Една от звездите в атаката на Левски Жуниор Мапуку обяви, че е щастлив в отбора, въпреки че доскоро беше предимно резерва. Той твърди, че няма никакъв проблем с наставника Делио Роси и му вярва безрезервно. 

Всичко това, както и още много интересни теми, бяха изкоментирани от конгоанския нападател на "сините" в предаването "Преди кръга", което се излъчва директно в ефира на DIEMA SPORT. 

- В последния мач срещу Дунав започна на нетрадиционна за теб позиция - от ляво на атаката, вкара гол и даде асистенция. Как се чувстваше на тази позиция?

- Чувствам се добре на тази позиция, но е много трудно да се играе там. Трябва освен да участваш в атака и да се връщаш и да помагаш на защитниците. Но за мен е добре да играя там за момента. Чувствам се добре.

- Колко трудно ти беше да свикнеш да играеш отляво, имайки предвид, че си до сега си играл на върха на атаката?

- Не е лесно. Аз не съм толкова физически издръжлив. Аз съм по-бърз, имам скорост. За да играеш вляво, трябва и да се връщаш в защита. Трудно ми е, но се опитвам да дам всичко от себе си за отбора.

- Ако останеш на тази позиция какво очакваш от себе си - повече голове, или повече асистенции?

- За тази позиция е важно първо да мислиш за защитата, преди да се включваш в атаките, за да бележиш. Трябва да помагаш на левия бранител. Трудно е да комбинираш играта и в защита и в атака. Но да, от тази позиция мога и да бележа и да помагам на отбора.

- И ти говориш за играта в защита - това ли беше ключът към завръщането ти в игра? Да се научиш да се връщаш по- често в назад?

- Не е лесно да играеш отляво. Случва се за пръв път в живота ми. Трябва да работя още. Може би да сваля килограми, за да мога да тичам повече, когато играя там. Ще дам всичко от себе си за отбора.

- Преди мача с Дунав имаше тежък период, в който не играеше толкова много. Какво промени в играта си, или в тренировките, за да спечелиш доверието на Делио Роси отново?

- Аз винаги вярвам на треньора. Той е шефът. Аз нямам проблем с него. Относно себе си - не съм променил нищо. Тренирам усилено, влагам се максимално. На разположение на треньора съм, той прави избора. Аз вярвам на него и продължаваме да работим по този начин.

- Как се чувства един професионален футболист, когато не получава много игрово време? Какво минава през главата ти в този период?

- Трябва да мислиш за футбол преди да заспиш. След това се събуждаш и пак трябва да мислиш за футбол. По всяко време трябва да мислиш за футбол, защото това е вторият ми живот, след семейството, което е на първо място. Трябва да мислиш за футбол, независимо дали играеш или не. Трябва да останеш фокусиран и да изчакаш шанса си. А когато треньорът ти даде шанс, както на мен срещу Дунав, трябва да го грабнеш и да накараш треньора да е доволен от теб, ако преди това не е бил. Същото е и с президента на клуба. Ние сме в голям отбор. Всеки ден, всеки път трябва да надграждаш нивото си.

- В последния мач вкарахте 4 гола, до къде според теб може да стигне Левски през този сезон, ако продължавате да играете толкова офанзивно?

- Ние сме състезатели. Играем срещу професионалисти, не е лесно. Според мен треньорът знае ключа за това как да бележим във всеки мач. Започнахме да вкарваме доста голове и се надяваме да завършим в добра позиция, защото сме Левски.

- Говорейки лично за теб - до момента имаш 5 гола в първенството. Поставил ли си си някаква цел - конкретен брой голове, който искаш да вкараш през сезона?

- Лично, аз не се чувствах добре. Имах лош период, но такъв е животът. Трябва да продължа да работя усилено и може би ще вкарвам още голове, не знам. Божа работа е.

- Мислил ли си за конкретен брой голове?

- Това е Левски, това е голям отбор. Трябва да играеш силно на първо място. За отбора си. Чак след това можеш да мислиш за себе си и за вкарването на голове, защото все пак аз съм нападател. Но първо - ти си в Левски, трябва да играеш силно за феновете, за собственика, за треньора. Първо играеш за отбора, след това за себе си.

- Предстои ви мач срещу Пирин. В предишната среща ти влезе като резерва и вкара три гола. Какви са очакваш от срещата утре, имайки предвид, че Пирин е в серия от две поредни победи?

- Пирин е добър отбор, трябва да сме фокусирани и да работим усилено, за да можем да спечелим трите точки. За мен - не знам дали ще започна като титуляр, но трябва да съм фокусиран и да се опитам да отбележа, за да помогна на тима си.

- За финал: Щастлив ли си тук в Левски?

- Да, щастлив съм. Както видяхте и след гола ми, всичките ми съотборници дойдоха при мен, защото знаят че сме като семейство. Трябва да продължим така.