Президентът на БФС Борислав Михайлов даде обширно интервю за официалния сайт на централата, в което засегна огромен набор от теми. В него той призна, че няма намерение да променя с много формата на Първа лига, като единствено ще има разлика при изпадащите. 

Той сподели още какво можем да очакваме от общата ни кандидатура със съседните държави за домакинство на голямо първенство, както и помагал ли е на ЦСКА и редица други наболели теми за родния футбол. Включително и за въвеждането на ВАР, което може да се случи до една-две години. Ето и какво сподели Михайлов по различните теми:

За първата година от четвъртия му мандат

Федерацията става все по-стабилна, не само финансово, но и организационно. Хората придобиват все по-голям опит, имам доста млади момчета, както и доста момичета. Ставаме все по-добра организация и мисля, че сме най-добрата спортна организация в България. 

За визията за развитие на българския футбол

Визията на БФС беше направена от целия колектив тук и най-вече Павел Колев, за което му благодаря. Изпълняваме я много точно и я изпълняваме навреме. Това не беше просто едни хубави снимки и анализи, а нещо реално, което се случва. 

За отпадането от новия състав на изпълкома на УЕФА

Имаше два недействителни гласа и спроед мен това е нарочна грешка. Не мога да кажа от кого е направена. Това, естествено, не е направено от администрацията на УЕФА или от президента. Просто две от федерациите, не вярвам, че това може да се случи в Европа, но да не знаеш, че вместо седем имена, отбелязваш осем. Тези две бюлетини са в моя вреда, но и в двете бюлетини са гласували за мен, защото това съм го видял. Реално имам 27 гласа, с които отивам на балотаж, но той не се състоя. Така е трябвало да стане. Огромен успех, личен успех, е участието в Изпълкома на УЕФА. Осем години съм бил там, събрах 25 валидни и два невалидни гласа, което е успех, и вотът ми е стабилен. 

Ще се отрази ли липсата му от Изпълкома на УЕФА на българския футбол

Никакви последствия няма да има за България, никакви притеснения. Аз съм работил там 8 години като член на Изпълкома, а 12 години вече съм член на комисиите. Така че аз познавам всички президенти, всички хора от администрацията, познавам правилата. Така че това няма да се отрази на българския футбол. Със сигурност ще продължава сътрудничеството с УЕФА. И с ФИФА ще продължим сътрудничеството си, защото работим по две програми - Forward и FIFA Hattrick 5. Говорим предимно за инфраструктурни проекти. 

За кандидатурата за Световно през 2030 г. със съседните страни

Шансът е добър, но е огромен за това, че дава възможност да се подобри инфраструктурата, както направиха нашите съседи. С тях кандидатстваме. Без да имаш инфраструктура, не можеш да кандидатстваш. И съм много щастлив, че премиерът г-н Борисов обича футбола и това е идея на ниво министър-председатели. Аз помагам с всичко каквото мога. На 24 и 25 февруари имаме среща с министрите на спорта на Гърция и Румъния, плюс президентите на футболните съюзи, за подготовката на всички документи за кандидатурата ни. Тази инфраструктура остава за всички хора, най-вече за децата. 

За бюджета на БФС и футбола от държавата

Ние сме в много добри отношения с министър Кралев и сме лични приятели. Парите, които отпуска държавата наистина са много малко - 1.2-1.3 млн. лв. на година, плюс това те моментално отиват в детско-юношеския футбол. Тези пари нямат нищо общо с бюджета на БФС, федерацията се самофинансира от самото си начало. Когато станах президент 2005 г., бюджетът беше 3 млн., сега е 20 млн. лв. Всичко това е заслуга на хората, които работим заедно тук. И никога не сме взимали пари на данъкоплатците. Заблудата, че взимаме пари от държавата е, защото на някого така му се иска. Ние сме публично сдружение, всяка година бюджетът ни отива на мястото си и всички знаят, че парите от министерството отиват за децата. 

За Националния стадион "Васил Левски" и евентуален нов стадион за националния отбор

Футболният съюз плаща наем за Националния стадион, за да играе там представителният ни тим. Това не се случва на никоя друга федерация. Но както и да е. Продаваме билети и по някакъв начин не сме на минус от тези мачове. Аз съм убеден, че ще имаме нов Национален стадион, но това също минава през кандидатурата за Световното. 

