Предстои най-старото столично дерби. Навръх националния празник на България Славия посреща Левски в мач от 24-ия кръг на Първа лига, който ще се играе  днес на Националния стадион „Васил Левски“ от 17:30 часа. 140-ото издание на битката между столичните съперници ще може да бъде следено с Gong.bg, DIEMA SPORT, PLAY DIEMA XTRA и на честотите на Дарик радио.

В шампионата до момента Левски и Славия са мерили сили 139 пъти, като балансът на тима от Герена е положителен. Левскарите имат 70 победи срещу 24 за славистите. Равенствата са 45, а голова разлика 238-134 за Левски.

В предходния кръг „сините“ постигнаха минимална победа с 1:0 над ЦСКА, докато „белите“ подчиниха Ботев Враца като гост с 3:1. Във временно класиране тимът на Златомир Загорчич заема осмото място с 30 точки в актива си, а Левски е трети с 48. При успех момчетата на Георги Дерменджиев ще се върнат на втората позиция, където сега са „червените“, които са с мач повече. Съставът от „Българска армия“ победи Септември и събра 51 пункта.

Левски Славия

източник: LAP.bg

За сблъсъка с Левски наставникът на славистите Златомир Загорчич няма да може да разчита на Илиян Мицански. Нападателят страда от контузия в коляното, която го остави извън терена и в предходните две срещи на „белите“ с Ботев Враца и Черно море. Аут също заради травма е и Георги Йомов.

Загорчич определи група от 19 футболисти, като един ще отпадне в часовете преди сблъсъка на „Васил Левски“. Като вратари в листа са вписани  Георги Петков и Антонио Стериакис. През седмицата опитният Петков лекуваше грип и имаше въпросителни дали ще се възстанови за неделния двубой.

Кирилов преди дербито с Левски: Не трябва да се страхуваме, дано измъкнем нещо

Сред избраниците и Загорчич е и зимното попълнение Дарко Тасевски. Дербито със сигурност ще е по-емоционално за плеймейкъра, който ще се изправи срещу отбора, с екипа на който има 108 мача зад гърба си. По този показател македонецът, който имаше значителен принос при последната шампионска титла на Левски през 2009 година, заема третото място във вечната ранглиста на чужденците на „сините“ след Роман Прохазка (142) и Лусио Вагнер (118).

Дарко Тасевски

източник: LAP.bg

В лагера на тима от „Георги Аспарухов“ Георги Дерменджиев не ще може да разчита на наказания заради натрупани 5 жълти картона ляв бек и капитан Иван Горанов, на контузения Валери Божинов, както и на Живко Миланов. Нападателят пропуска втори пореден мач, след като се контузи в глезена на левия крак при успеха над Витоша с 2:0. Междувременно десният бек все още няма мач след завръщането си на „Герена“ няколко дни преди стартиране на пролетния дял на шампионата. Миланов е измъчван от травма в прасеца.

На линия за най-старото столично дерби обаче е вратарят Николай Михайлов. Стражът имаше оплаквания след успеха над „армейците“ в предходния кръг, но бе възстановен и попадна сред 19-те, селектирани от пловдивския треньор.

В групата, от която в часовете преди срещата ще отпадне един, място намери и най-новото попълнение на „сините“ Йеркебулан Сейдахмет. Казахстанският Меси, както наричат в родината му 19-годишния талант, се присъедини към състава от Герена в последния ден на февруари, а на пресконференцията преди срещата със Славия наставникът на Левски Дерменджиев заяви, че „все още е рано Сейдахмет да бъде видян в игра“.

Йеркебулан Сейдахмет - Казахстанският Меси с първа тренировка в Левски

източник: LAP.bg

„Отборът се подготвя нормално. Славия по принцип е труден съперник за Левски. Ние ще подходим много внимателно за този мач“, каза още Дерменджиев преди неделната среща.

Левски ще "затяга коланите" с 12 милиона лева

Левски, който загуби финала за Купата през 2018-а именно от Славия, записа 4 победи и едно равенство в предходните си 5 двубоя с „белите“ за първенство, а последната среща между столичните съперници завърши с успех за „сините“ с 2:0.

Главен съдия на предстоящия сблъсък ще бъде Станислав Тодоров, а в бригадата му като асистенти влизат Александър Атанасов и Мартин Димитров.