Легендата на Левски и настоящ национален селекционер на Казахстан Станимир Стоилов показа, че е разтревожен относно новините около финансовото състояние на своя любим Левски. Бележитият треньор си пожела собствениците на „сините” да не допускат да се тръгне по пътя на ЦСКА, който обяви фалит само преди няколко години.

Стоилов говори пред медиите в столичния комплекс „Царско село”, където бе част от отбора, съставен от ветерани на Левски. Именно доказаните „сини” бойци триумфираха в традиционния шампионат за ветерани, побеждавайки Локомотив Пловдив във финала.

„Събраха се футболисти, които са носили много слава и авторитет на Левски. Когато те играят, тяхната цел е да бъдат първи. Няма нищо изненадващо. На шега предложихме сборен отбор да направим. Удоволствие да играеш с такива футболисти, удоволствие е да ги гледаш”, коментира Стоилов, който в хода на мача пак се прояви повече като треньор.

„Нямам ниво да играя в този отбор, всеки трябва да си знае мястото. Аз бях трети вратар. В един отбор трябват трима вратари.”

Естествено, не след дълго се стигна и до темата за актуалното състояние на Левски, който е заплашен от изваждане извън евротурнирите.

„Жалко, че се стига до глоби и наказания. Аз мисля, че всички ще се плати, както си му е редът. Не трябва да се допускат такива неща, защото се губят излишни пари и средства. Естествено, след като имаш задължения, трябва да си ги погасяваш”, коментира Стоилов. „Левски трябва да си направи една програма, най-вече финансова, и да се стабилизира първо клубът, а после отборът. Така ще може да се помисли за изграждането на нов стадион и нова тренировъчна база за младите, за децата. Без тях няма да можем да запазим дълго време идентичността си или пък да направим клуба печеливш, както искат собствениците. Без продажби, без евротурнири и без фенове, които да купуват карти и билети, няма как клубът да тръгне на печалба. Това са трите пера.”

„Дали може Левски да последва съдбата на ЦСКА? Мисля, че няма да се допусне. Надявам се да не се допуска. Трябва сериозно да се коригират проблемите, ако има такива. Във финансите не съм силен, не мога да говоря. Фактът, че УЕФА ни глобява, показва, че явно има защо.”

„Дълго време Левски има чисто спортно-технически проблеми, които трябва да ги решим. Казал съм каквото имам да кажа по повода. Надявам се през тази година, ако могат,  да зарадват хората с титла. Да, има отстъпление, но мачовете до края са много. Ако си достатъчно добър, можеш да наваксаш разликата. Аз самият съм изоставал със 7 точки, а после съм бил с 11 отпред. Срещите са прекалено много. Трябва да се събере нужният потенциал, да се намерят нужните хора, които да помогнат на отбора”, добави Стоилов.

„Нищо конкретно няма около мен. Казах, че по принцип имаме разговори, както и че съм по-силен като клубен наставник, защото така работя всеки ден с футболистите и ги обучавам, развивам. Да, в националния отбор, ако си в някоя по-силна държава, е лесно, защото играчите пристигат на едно много високо ниво. За държавите в които съм бил селекционер като Казахстан и България мога да кажа, че отстъпваме малко на топ държавите и мисля, че на играчите им трябва повече време за обучение.”

„Преминаването на Люпко Петрович в ЦСКА? Към него винаги с уважение се отнасям. Той си преценява какво да прави. Естествено, решението си е негово.”

„Прочетох изказването на Спас Русев (че би могъл да се оттегли като собственик на Левски – б.р.), но той го направи с уговорката някой да изкара готов финансов план. На този етап, като няма никой… На мен ми изглежда смешно собственик да подава оставка.”

„Проблемите са сериозни, защото разходите са такива. Правят се излишни разходи за футболисти, които даже в групата не влизат, а получават огромни заплати като за България. Левски имат четирима или петима централни нападатели, ако трябва да съм точен, от които трима чужденци не играят. Мисля, че само ако тях махнем, за един месец ще платим глобата. За една година ще построим нов сектор Б. Трябва да построим стадион на феновете, няма какво да се заблуждаваме. Всеки един от нас гледа по телевизията стадиони, терени, бази – това е футболът. Ние сме изостанали и който първи го направи, той ще изплува от блатото.”

„Футболът стана пари. Аз не смятам, че заплатите в Левски са високи. Заплатите трябва да са високи, но не може да имаш 4-5 централни нападатели, а трима от тях да са чужденци, които не играят въобще, а в същото най-добрият ти футболист (Станислав Костов – б.р.) да е български централен нападател. И петият нападател (Илия Димитров – б.р.) пак да е българин. Аз трябва да ги изброявам ли? Ако сметнете заплатите им, сигурно прави 100 хиляди. Трябва да се минимизират харчовете, да се вземат точните играчи. Когато е добър футболист, нека да получава, няма нищо лошо. Футболът стана пари, навсякъде се плащат пари. Виждате къде отидоха трансферите и заплатите. На добър играч се дава добра заплата, но не може на резерви да се дават същите заплати, когато не са си свършили работата както трябва. Оттам се трупат финансовите проблеми на Левски. Собственикът трябва да търси причините около себе си и у себе си. Не може, пак казвам, трима нападатели чужденци, които не играят. Също и трима централни защитници чужденци на пейката. И шестима вратари. Оказва се после, че и на трите поста търсим играч. Значи, 8-9 човека вътре в клуба са финансовата тежест на Левски. Тези пари трябва да се плащат, няма накъде.”

„Затова казвам, че Левски трябва да си направи стадион, база, да печели в Европа, за да излиза на плюс и да е в състояние да плаща по-добри заплати. Но трябва да са точни. Не ти трябват 15-16 чужденци, както е сега, а 7-8, но наистина топ играчи. Без значение каква ще им заплатата.”

