Бившият наставник на Левски Станимир Стоилов за сетен път коментира наболелите теми в родния футбол и в тима на сърцето му. След като бе отличен с „Венец на победителя“, специалистът говори надълго и нашироко пред медиите, като изрази мнение, че остава с впечатление, че актуалният наставник на „сините“ Делио Роси не е заинтересован от името на клуба.

Селекционерът на Казахстан сподели и очакванията си Лудогорец отново да играе в групова фаза на един от континенталните турнири - Шампионска лига или Лига Европа - и говори за това как могат да бъдат настигнати шампионите от останалите водещи тимове у нас. 

„Първо благодаря на Спортното министерство, на държавата и на министър Кралев. За мен е огромна чест да бъда част от елита на българските треньори. Сигурно има специалисти с много по-големи заслуги, които не са успели да получат такива награди. Естествено това е ангажимент към българския футбол и спорт. Аз винаги се чувствам отговорен към българския футбол. Радващо е, че Спортното министерство много помага в последните години. Виждам министър Кралев колко стадиони и игрища построи. Даже по моя молба построи стадиона на Хасково. Така остава спортните хора, от които зависи развитието на спортистите – по-сериозно да се обучават и да развием проекта. Всички усилия на всички, които дават пари и помагат на футбола, ако ние знаещите треньори не работим на ниво, всички пари ще бъдат загубени и няма нищо да създадем. Отговорността ни е голяма, даже понякога си мисля, че не го оценяваме“, започна Стоилов след церемонията по награждаването.

Станимир Стоилов

източник: Ивайло Йовчев

Помолен да направи коментар на последните събития на най-вълнуващото спортно събитие за годината - Мондиалът в Русия, Стоилов обясни: „Световното върви в добра насока. Мисля, че имаше само един мач, в който не бяха отбелязани голове. Има емоции, има попадения, има добър футбол, има лидери, които показват, че във футбола няма вчера, а само днес. Който е по-добре организиран и по-добре настроен, той успява. България не можем да кажем колко далеч или близо е. Щом не сме там, значи сме доста далеч, затова казвам, че всички трябва да се ангажираме с повече работа в самите клубове, за да имаме силен национален отбор. Видно е, че България е далеч, щом не е там. Но като отбор не можем да кажем – имаме знаменити мачове тази година“.

„Много от водещите отбори в света не бяха добре организирани. Германия според мен изобщо не приличаше на Германия. Ако бяха с друг екип, щяхме да мислим, че е някой отбор насила изведен да играе. Аржентина – далеч бе от това, което се чакаше от нея. Един Меси не стига, а той не получи достатъчно подкрепа. Отборът не игра на ниво. Аз лично нямам предпочитания. Ако се опитам да гадая или по-професионално да гледам – за първи път виждам Бразилия да играе с европейска дисциплина. Мисля, че Бразилия ще е един от фаворитите. Дали ще се случи не знам“, сподели Мъри. 

„Мисля, че липсата на големите фаворити, няма да намали интереса към Световното. Те отборите все по-малко ще стават. Хубаво е, че домакините са там, значи емоцията и тръпката ще е запазена. Няма слаби. Нормално е да отпада някого. Интересът е огромен. Парите, които се печелят, са огромни. Футболът стана огромен бизнес и ние треньорите трябва да се опитаме да участваме в изграждането на този бизнес“.

„Няма да е ненормално, ако Лудогорец не стане шампион. Седем години доминация е прекалено много за отбори като Левски и ЦСКА. Но е явно, че Лудогорец е много напред в развитието си като клуб. Клуб, който строи стадион, има собствена база, вече е изпреварил всичките ни водещи клубове с километри. В игрово отношение вече трябва да се замислят клубовете и най-вече треньорите и спортните хора как да застигнат Лудогорец. Лудогорец си заслужи всички успехи. Ако в България винаги има едно „но“ за нашия шампионат, в Европа това не е така. Лудогорец трайно присъства там. България се знае в момента с името Лудогорец. Двата водещи отбора трябва сериозно да се замислят как да изпреварят Лудгорец – първо в игрови план. Като организация на клуба са на светлинни години пред другите – с базата и стадиона. Ако Левски специално и ЦСКА не строят бази и стадиони, няма шанс да бъдат познат клуб в Европа. Ако някой ми каже голям клуб без собствена база и стадион, значи аз нищо не разбирам. Просто нашият футбол е примитивен“

„Който измежду Левски и ЦСКА се подготви по-добре и се представи по-добре, той ще измести Лудогорец. Казах, нещата опират до треньори и спортни ръководители“.

