Отборът на Дунав Русе продължава с доброто си представяне в Първа лига, след като в пети пореден мач няма загуба. „Драконите” се наложиха с 2:0 над Локомотив Пловдив в плейофен мач от 30-ия кръг на Първа лига. Двубоят е част от Група Б на втората осмица в шампионата. По-късно тази вечер Септември се изправя Славия в друг двубой от този поток.

Головете за успеха на стадиона в Русе реализира румънецът Драгош Фирцулеску, като първото бе от дузпа. Именно той беше избран и за Играч на мача.

Срещата премина под сянката на първоначалните минути, които решиха до голяма степен изхода й. Главният рефер Георги Давидов остави Локо Пд с човек по-малко още във 2-ата минута и отсъди 11-метров наказателен удар, след който „драконите” поведоха.

Въпреки тежката си ситуация, Бруно Акрапович даде шанс на млади играчи на тима да се обиграват. Юношите Мартин Паскалев, Илиян Томов и Желязко Калинов направиха дебют за първия отбор на Локомотив Пд, след като се появиха в игра след почивката.

Играч на мача

Акрапович: Тъжен ден за футбола, така не се прави

Киров: Не ни интересува с кой ще играем на плейофите

Фирцулеску: Спасението ще е много трудно

Отборът на Дунав Русе реализира двата гола още до почивката. Комфортната преднина дойде след попадения в началото и края на полувремето.

Още във втората минута на мача Лукас Масоеро от Локомотив Пд получи директен червен картон след леко съприкосновение в наказателното поле с откъсващия се Светослав Ковачев. Главният съдия Георги Давидов посочи бялата точка за дузпа. Драгош Фирцулеску откри резултата за 1:0 след точен удар от дузпа, изпращайки Илко Пиргов в другия ъгъл.

С човек повече домакините доминираха на терена, но успяха да стигнат до втори гол едва в 40-ата минута. Дунав Русе оформи бърза контраатака. Светослав Ковачев се възползва от грешка на съперника, подаде на Исмаил Иса, той пусна надясно към Драгош Фирцулеску, а румънецът от своя страна успя да преодолее вратаря на Локо Пд за втори път – 2:0.

След почивката, въпреки че бяха с човек по-малко, „смърфовете” заиграха по-добре и започнаха дори да поглеждат към вратата на „драконите”.

В 54-ата минута Благой Макенджиев реагира по най-добрия начин, за да предпази мрежата си след удар на Никола Марич. Само 5 минути по-късно и гредата помогна на домакините, като така и не премина голлинията след нов удар на хърватина.

Въпреки че играчите на Дунав владееха повече топката, все пак „смърфовете” отново създадоха опасност пред Благой Макенджиев, но този път неточен удар, макар и близо до целта, отправи Бирсент Карагерен.

До края на срещата двата тима не успяха да се изненадат и срещата приключи при резултат 2:0.

След успеха Дунав изпревари Септември с 2 точки, но столичани са и с мач по-малко. Локо Пд е начело в Група Б на втората осмина с 37 пункта.

В следващия кръг Дунав гостува на Септември, а за финал на плейофната фаза домакинство на Славия. Локомотив ще гостува на Славия в София в следващия кръг, а след това тимът на Акрапович ще срещне Септември.

Дунав Русе: Благой Макенджиев, Георги Динков, Мартин Ковачев, Петър Патев, Божидар Васев, Диян Димов,  Свилен Щерев, Самуел Инкоом, Драгош Фиртулеску, Светослав Ковачев, Исмаил Иса.

Треньор: Людмил Киров

Локомотив Пд: Илко Пиргов, Асен Георгиев,  Лукас Масоеро, Йосип Томашевич, Бирсент Карагарен,  Никола Марич,  Уирис Густаво Де Оливейра, Парвиз Умарбаев, Елитон Джуниор, Октай Юсеин, Ален Ожболт

Треньор: Бруно Акрапович

Главен съдия: Георги Давидов

Стадион: Градски, Русе

Група Б:
Дунав Русе - Локомотив Пловдив 2:0

По-късно днес:
Септември София - Славия

Временно класиране:
1. Локомотив (Пловдив) 30 10 7 13 34:33 37 точки
2. Славия (София) 29 9 8 12 32:37 35
3. Дунав 2010 (Русе) 30 7 7 16 35:53 28
4. Септември (София) 29 7 5 17 26:54 26