„Развитието на един клуб – за това трябва време. Може би трябва да минат 1, 2, 3, 4 години, за да проработят децата. Но в същото време, когато взимаш чужденци, а собствените кадри играят по другите отбори, това също е проблем. Аз виждам каква ще е разликата, ако стои Лъчо Балтанов, Антонио Вутов или Боби Цонев резерва спрямо тези чужденци, които са в момента 6-7 човека резерви, че дори и не влизат в групата. Каква ще е разликата? Ами, тя ще е, че тези сега струват 100 хиляди евро, докато другите ще костват 10 хиляди лева. Ето го веднага изчистването на дълга.”

„Не съм навътре в нещата, че да коментирам собствениците. Има си собственик, който решава дали ще остава, дали ще се отказва, дали ще идват други хора. Собственикът трябва да реши.”

„Дали бих се върнал в Левски? Има си треньор в момента и тази тема въобще не е добре да я коментирам. Пожелавам успех на отбора и треньора, но просто говорим, че трябва да се изчистят финансовите неща, а те са толкова елементарни за изчистване. Просто не трябва да се взимат излишни играчи.”

„Аз съм гледал, всичко на всичко, два мача на Левски под ръководството на Славиша Стоянович. За съжаление, последният беше с Берое, където той сам призна, че не се представихме добре. Той е треньор с визитка, с опит. Аз винаги подкрепям треньора. Решенията в тази връзка са на собственика. Ние можем да си говорим каквото си искаме, но той е човекът, който решава дали да подкрепя треньора. На този етап има подкрепа, значи всички трябва да подкрепяме.”

„Дали Павел Колев може да вкара ред в Левски? Смятам, но ще му е много трудно, ако не получи власт, ако не получи подкрепа от собственика. Защото финансовият хаос е наистина голям. Не е това проблемът на Левски. Пръскат се излишни пари, които мога да се използват за друго – най-малкото за сектор Б да се направи. Това няма да струва милиони, а феновете ще си имат фенклуб, магазин, ресторант, каквото искате. Ще им е приятно да ходят на мач.”

„Дали Спас Русев отново ме е търсил за съвет? Това не е толкова важно, защото се спекулира. В крайна сметка всеки се решава кой ще го съветва. Първия ден, в който се видях с него, му препоръчах да внимава със съветниците си. Сега му препоръчвам да си ги смени. Не знам кои са тези хора. Гледайки какви са резултатите, без да ги познавам, щях да се замисля.”

„В момента при добри финансови възможности има разточителство и няма титли. Трябва поне да се минимизират финансовите загуби. Като няма титла, значи трябва поне да се работи. Все някога ще намерим точните хора и точния треньор, които да свършат работа. Казвам ви – през последните години не се намираха точните хора, както и точните футболни решения.”

„Собственикът не бива да дърпа Левски, той трябва да осигурява финансиране. Към момента има финансиране. Спортните хора трябва да дърпат Левски напред. На този етап се оказва, че в това отношение отборът има проблеми и изостава. Значи тези хора не си вършат работата както трябва. Той (собственикът – б.р.) да прецени дали те могат да го издърпат, аз не знам.”

„Когато имаш  16 или 20 чужденци, а играят 7, това е катастрофа за мен. Чужденец на резервната скамейка значи, че веднага трябва да се иска отговорност от хората, които са правили селекцията, или хората, които водят футболисти. Тук никой не носи отговорност. За първи път в България и Левски чувам изказвания от типа „скаутът го доведе”, „президентът го доведе”, „директорът го доведе”… В крайна сметка новите футболисти, щом подпишат, отговорен е треньорът според мен.”

„Може би не са точните футболни хора в Левски. Щом няма резултати, това е изводът. Но пък и никой няма намерение да си тръгва. Левски от дълги години е в това състояние. Всеки казва: „аз много обичам Левски, аз съм голям левскар”, а всичките стоят там да получават заплата. Мислите, че с идването на новия изпълнителен директор на първия работен ден, на първи януари всички трябва да са освободени от клуба. Той да прецени кой да назначи. Така се прави, когато обичаш клуба – веднъж се пробваш, втори път, трети, четвърти път. Не се получава, значи всички трябва да напуснат, за да се налага да ги уволняват.”

„Треньорът не можем да го пипаме. Треньорът е чужденец, трябва да си свърши работата. Говоря за другите, които „много обичат” Левски, ама стоят и взимат заплатите. Резултатите са катастрофални, от детско-юношеската ни школа в първия отбор, виждаме, не играят играчи, значи и там има проблеми. Знам какво ще кажат – че от първия тим не ги взимат, друг ще каже, че не били готови… Трябва да се направи обща стратегия, която да се следва от треньора и изобщо от всички. На 1 януари за мен всички, които са работили в клуба до този момент, трябва да дойдат с оставки.”

„Дали някой умишлено води Левски към фалит? Не, не е сериозно, не мисля. Считам, че всички, които са били собственици на този етап, имаха голямо желание и похарчиха пари – собствени пари – за благото на Левски. Не достигат чисто спортно-техническите резултати и успехи. Трябват хора – един човек няма да свърши работа – които да развият клуба в една и съща посока, като знаят накъде гледат. Сега те гледат футболистите и си мислят, че са много добри. Да, те може да са много добри, но дали за нивото на четвърто място или за Б група? То и това е важно. Там е истината – искаш, обичаш, един път пробваш, втори път, пет години стоиш там, а нищо не се получава, значи следва: „Господа, благодаря, аз не съм човекът за Левски”, щом толкова обичаме Левски”, завърши Стоилов.