„Първо треньорите трябва да се запитаме дали сме достатъчно добри. Има по-голяма търпимост към чуждите треньори, по-голямо уважение от медии и фенове, но в крайна сметка българските треньори винаги сме били малко от онеправданата страна, но явно има и защо. Нашата кожа прекалено лесно я предаваме“.

Станимир Стоилов

източник: LAP.bg

„Сигурно е крачка напред за Левски, че запази гръбнака на отбора си. Когато има натрупване е по-лесно. Левски сега няма да се притеснява, че идват първите мачове и да мисли за селекция. Има отбор, изграден, има треньор, който познава качествата на играчите. При положение, че си купил 21 футболисти за една година и сега добавяш още, ти имаш играчи за три отбора. Въпросът е, че футболът е бизнес, а така не се инвестират парите на Левски. Без значение, че те са спонсорски, те са пари на Левски. Левски няма стадион и база, а на този етап се оказва, че няма и отбор. Значи тези пари са хвърлени на вятъра", анализира Стоилов. 

„Това, че треньорите не са единни е един от проблемите, който имаме. Дълги години не можем да се обединим. Не можахме да вкараме треньорството като професия – нашите договори да са малко по-защитени. Монетата има две страни. Има наставници, които достойно защитават името на българските треньори у нас и в чужбина, и такива, които лесно го продават. Много случайни хора им се даде възможност да водя отбори и водещи без да са показали и заслужили нищо. Не може случайни хора да водят, а доказани треньори да са пренебрегвани. Във футбола в крайна сметка гледат какво си постигнал. Всичко друго е само празни приказки“.

„За евротурнирите – очаквам Лудогорец да влезе в групите – или на Шампионската лига, или на Лига Европа. За другите отбори мисля, че достигане на плейофната фаза няма да е лошо постижение за начало. Като се има предвид, че първите два кръга са по-леки съперниците, в третия трябва да е по-солиден тим. Надявам се още един отбор, освен Лудогорец, да е в групите, това ще е добро постижение“.

„И по-слаби от Вадуц тимове, които са били препятствие за Левски, и по-силни не са били. Така че, всичко зависи от това как ще играе Левски, а не Вадуц. Те при всички положения ще играят добре организирано, дисциплинирано. Левски трябва да играе на ниво. Засега се вижда желание, организация, дай Боже и резултати. Аз оставам с убеждението, че нашият треньор не е така заинтересован от името Левски. Него повече го интересуват той да е добре. Изказвания от типа „ръководството да каже за селекцията“ са крайно несериозни. Като треньор трябва да отговаряш за всичко – за селекция, за резултати. На този етап той показа, че отговаря само за тренировките. Аз мога и от Казахстан да ги водя“.

Станимир Стоилов

източник: LAP.bg

„Не трябва често да се сменят треньорите. Ръководството трябва да си избере начин, по който да управлява, но аз не виждам футболни хора, които да управляват процеса. Така че не виждам как могат да имат те мнение за треньора. И да остане, и да не остане треньорът, хората, които го определят не мисля, че са достатъчно компетентни“.

„Левски трябва да има чисто футболно управление. И отделно маркетингово управление, за да се развива и печели добре. Нефутболни хора не могат да дават оценки на футболисти или да преценяват кой ще е треньор. Как може някой от това ръководство да прецени дали е добър или лош Роси. Той може да му се вижда много добър, а да не е така и обратното“.

„Клуб без стадион и без собствена база…давам пример като си вземе собственик стара кола, първото, което прави е да подобри, да почисти, ако имаш възможности и пари, да строиш нещо ново. Ние инвестираме в играчи, които след половин година си отиват половината. Нужни са инвестиции в клуба. Като ги няма, това не е начин на управление“, каза за финал Стоилов.


Още новини за Левски: 

Мъри Стоилов с поредно признание 

Левски и Монтана не се разбраха за контрола в Правец

Шеф на Левски: Да продаваме играчи сега би било нелогично