Драгош Фирцулеску и Серджиу Негруц. До скоро тези две имена бяха непознати в България. От този сезон, обаче, двамата румънци са част от състава на Берое и се подвизават по родните терени, а през миналата година те отново са играли заедно, но в тима на Пандури, в елита на Румъния. Двамата футболисти споделиха впечатленията си за България, живота в Стара Загора и българския футбол.

 „Аз съм Серджиу Негруц, на 24 години съм, роден съм в Клуж Напока. В момента играя за Берое Стара Загора. Преди това съм играл за Пандури и три години в ЧФР Клуж.”

 „Здравейте, аз съм Драгош Фирцулеску. На 28 години съм. Роден съм в Бъйлещ- малък град в Румъния. Сега съм тук и играя за Берое Стара Загора. Ще се опитам да дам всичко от себе си. Преди играх за Пандури. Преди доста време съм играл за Крайова, Динамо Букурещ, в Кипър, както и за един унгарски отбор. „ 

А ето и как всеки от тях е започнал да се занимава с футбол:

„Като дете имах много енергия. Майка ми и баща ми искаха да ме въведат в спорта. Опитахме много неща- карате, плуване, но те не ми харесваха. Насочих се към футбола, когато бях на 7 и ми хареса много. От тогава играя само футбол“, сподели Негруц.

„Винаги съм казвал, че решението не е било мое. Роден съм с този талант“, добави Фирцулеску.  

В търсене на ново предизвикателство, двамата румънци избират България, а не малка роля за пристигането им в Стара Загора изиграва треньорът Александър Томаш.

 „Чувствам се много добре. Това е първият ми престой в отбор извън Румъния. Това е ново предизвикателство за мен и мисля, че направих добър избор с тима на Берое”, каза Негруц.

„Реших да дойда тук, защото Серджиу дойде тук. Не, шегувам се. Дойдох тук, защото треньорът ме искаше. Това е най- важното нещо. Също така исках да играя извън Румъния“, заяви Фирцулеску.

„Да, обмислях доста преди да дойда тук. Но решението до дойда тук бе най- доброто. Чувствам се много добре. И се надявам да покажа това на терена.  Може би около седмица се чудих, защото имах и друго предложение, но се радвам, че дойдох в България“, каза Негруц.

 „Знам, че отбора има голяма история. Тази седмица ни предстой дерби с Ботев Пловдив. „Малко, малко, it will be good.”

„Знам, че тимът е печелил купа преди 4-5 години. Попитах доста хора за Берое, преди да дойда тук и те ми казаха добри неща. Мисля, че този уикенд ще спечелим дербито, което е важно и за нас и за нашите фенове“, сподели Негруц.

Двамата румънци споделиха какво е да се работи под ръководството на Александър Томаш.

„Когато реших да дойда тук, треньорът ми се обади. Това е много важно. Той ми каза, че е гледал видео с мен и ме желае в състава си. Това е причината, която ме накара да дойда тук. Треньорът е млад и много амбициозен. Ние сме нов отбор, аз съм тук от един месец. Започваме да играем по- добре. Спечелихме последния си мач и според мен ще играем по- добре и по- добре и ще вървим нагоре“, каза Негруц.

„Мисля, че той има бъдеще. Аз съм на 28 години, имал съм много треньори, а той е един от най- добрите. Знам, че е играл в ЦСКА и в Гърция. Знам, че се учи много от големите треньори. За мен той е един от най- добрите. За мен не е важно как един треньор провежда тренировките, да важно е, но по- важно е как говори с играчите, как ги мотивира. Той има тази способност. Характерът му е такъв“, каза Фирцулеску.

Негруц и Фирцулеску споделят, че животът в България не се различава толкова много от този в Румъния.

„В Румъния живеех в град подобен на Стара Загора- Букурещ= също голям град. Животът е добър тук. Има доста неща да се правят. Има много добри ресторанти, условията са добри. Чувствам се добре и искам да играя добре за Берое“, заяви Негруц.

