Наставникът на Ботев Пловдив Николай Киров гостува в предаването "Домът на футбола" в ефира на DIEMA SPORT. Наставникът на "канарчетата" стана 7-ият треньор, който записва мач №100 с отбора в елита.

"Явно времето минава доста бързо. Не съм фен на статистиката, затова това го научавам от вас. най-яркият спомен - финалът за купата с Лудогорец. Разбира се и следващия финал, както и участието в Лига Европа. Определено положителните емоции надделяват над моите спомени. Действително голяма е отговорността да се ръководят такива големи клубове, които притежават доста обществена подкрепа и публика зад гърба си. Именно заради това отговорността е много голяма. Аз съм щастлив, че правя това, което ме радва. И така съумяхме да направим щастливи привържениците, с успехите които постигнахме", заяви Киров.

"Аз не съм от хората, които обичат да се връщат назад. Гледам напред в бъдещето и когато се направят грешки те трябва да се анализират, за да не се допускат отново. Разбира се, освен победите има и загуби. Всяка една загуба я преживявам трудно. Важно е да се правят необходимите изводи. Кардинално погледнато, през пролетта, когато бяхме водени повече от емоцията вложихме много сили в турнира за купата, а можеше да направим повече в първенството", отговори Киров на въпрос какво би повторил и за кои изпуснати шансове съжалява. 

Имал ли е притеснения в началото? Трябвало ли е да мисли дълго преди да приеме предизвикателството.

"Не съм се замислял и за секудна и приех веднага. Ситуацията беше такава, че нямаше много желаещи да поемат отбора. В тези трудни моменти е нормално хората, които са работили в клуба, да помогнат. Не съм се притеснявал от нищо, защото и преди съм ръководил тимове от професионалния футбол. Имах визия, за това как да се върнем към основите на клуба. След това тръгнахме да променяме и стила на игра. Това беше първото и най- важно", каза наставникът на Ботев относно дали се е притеснявал в началото и дали е мислил дълго за приетото предизвикателство. 

"Тръгне ли един старши треньор да се успокоява, ще сгреши. Аз и в момента не съм спокоен. Целта ми е отбора да се развива във всеки мач. Ботев е клуб, който всеки мач трябва да търсиш победата. Трудно се приемат загубите. най-вече от привържениците на отбора. Затова ние трябва да се абстрахираме от това напрежение и да работим върху това да развиваме тима, а колко време ще си страши треньор в България никога не се знае".     

"Изискваше се доства време, за да се промени стила на игра. Може би след спечелването на купата заложихме именно на това нещо. Отборът беше във втората осмица. Това ни даде възможност да наложим този стил. Смятам, че вече имаме този облик. Не мисля, че трябваше да го създаваме, колкото да се върнем върху традициите. Да се играе повече с топката, да се играе с къси подавания. В исторически план Ботев винаги го е практикувал. Стремим се да следим играчи, които са подходящи за този стил. Има върху какво да работим". 

"Не съм стигнал това ниво. Може би трябва ръководителите да знаят, че треньорът трябва да има своето време, за да наложи своите виждания за играта. Може би при  нас това се случи за по-малко време и имахме успехи. Може би това ни е задържало толкова време. Нека ръководителите бъдат по-търпеливи. В България има много талантливи треньори", отговори той на въпроса каква е рецептата да се задържиш на поста, тъй като Киров е едва 7-ият треньор със 100 мача за Ботев в елита.

"За треньора най-важното нещо е неговия екип. Затова там трябва да се насочва вниманието. Когато един треньор започне ново предизвикателство, въпросът е какъв екип ще сформира. Смятам, че ние успяхме да направим добър екип. Имаме си доверие и си помагаме". 

Това е връщане към историята на клуба. В най-силните години на Ботев основата на състава е била изградена от юноши. Доста работа свършихме в тази школа. Нормално е да обираме плодовете от нея. Има много талантливи момчета в тази школа. Дано те се развият, за да помагат на отбора и на националните отбори. Ние трябва да се постараем да опазим главите им чисти.

