Бившият елитен рефер и шеф на съдиите в България Атанас Узунов даде обширно интервю за Спортно шоу Гонг по Дарик радио, в което говори за наболелите проблеми на родните арбитри.

Той отдаде грешките на съдиите напоследък най-вече на тяхната психика.

„Най-вече реферите у нас нямат психика. Ако трябва да говорим, темата е дълга. Самата селекция в нашето съдийство не е на нужното ниво. Имаме доста млади и перспективни съдии, които могат да гонят върховете и не трябва с лека ръка бъдещето им да бъде поставено на карта в напечени мачове“, коментира той.

Узунов зачекна и темата с Георги Кабаков, който бе наказан от Съдийската комисия за грешки по време двубоя от турнира за Купата на България между ЦСКА и Лудогорец.  

„Тук е грешката на Съдийската комисия. Те допуснаха след наказанието на Георги Кабаков, той да ръководи нов мач на ЦСКА и то на високо ниво. Може би това е голямата грешка на Комисията. Прави чест на Петър Петров, че след този злополучен мач на Кабаков си подаде оставката. По мое време беше така, въпреки не съм правил такива грешки. Спомням си, че Иван Добринов сиври злополучен мач на Левски и Славия, намираш сили и си подаваш оставката“, каза още той.

„Мисля, че времената са по-спокойни от преди, трябва да са по-спокойни и съдиите. Спомням си един случай, когато свирих в Шампионската лига, а шампион в България стана Славия. Товага нямах нито един ръководен мач на Славия. Ние не се деляхме преди време. Водещите съдии и другите в ранглистата бяхме задружни, събирахме се, дори и семейно. Правихме си лагери. Бяхме еднакво облечени, бяхме едно семейство. Събирахме ги в Бояна, стояхме три дни и тръгвахме за мачовете, говорихме си, коментирахме“, спомни си още Узунов.

„В това време трудно можем да говорим за плашене. Точковият актив между водещите ни клубове е съвсем малък. Става доста нажежена обстановката около съдиите и тези, които имат лабилна психика и се влияят от водещите клубове, допускат тежки грешки. Конкретно за Кабаков, асистент съдията зад вратата трябваше да вземе отношение, а не да дърпа играчите на настрани. На първо място слагам психиката, във футболното съдийство трябва да си голямо перде“, каза още бившият международен рефер.

„Имаме добри съдии. Не че и ние не сме грешили преди. Има и такива грешки обаче, които се чудиш как могат да бъдат допуснати. Три години и половина ръководих и бях доволен от това, което направихме тогава. Аз съм и малко фен на италианската школа. Някои неща трябва да се копират от големите първенства.“

Узунов допълни, че не бис е страхувал да поеме отново Съдийската комисия, ако бъде поканен от БФС за шеф на съдиите:

„Не съм страхливец. Не съм бил встрани от футбола, следя нещата. Това може да прецени БФС и президентът на централата. Има колеги, които също заслужават да оглавят този пост. Водещите практики в Европа показват, че шеф на съдиите трябва да бъде съдия, който е бил на главен и е бил на терена, а не асистент“.