля? Вашата роля е да осигурите този клуб да работи, както трябва. Само празни приказки, постлани с добри намерения." 

"Ние сме казвали милион пъти и ще го повтаряме. В клуб като Челси мястото на феновете не е в управлението. Нашето присъствие в управлението на клуба не е било самоцелно."

"Ако сме нормален европейски клуб, в който има ясно финансиране, ясна визия за развитие, ясна политика за детско-юношеския футбол, ясни срокове за изпълнението на проекти, ние нямаме място в управата."

"Но когато се казва, че Левски е изряден платец, а два месеца по-късно излизат дългове и може би няма да покрием изискванията за лиценз, управляваме се чрез заеми и се случват неясни неща, когато остава усещането, че клубът е намесен в политико-икономически отношения, тогава имаме място в ръководството." 

"Моите уважения към усилията на г-н Русев, но те не са достатъчни, за да се върнем ние крачка назад и да кажем - ОК. Да е ясно едно решение на сегашния УС? На сегашния Надзорен съвет? Ясно ли е защо трансферната политика на Левски е по-скоро схема, а не отговаря на амбициите на клуб като нашия? Защо един некадърник със заплата от 15 хил. евро подписва за три години, след шест месеца му се плащат неустойки и идва по-голям некадърник? Това е схема, това не е трансферна политика", заяви Хиндлиян.

Той говори и по темата за преименуването на стадион "Георги Аспарухов" на "VIVACOM Арена Георги Аспарухов", като с този договор клубът получи 12 млн. лв. като спонсорство от компанията.  

"Разбира се, че е тема преименуването на стадиона. Да, на много места в западния свят се случва това. Но там хората разбират от маркетинг и реклама и ги правят в точния момент. Не може сектор А във вида, в който е, заради който ние като привърженици търпим подигравки да е повод за промяна на името. Завършете стадиона и тогава го прекръстете." 

"И според огласения финансов доклад се оказа, че в Левски влизат едни 12 млн. лв., заради които се променя името, но от тези пари половината са отишли за погасяване на търговски заеми. А финансовият директор казва, че основният приоритет е да се погасят задълженията към НАП. Ами те се погасяват с по 100 хил. лв. на месец." 

"Защо първо не погасят задълженията към НАП, а после да погасяват търговските заеми? Към кого са тези заеми? Левски продължава ли да се финансира с кредити? Ние като го казахме това, станахме най-черните хора."

"Ако Левски продължава да се издържа с пари от спонсорски договори, а не с пари от мажоритарните собственици, защо тези лица са мажоритарни собственици? Като хванем филанкишията от улицата и той ще търси заеми за клуба, може би дори по-успешно", сподели още Хиндлиян. 

По-рано през деня стана ясно, че фенове на Левски са искали среща с футболистите и се е наложило да бъдат посрещани от легендите Елин Топузаков и Даниел Боримиров и да бъдат успокоявани. 

"Нямам конкретна представа какво са искали да кажат феновете на футболистите на тази среща. Знам хората как мислят и какви емоции бушуват у тях и горе-долу съм наясно какво са искали да им кажат", заяви Хиндлиян и говори за намеренията на Спас Русев да се откаже от управлението. 

"Прочетох, че г-н Русев бил готов да се откаже от акциите. Когато ги взе, беше пуснато едно клипче от съблекалнята на Левски, когато в очите на много хора беше Бащицата със златния душ, каза че всичко друго, освен първото място, за него е провал. Той е с осанката на успял човек и вероятно се е срещал с трудности в живота си."

"Ако се е отказвал на шестия месец, едва ли успехът му като бизнесмен е плод на последователната му работа. Нека г-н Русев да докаже кой е. Каквото и да кажа, ще бъде в сферата на разсъждения какво смята той да прави, което не е сериозно."

"Може би осъзнава, че действията му от последните дни ядосаха доста сериозно привържениците. Нямам представа дали смята да се откаже. В крайна сметка, най-лесно е да се откажеш и това е проблем на обществото ни", заяви Хиндлиян и обяви дали се планират някакви бойкоти. 

"Не планираме на този етап организирани бойкоти. Привържениците от много време така или иначе бойкотират ръководството и играта на момчетата в синьо. Надявам се да има хора, които да подкрепят волейбола, интересът е сериозен." 

"Волейболният клуб, така или иначе, няма нищо общо с това, което се случва във футболния. Сряда е ден, в който е хубаво да има повече хора, които да подкрепят спорта по принцип. Феновете са отвратени от футбола и ръководителите на големите клубове трябва да се замислят доста сериозно. Трябва да се замислят и задкулисните инженери и да сменят плочата, защото се върти един и същи сценарий с големите клубове, единият от които дори вече не е автентичен", завърши председателят на НКП.