Сравнение с държавите от Източна и Централна Европа

Според мен сме на едно ниво с тях. Ако говорим за тв права за клубовете, ние сме на много по-добро ниво от другите, с изключение на Румъния, защото те все пак са три пъти по-голям пазар. Тук клубовете взимат повече пари от Хърватия, Македония, Сърбия, Албания и т.н. Справяме се добре и се надявам да се справяме и по-добре, защото това е важна част от бюджета на клубовете. Но екипите са ни много хубави, хората се интересуват. И така и националният ни отбор е на едно добро ниво. 

За националния отбор

Пречат прекалените очаквания. Трябва да се има предвид в какви отбори играят нашите футболисти, в каква форма са, някои дори не играят. България не е толкова голяма държава, тече някаква промяна на поколенията и се надявам, че отдолу идват добри момчета. Сега играят с мотивация и дисциплина, със себераздаване и затова хората ги харесват. Нямаме вече Балъков, Лечков, Стоичков, Костадинов, но отборът има добър характер, момчетата се раздават и това се харесва на хората. 

Оценка за нивото на Първа лига

В Първа лига според мен се играе доста добър футбол. Форматът, който беше сменен преди три години, се оказа доста сполучлив и затова ние ще го продължим. Естествено, има много чужденци, но за това аз и моите колеги не можем да направим нищо, заото сме в Европейския съюз. Така че дори да не са бразилци, те имат испански, португалски и какви ли не паспорти, на което аз не мога да реагирам. Най-мъчно ми е, че няма достатъчно български вратари, които да играят тук. Те се броят на пръстите на едната ми ръка. В Русия, например, чужди вратари не се взимат, но те не са в Европейския съюз. И затова няма какво да направя.

Трябва ли да има промяна във формата на Първа лига

Със сигурност ще остане този формат, може би само ще променим изпадащия отбор. Да се даде по-голяма възможност на елитната дивизия. Мислят го колегите, но може би ще има само промяна при изпадащите отбори. 

Телевизионните права и футболът като бизнес

Телевизионните права се продават централизирано, защото така е по Закона за спорта. Футболът е огромен бизнес и то се вижда ежедневно. Не виждам причина българските президенти да не се отнасят като бизнес към него. 

Мнението за раздялата с Павел Колев

Част от работата на БФС е да развива кадрите си. Павел е минал всички нива на йерархия в УЕФА и ФИФА, минал е всички курсове на образование. Така че той е на високо ниво. Това го правим с наши инвестиции и за други наши колеги. 

Обижда ли го отношението от феновете, които смятат, че БФС помага на Лудогорец

Вече доста дълго време съм президент и имам самооценка. Не съм сигурен дали се обиждам от отношението на крайните фенове. Колкото до Лудогорец, не е истина, че ние им помагаме. Към момента те показват с игрите си, с бюджета си и заслужено стават шампиони седем пъти поред. 

Помагал ли е на ЦСКА?

Помагал съм много на ЦСКА, въпреки че говорят срещу мен и те го знаят много добре. Ръководството им го знае много добре, феновете също го знаят много добре. ЦСКА, Левски, Славия си имат бизнес-модели, но те трябва да знаят, че БФС само администрира първенството и помага на всички по еднакъв начин. 

Колко сме близо до въвеждането на ВАР в България

БФС и Боби Михайлов винаги ще останат необходимият грешник и в това не се съмнявам. ВАР може би до една, максимум две години може да се въведе в България. Той помага много, но и при него стои човешкият фактор. Там също има съдии зад екраните. Както виждате, стават грешки дори и с ВАР. Но според мен с него става доста по-чисто за хората. Със сигурност би имал успех в България. 

Личната оценка на Борислав Михайлов за себе си

Много по-лесно ми беше, като бях вратар. Но моята работа ми харесва, изцяло съм ѝ отдаден. Така ще продължи и занапред. 102 мача имам за България, 60 от тях съм бил капитан, три пъти съм играл на Световно, три пъти съм шампион, ставал съм Футболист на годината, така че съм постигнал доста неща и като вратар. Но това, с което се занимавам сега всеки ден, това също е част след футболната ми кариера. Горд съм с работата си. Само съжалявам, че не можем да се класираме на голямо първенство, надявам се този път да се случи.