"Изоставаме навсякъде. Няма какво да си кривим душата. Както като психология, така има и какво да се развива като методика. В базите изоставаме, но има развитие в последно време. Все пак има какво още да се желае. Трябва да се развиваме и да мислим как да върнем високото ниво. Аз обичам отборите, които ръководя да играят повече с топката, отколкото срещу нея. Да я притежават по-дълго, да комбинират повече и да създават положения. Една схема се изгражда от това, с какви състезатели разполагаш. Разбира се важен е и противникът. Аз все пак предпочитам да гледам моя отбор и избирам схемата спрямо играчите ми". 

"В момента е така. Преди години се играеше доста често така. И като играч имам спомен, че беше така. Не мисля, че чак толкова се използва и в световен план. Като гледам големите първенства, тази схема не е толкова използвана. Всяка схема има предимства и недостатъци. Но мисля, че винаги определящо е с какви играчи разполагаш. Не мисля, че има връзка. Може би състезателите на вратарския пост изграждат чувство за отговорност. Тъй като всяка грешка се наказва. Става се по-устойчив психически. Това е предимството. Те резултатите го подсказват. Рядко не успяваме да отбележим. Винаги съм щастлив като не допуснем. За отбор като Ботев е важно как се постигат успехите. Хората обичат красиви неща, а най-красивите са свързани с отбелязването на голове", добави още той. 

"Най-важното е да завършим в първата шестица. Нека нещата стават крачка по крачка. Хубаво е, че продължаваме и за купата, където също имаме своите шансове. Доста е приятно да се играе в Европа. Имахме това удоволствие. Смятам, че момчетата в съблекалнята мечтаят за Европа. Емоцията е по-различна. Всички вътрешно се чувстваме добре, когато играем в него. Преди 2 години, когато започнахме да играем в този турнир, казах на момчетата, че само 6 мача те делят от Европа, според регламента на турнира. Радвам се, че моите думи се усъществиха и моите състезатели видяха, че не е трудно да сбъднат мечтите си". 

Винаги трябва да се работи по селекцията. Всеки отбор има нужда от внасяне на свежа кръв. Надявам се, че този път ще съумеем да направим всичко навреме. В предишните 4 прозореца винаги всичко се правеше в последния момент, нищо не беше сигурно. Текучеството беше голямо, напускаха ни състезатели. В по-късен етап успявахме да привличаме техни заместници. ДАно със смяната на собствеността да имаме тази сигурност вече, за да подредим нещата от рано, за да не се допускат грешките, които сме допускали до този момент.

Тодор Неделев е един от най-изявените играчи в лигата. Нормално е да има интерес. Доколко е реален и какво точно се случва, не знам. Ще продължи да се пише за него, така е при добрите състезатели. Важно е неговото желание, дали иска да напусне и при какви условия. Той е една от най-важните фигури в състава и няма да ми е приятно, ако се разделим с него.

Винаги когато има спортни хора, които да помагат, е добре. Като има още една спортна глава, която да мисли ще е добре. надявам се нашия екип да се сработи добре и така да развием нашия състав. Не мисля, аз съм от хората, които обичат да спазват йерархията в клуба. Затова не мисля, че ще има проблеми.

"Разбира се ще е голямо удоволствие, ако изведа отбора на неговия нов стадион. Това е голямата болка на привържениците. Не мисля, че това трябва да е мечта, защото смятам, че скоро ще стане реалност. Ще се промени визията на клуба. След построяването на базата, а и сега на стадиона - това ще ни постави като клуб на съвсем различно ниво. Вече най-нормалното ще е първия състав да претърпи своето голямо развитие и естествено да се търсят по-големи цели. За първа година битката ще бъде много сериозна. Не съм от хората, които успяват да предвиждат нещата. Лудогорец за мен е най-класния тим, но футболът затова е интересен, защото се случват изненади. Важното е, че шампионатът е интересен", завърши специалистът.