Ботев Пловдив и Левски предложиха интересен мач в Коматево, който обаче приключи без победител. „Сините“ записаха второ равенство в последните си 3 шампионатни срещи, като направиха 1:1 срещу домакина, който се отчете с най-бързия гол в първенството до този момент през сезон 2016/2017.

Сблъсъкът от 12-ия кръг в Първа професионална лига върна „сините“ начело в класирането, но при доста по-различна ситуация. Те вече имат еднакъв актив – по 28 точки – с втория Лудогорец, като шампионът е с мач по-малко. Ботев не помръдна от 6-ото място, което заема по силата на своите 18 точки.

Дългоочакваният сблъсък не можеше да има по-добро начало. Само 13 секунди след първия съдийски сигнал домакините от Ботев съумяха да открият резултата, а в центъра на вниманието попаднаха Тодор Неделев и Жоао Пауло. Българският национал хвърли чудесен дълъг пас от собствената си половина вляво за бразилеца, който профуча покрай Сашо Александров, а след това майсторски прехвърли излезлия чак до ъгъла на наказателното си поле Боян Йоргачевич – 1:0.

„Сините“ определено не очакваха подобен старт и се нуждаеха от десетина минути, за да почнат да играят на обичайното си ниво. Ботев от своя страна веднага се прибра малко по-назад и позволи на съперника да владее топката и инициативата в очакване на шансове за контраатаки.

В 16-ата минута Левски показа, че може да намери пътя към вратата на „канарчетата“. Франсис Нар получи отдясно и центрира премерено към точката на дузпата. Оттам Бабатунде Адениджи без подготовка шутира от около 11-12 метра между двамата централни защитници, а кълбото се удари в основата на левия стълб и излезе в аут.

Столичани продължиха да натискат, а това доведе до нов шанс в 24-ата минута. Нар бе изведен отдясно и центрира ниско в зоната между вратарското поле и точката на дузпата. Там Даниел Златков не изби никак успешно, като позволи на Джереми де Ноойер да овладее в дъгата. Холандецът предпочете да не стреля и комбинира вляво с Антонио Аниете в наказателното поле. Испанецът хубаво обърна посоката и литна Стенио, ала изстрелът му от 8-9 метра по диагонала премина много над гредата.

Малко по-късно, в 31-ата минута, дойде и най-спорната ситуация за първото полувреме, при която съдията реши да не показва картон за Франсис Нар. Ганаецът се сбори с Крум Стоянов за топката до тъчлинията и бе фаулиран. Докато Стоянов се отдръпваше, футболистът на „сините“ посегна и го перна в лицето. Арбитърът Драгомир Драганов се задоволи само с устно предупреждение.

Цялостното превъзходство на Левски даде резултат в 38-ата минута при поредното статично положение пред вратата на Ботев. Аниете центрира от ъглов удар вдясно от вратата на Георги Георгиев, а на близката греда Сърджан Лукин успя да продължи топката с глава зад гърба си. Тя се озова у Божидар Краев във вратарското поле, а юношата на „сините“ отправи силен диагонален шут. Георги Георгиев реагира чудесно, за да отрази, но топката попадна право у Роман Прохазка. От 1-2 метра словакът само леко я чукна с глава в опразнената врата – 1:1.

След паузата и двата тима заиграха доста по-предпазливо и с по-малко рискове. Левски все пак продължи да бъде по-активният тим, но това можеше да доведе до големи проблеми в 63-ата минута. Тогава „сините“ не центрираха много успешно от фаул, а Сашо Александров като един от последните в отбрана се подхлъзна и позволи на Меледже да подеме контраатака. Халфът пусна вляво за Иван Стоянов, който в точни момент с диагонален пас изведе Тодор Неделев напълно сам срещу вратаря. Капитанът на Ботев обаче си поведе леко дълго топката, а Йоргачевич се хвърли смело в краката му и парира изстрела.

Този шанс впоследствие се оказа един от много малкото, които се разкриха и пред двата състава през второто полувреме. И Ботев, и Левски бяха водени по-скоро от стремежа да не загубят мача, отколкото да се преследва победата.

Домакините продължиха с опитите да контраатакуват бързо при всяка възможност, докато „сините“ прибегнаха към включванията на Хеан Деса и Илиан Мицански.

Именно пред перуанеца се откри чудесен шанс в 84-ата минута, когато той овладя фронтално срещу вратата на около 18 метра от нея. Плеймейкърът веднага опита изстрел с левия крак, а Георгиев плонжира ефектно и улови.

В заключителните минути нервите на терена станаха много повече, като Роман Прохазка и вратарят Георги Георгиев влязоха в остра размяна на реплики при един корнер на Левски в продължението.

В следващия кръг "сините" приемат у дома Черно море, докато Ботев гостува на Монтана.

БОТЕВ ПЛОВДИВ – ЛЕВСКИ 1:1

1:0 Жоао Пауло 1'

1:1 Роман Прохазка 38'

Ботев Пд (4-4-2): Георги Георгиев – Радослав Терзиев, Стенио, Даниел Златков, Крум Стоянов – Иван Стоянов, Меледже Омнебес, Серкан Юсеин, Тодор Неделев – Омар Косоко, Жоао Пауло

Старши треньор: Николай Киров

Левски (4-2-3-1): Боян Йоргачевич – Александър Емилов Александров, Сърджан Лукин, Димитър Пиргов, Веселин Минев – Роман Прохазка, Джереми де Ноойер – Франсис Нар, Божидар Краев (72' - Хеан Деса), Антонио Аниете – Бабатунде Адениджи

Старши треньор: Елин Топузаков

Стадион: „Коматево“ (Пловдив)

Главен съдия: Драгомир Драганов