Отборът на Ботев записа очаквана и безпроблемна победа над Витоша в мач от междинния 24-ти кръг на Първа лига. Възпитаниците на Николай Киров се наложиха с 3:0 в Коматево, нанасяйки 18-то поражение за бистричани в елита.

С попадения на Тодор Неделев, Жоао Пауло и Стивън Петков, Ботев материализира превъзходството си и взе трите точки в мача. Това бе най-малкото, с което се отърва тима на Витоша, който пък от своя страна успя да застраши вратата на Иван Чворович само в два случая.

Това бе първа победа за Ботев от началото на пролетния дял от шампионата. „Канарчетата“ събраха актив от 36 точки и се доближиха на пет от четвъртия Берое Стара Загора. Витоша пък остава закотвен на последното място без нито един успех от началото на сезона.

Мачът в Коматево започна доста интересно, като първите две положения в срещата бяха на сметката на гостите от Витоша. След корнер още в първата минута Лъчезар Котев стреля с глава, но Чворович улови без проблеми. Само няколко по-късно Старокин пък удари десния страничен стълб на вратата след заучено изпълнение на пряк свободен удар.

Още в ответната атака обаче, Ботев на свой ред стигна до добра възможност пред вратата на гостите. Жоао Пауло бе фаулиран от Узунов в близост до наказателното поле на Витоша, а домакините получиха правото също да изпълнят свободен удар. Зад топката застана Тодор Неделев, който изпълни по брилянтен начин и откри резултата. Голът падна в 6-ата минута на двубоя. Това бе седмо попадение за Неделев от началото на сезона в Първа лига. 

След попадението за домакините, тимът на Николай Киров взеха изцяло инициативата в мача, а атаките към вратата на гостите ставаха все по-опасни. Жоао Пауло и Неделев бяха основните футболисти, които създаваха проблеми за отбраната на Витоша.

В 18-ата минута „канарчетата“ стигнаха до дузпа, след като Жоао Пауло откровено бе фаулиран от вратаря Християн Василев, който закъсня с намесата си. С изпълнението на наказателния удар се нагърби Тодор Неделев, който изненадващо пропусна да увеличи преднината на своите. Ударът на крилото бе спасен от Василев.

Пропускът от бялата точка обаче не повлия ни най-малко на поведението на домакините, които продължиха да атакуват неспирно. В 23-ата минута логичното се случи и Ботев вкара своя втори гол в срещата. Жоао Пауло пробва поредния далечен удар, топката рикошира коварно в защитник на Витоша и залъга вратаря на гостите, за да попадне във вратата му за втори път.

До края на първото полувреме футболистите на Ботев стигнаха до няколко нови възможности за гол, но вратарят Християн Василев се отличи с добри спасявания.

През второто полувреме определено тимът на Ботев реши да пести сили и видимо намали темпото. Това от своя страна пък позволи на Витоша да погледне малко по-сериозно към вратата на домакините, но възпитаниците на Костадин Ангелов, така и не съумяха да затруднят сериозно Чворович.

Ботев все пак успя да стигне до трети гол в мача чрез появилият се като резерва Стивън Петков. С основна заслуга за попадението обаче бе игралият отлично в този мач Жоао Пауло. Той проби отлично отляво и предостави топката на Петков, който с удар от около десетина метра порази вратата на Витоша и така оформи крайния резултат в мача.

--

БОТЕВ ПД – ВИТОША 3:0

1:0 Неделев 6'

2:0 Жоао Пауло 23'

3:0 Стивън Петков 

Ботев: Чворович, Филипов, Терзиев, Пиргов, Марин, Юсеин, Неделев, Балтанов, Афонсо (Бризола), Ндонгала, Жоао Пауло Араужо

Витоша: Василев, Узунов (Петров), Гьонов, Стоянов, Садула, Ангелов, Цанков, Старокин, Христозов, Пеев (Долапчиев), Котев

Срещата от Пловдив може да наблюдавате по NOVA SPORT от 12:30 часа, както и онлайн на PLAY DIEMAXTRA. В Gong.bg пък ще следим всичко най-интересно минута по минута.