Тимът на Левски спечели за първи път през 2017 година. Момчетата на Елин Топузаков сломиха шестия в Унгария Уйпещ с 2:1. Двете попадения за българите заби Бабагунде Адениджи. Срещата се игра пред погледите на Спас Русев и Даниел Боримиров. Много силен мач изнесе Мехди Бурабия, а треньорският щаб на „сините“ пробва нова тактическа схема, която през първото полувреме сработи и не даде никакви шансове на съперника.

Спас Русев гледа Левски в Кипър

източник: Живка Милова "БГФактор Кипър"

Левски стартира контролата с Уйпещ в система 3-5-2, която е тренирана в последните дни. На вратата бе юношата Николай Кръстев, а пред него в защита бяха поставени Александър Александров, Давид Яблонски и Димитър Пиргов. В ролята на халф-бекове се подвизаваха Прохазка в дясно и Сашо Емилов в ляво. Като опорни полузащитници бяха сложени Де Ноойер и Георги Костадинов, а зад нападателите Бабатунде Адениджи и Амаду Сукуна бе поставен Мехди Бурабия.

През първата част Левски доминираше и създаде три-четири добри ситуации. Голям пропуск направи Сукуна, който се откъсна сам срещу вратаря, но стреля в тялото му. На два пъти Георги Костадинов не успя да засече добре центрирания на Мехди Бурабия. Прохазка също пропусна при един пробив от дясно, когато вратарят пресече неговото остро подаване.

Левски удари Уйпещ в 43-та минута. Тогава Бурабия пусна отличен пас към Бабатунде Адениджи, който с овладяването елиминира защитник и стреля между краката на вратаря за 1:0. През първото полувреме „сините“ бяха безупречни в защита. Младият Николай Кръстев трябваше да играе няколко пъти с крака и хвана едно високо центриране.

След паузата Елин Топузаков направи четири рокади. Антонио Аниете замени Амаду Сукуна. В защита местата си отстъпиха Александър Александров и Димитър Пиргов, които бяха сменени от капитана Минев и Сърджан Лукин. Прохазка бе заменен от Франсис Нар.

Именно последният можеше да вкара в първите секунди на второто полувреме, когато бе намерен от Бурабия, но стреля силно над вратата. В 53-та минута Левски поведе, а атаката на „сините“ беше отлична. Мехди Бурабия пусна към Аниете. Испанецът не овладя много добре, но взе интелигентно решение и върна с пета към Адениджи, който със силен шут отбеляза за 2:0.

Уйпещ намали след като се възползва от първия си реален шанс в мача. На два пъти Ники Кръстев спаси удари от блика дистанция, но топката рикошира в Лукин и Килиан Азар я вкара в празната врата за 2:1 в полза на българите.

В 63-та минута Елин Топузаков и екипът му направиха още две промени. Едната беше вратарска. На мястото на Ники Кръстев влезе Димитър Шейтанов, а Божидар Краев зае мястото на Георги Костадинов.

Няколко минути по-късно теренът напусна Сашо Емилов, който игра като ляв външен халф, а Сандберг замени направилия солиден мач Давид Яблонски.

Малко след това Левски създаде добра възможност. Аниете пусна по крилото към Огнянов, но неговото центриране бе пресечено от бранител.

В 71-та минута Топчо смени най-добрите на терена в офанзивен план. Бабатунде, който заби два гола и Бурабия бяха заменени от младите Станислав Иванов и Илия Юруков.

Десетина минути преди края на срещата Джереми Де Ноойер също напусна игра, а позицията му зае юношата Ивайло Найденов.

Младият Димитър Шейтанов направи спасяването на мача малко преди края контролата в Паралимни. Юношата на „сините“ отби шут от близка дистанция, а след това топката среща напречната греда, която също помогна. Секунди по-късно Станислав Иванов не успя да накаже гаф в защитата на Уйпещ, а в 82-та минута Антон Огнянов се пробва от дистанция, но ударът му с левия крак попадна удобно в ръцете на вратаря.

Пет минути преди края на редовното време грешка на Найденов даде шанс на Уйпещ, но шутът на Азар мина високо над врата в аут.

Две минути преди края на срещата Антонио Аниете изведе Божидар Краев, който шутира в близкия удар, но вратарят изби в корнер.

Левски загрява преди мача

 

ЛЕВСКИ – УЙПЕЩ 2:0

1:0 Адениджи 43'

2:0 Адениджи 51'

2:1 Азар 58'

15:05 Начало на мача!