„Животът не е различен, мисля че е същото. България и Румъния са чудесни държави, но има хора, които ги правят така, че да изглеждат зле, но не искам да казвам нищо за тях.“

„Знаех, че Румъния и България си приличаха. Знаех някой големи футболисти от миналото. Стоичков например. Бях чул много добри неща за страната и за Берое. Радвам се, че съм тук“, каза Негруц.

„Имам приятел в София- Серджиу Буш. Той ми е казвал добри неща за България, когато играеше в ЦСКА. Това, което харесвам тук, е че когато играеш домакинства има 6-7-8 хиляди души на стадиона. В Румъния не е така. Понякога има мачове с по 100 души на трибуните“, добави той.

„Освен Буш, познавам и Нелуц Рошу. Тримата играехме заедно в Клуж, когато бяхме юноши, след това и в първия отбор. Радвам, се че сега Буш е тук. След това аз дойдох в Берое, а после и Рошу отиде в Левски. Сега сме близо един до друг и мисля, че ще мога да ги посещавам, защото приятелите ми липсват.“

„Знам и за Козмин Моци и Кешеру. Те са добри играчи, национали. Не познавам Моци лично, но той е добър играч“, каза още Негруц.

„Знам една дума. Тя е в ума ми сега. Това е „мъртъв”. Това е от времето, когато играех с Валентин Илиев и Емил Гъргоров в Крайова. Тогава, винаги когато бях изморен те казваха ей, ти си „мъртъв, мъртъв”.  За мен беше добре, че съм играл с тези футболисти. Те бяха добри, бяха професионалисти“, сподели Фирцулексу.

„Моци беше футболист в моя юношески отбор.  Той беше в мъжкия отбор, а аз бях дете и гонех топките. Познаваме се много добре. Естествено, сега ще играя срещу него и искам да го победя. Няма значение, дори баща ми да е президент на противниковия отбор пак ще искам да спечеля. Нищо няма значение, искам само да спечеля“, добави Драгош.

Негруц вече откри головата си сметка за Берое, а Фирцулеску не скри, че има очаквания към съотборника си.

„Той вече отбеляза един гол. Надявам се да има още много, защото благодарение на тези голове ще се изкачим нагоре в класирането.  Но мисля, че ще отбележи 10-12 гола“, заяви Фирцулеску.

„Да, 10-12 гола е добре като за първи сезон. Ако мога да отбележа повече ще е перфектно“, каза Негруц.

„Не знам дали ще мога да вкарам повече голове от него. Надявам се да мога да давам асистенции на нападателите, защото това е работата ми“, каза Фирцулеску.

И двамата футболисти разкриха, че обичат да пътуват доста, но любимите им дестинации се различават.

„Хобито ми е да пътувам, да разглеждам много страни. Не съм смятал в колко държави съм бил, но са доста. Любимото ми място е Дубай. Прекарал съм там 5 месеца. Хората ми харесват там. Те са много позитивни. Не са лоши. Не можеш да видиш намръщени хора. Сградите са прекрасни. Там е райско“, разкри Фирцулеску.

„И аз обичам и да пътувам, когато имам време. Бил съм в много страни. Когато бях юноша пътувах много с националния отбор. След това пътувах доста и с приятели на почивки. Едно място, което обичам е Венеция. Там е перфектно“, сподели Негруц.

Двамата разкриха и какво обичат да правят през свободното си време в Стара Загора.

„Обичам да прекарвам свободното си време сред природата и просто да се наслаждавам и да си почивам“, каза Фирцулеску.

„Паркът, където се намираме в момента е любимото ми място.“

„В свободното си време обичам да гледам филми, да се разхождам из града. Обичам да ходя на басейн, да се наслаждавам да слънцето, защото все пак е лято. И на мен ми харесва паркът тук“, каза още Негруц.