Кирил Десподов е Футболист номер 1 на България за 2018 година, а негови подгласници бяха Георги Петков и Тодор Неделев.

Тримата призьори получиха наградите си на специална церемония, след която Неделев призна, че не е доволен от третото място.

„Още преди Нова година казах, че за никой не е тайна, че вече мисля за трансфер в чужбина, но не го казвам, че само това мисля. Просто ще видим ръководството на ЦСКА какво ще прецени да направи, ако клуба постъпи оферта, която да е добра и за клуба и за мен. Мисля, че г-н Ганчев ще вземе правилното решение и съм убеден и съм сигурен в това, защото го познавам. 11 години вече съм с него”, коментира Десподов и добави:

„Аз много съм си патил от това. Да си помислиш, че си някой и така падаш на земята и много боли. Така че няма да направя предишните си грешки. Със сигурност ще си остана на земята здраво стъпил и ще продължа да си гоня моите цели и да се развивам. Има много накъде да се развивам, да влизам в много по-добра форма и си пожелавам така тази година 2019, играя така с 19 номер, аз казах и на моите родители, че усещам, че тази година е моята година.”

На 8 точки от Десподов остана Георги Петков от Славия, а челната тройка допълни футболистът на Ботев Пловдив Тодор Неделев, като за първи път от 19 години и тримата призьори са българи.

„Не съм доволен, но конкуренцията беше доста сериозна. Поздравявам Кирил Десподов за наградата и Георги Петков естествено. На тези години да станеш втори в България е наистина нещо страхотно. Говоря за Георги Петков. Така сте преценили вие журналистите. Единствено си пожелавам да съм жив и здрав и другото ще дойде с много тренировки и себераздаване”, сподели Тодор Неделев.

„Казах вече пред ваши колеги, че до 31 януари има време. Нищо чудно и да направя трансфер, но на този етап за момента няма нищо конкретно. Аз съм си футболист на Ботев. Имам си 3-годишен договор, така че Майнц нямат въобще нищо общо с това”, добави Неделев.

Все пак Неделев бе отличен като най-добър сред полузащитниците в Първа лига, докато на Георги Петков бе присъдено първото място сред вратарите:

„Пак казвам щастлив съм от второто място. Благодарен съм на семейството ми, на ръководството на Славия и първо съм благодарен на дъщеря ми, защото може би тя е причината за моето дълголетие във футбола. Станах съм по-отговорен, по-дисциплиниран, по-режимен, ако мога така да кажа”.

Топнападател според участвалите в допитването 118 спортни журналисти бе Мартин Камбуров от Берое, а първи сред защитниците завърши Николай Бодуров от ЦСКА.

„За мен е чест и признание, което оценява труда ми през изминалата година. Изключително съм радостен да я получа”, заяви Бодуров.

Още един състезател на ЦСКА получи награда на церемонията – Валентин Антов бе избран за най-проспериращ млад играч.

За най-добър чужденец бе обявен Клаудиу Кешеру от Лудогорец, Евдокия Попадинова бе избрана за номер 1 в женския футбол, а приза за най-добър треньор грабна националният селекционер Петър Хубчев, който отличи най-достойните.

„Не съм уверен, ще опитаме заедно с футболистите. Почти съм сигурен и мога да го гарантирам пред вас. Каквото зависи каквото виждаме нещата, така ще го направим, няма да пестим нито време, нито сили, нито нещо друго, ще се отнесем максимално сериозно към професията, но не мога да гарантирам нищо. Само не обявявайте моля ви се, още веднъж, че развяваме белия байряк. Така беше преди Лигата на нациите”, коментира Хубчев по темата за класирането на националния ни тим на Европейското първенство.