Левски играе в система 3-5-2. Централни защитници са Александър Александров, Давид Яблонски и Димитър Пиргов. Външни халфове са Прохазка, който играе в дясно, Сашо Емилов, който е в ляво, а вътрешни полузащитници са Джереми Де Ноойер, Георги Костадинов и Бурабия. В атака действат Сукуна и Бабатунде.

5 ' - Грубо нарушение срещу Амаду Сукана в центъра на терена. Футболистът има нужда от лекарска помощ.  

11' - Лек натиска за Левски. Българите изпълниха два корнера пред вратата на Уйпещ. След втория Бурабия центрира точно, но ударът на Костадинов мина над вратата на унгарците.

14' - Пропуск за Левски. Бурабия центрира от фаул по десния фланг. Костадинов и Бабатунде се разминаха на сантиметри от това да засекат топката, която излезе в аут.

Левски

източник: Левски ТВ

20' - Фрапантен пропуск за Левски. Амаду Сукуна излиза сам срещу вратаря на Уйпещ, но ударът му е отразен от унгарския страж.

21' - Свободен удар в полза на Уйпещ след фаул на Гоерги Костадинов. След изстрела топката спира в стената пред Николай Кръстев.

29' - Нов корнер за "сините". Бурабия центрира, но ударът на Яблонски минава далеч от вратата.

31' - Първи корнер за Уйпещ. Топката беше центрирана в наказателното поле на Левски, където снажният Яблонски се справи на ниво.

39' - Бърза атака за Левски, която почна след прекрасен пас на Бурабия към Прохазка. Словакът влезе в наказателното поле и центрира остро, но вратарят на Уйпещ се справи и изби топката.

43' - Гол за Левски! Чудесна атака на Левски, която бе направена от Бурабия. Той пусна отличен пас към Адениджи, който излъга защитник с поемането на топката и я прати в мрежата на Уйпещ. След удара на Адениджи топката мина между краката на вратаря.

Край на първата част.

Начало на втората част.

На почивката са извършени няколко промени в състава на Левски. В игра са влизат Минев, Лукин, Нар и Аниете, а терена напускат Сукуна, Прохазка, Александър Александров и Пиргов.

47' - Пропуск на Нар, който елиминира съперник, но стреля над вратата.

Левски

източник: Левски ТВ

51' - Втори гол за Левски след прекрасна атака на "сините"! Мехди Бурабия подаде към Аниете, ипанецът не спря добре топката, но после взе великолепно решение и върна с пета към Адениджи, който вкара от близка дистанция за 2:0.

53' - Корнер пред вратата на Левски и първи точен удар за унгарците, който бе спасен с лекота от Ники Кръстев.

58' - 2:1! Уйпещ намалява резултата след гол на Азар. На два пъти вратарят на Левски Ники Кръстев спаси, но топката рикошира в Лукин, а след това Азар я вкара от непосредствена близост и братът на Еден Азар намали резултата.

62' - Две смени в състава на Левски. Николай Кръстев бе сменен от другия млад вратар на Левски Димитър Шейтанов, а Божидар Краев зае позицията на Георги Костадинов.

66' - Сашо Емилов напуска, а на мястото му влиза Антон Огнянов, който прави повторен дебют с екипа на Левски, макар и неофициален. Яблонски също излиза, а на мястото му влиза Сандберг.

68' - Добра възможност за Левски. Аниете подаде по лявото крило към Огнянов, който центрира по тревата, но топката беше пресечена преди да стигне до Адениджи.

71' - Станислав Иванов заменя Адениджи, а друг младок Илия Юруков смени Бурабия. Двамата сменени бях над всички по време на двубоя от страна на Левски.

75' - Опасност пред вратата на Левски. Остро центриране бе избито от Минев в ъглов удар.

79' - Джереми Де Ноойер бе сменен от Ивайло Найденов.

80' - Вратарят на Левски Шейтанов направи спасяването на мача. Той отрази шут от един метър, топката се отби в напречната греда, която също помогна на българите. Минута по-късно Станислав Иванов можеше да накаже гаф в отбраната на Уйпещ, но не сполучи.

82' - Антон Огнянов пробва шут с левия крак, но право в ръцете на вратаря.

86' - Азар опитва удар от 20 метра, но прати топката високо над вратата на Шейтанов.

88' - Левски проведе чудесна контра. Аниете пусна към Божидар Краев, който стреля по тревата в близкия удар, но ударът му бе спасен и избит в ъглов удар.

Край на мача!