Левски гостува на Локомотив Пловдив в мача от осмия кръг на Първа лига. Срещата е по-късно днес от 20:00 часа, като ще може да бъде проследена с Gong.bg, DIEMA SPORT, PLAY DIEMA XTRA и по Дарик радио.

„Сините“ ще търсят нов успех под ръководството на Славиша Стоянович далеч от дома, както връщане начело на в класирането. В момента на върха в таблицата е ЦСКА. „Червените“ се изравниха по точки (19) с левскарите след победата им над Черно море, като заради по-добрата им голова разлика са в по-предна позиция. Дори точка ще изведе възпитаниците на Стоянович на първото място, а при три, ще бъде възстановено статуквото отпреди началото на осмия кръг – 3 пункта разлика.

В предходния кръг Левски постигна домакинска победа над Берое с 1:0, докато Локомотив Пловдив направи реми с Ботев Враца. „Смърфовете“ се намират на седмото място в класирането с 10 точки.

Добрата новина в щаба на домакините е, че наставникът Бруно Акрапович няма кадрови проблеми. След наказание се завърна Игор Банович, а възстановен от контузия е Симеон Райков.

В щаба на гостите Славиша Стоянови за първи път от идването си има дилеми при избора си на стартов състав, а причините са, че разчита с всичките си налични играчи. Възстановени от травми са Паулиньо, Филипе Нашименто и Давид Яблонски, а в сметките вече попадат и новопривлечените Нуно Рейеш и Богдан Вашчук. При това положение специалистът ще разполага с много опции и е любопитно на какъв състав ще заложи. Въпросителните са свързани с това кой ще партнира на Холмар Ейолфсон в защита измежду Яблонски, Аймен Белаид и Рейш, а в средата освен наглед твърдите титуляри – Хали Тиам и Давиде Мариани е интересно на кого измежду Антъни Белмонт и Филипе Нашименти ще заложи наставникът.

Завръщането на Паулиньо завързва интригата и по крилата, при все силните изяви на Жерсон Кабрал от началото на сезона и Габриел Обертан.

Левски се намира в серия от пет поредни успеха, като са единственият тим в елита у нас, който няма записана загуба.

Статистиката преди мача сочи, че „сините“ има 81 победи срещу „черно-белите“, ремитата са 26, а успехите на пловдивчани са 19. Погледнато в частност върху мачовете играни на стадион „Локомотив“ в Под тепетата, числата отново дават преимущество на гостите, които са побеждавали 29 пъти, равенствата са 21, а пораженията 13.

Цифрите обаче не играят на терена, така че предстои да видим как ще се развие срещата, главен съдия на която ще бъде Станислав Тодоров.

Ето и още любипитни факти преди мача:

- Локо Пд има предимство в баланса от последните си 10 шампионатни двубои с Левски – 4 победи (две от тях на „Георги Аспарухов”), 3 равенства и 3 загуби.

- Локо Пд загуби и двата си досегашни мача със софийски отбори – 0:2 срещу ЦСКА в София и 2:4 срещу Славия на „Лаута”. С Акрапович начело черно-белите имат само една победа при 7 визити в София – 3:0 над Славия на 13 май т.г. в полуфинален реванш за 7-10 място.

- Анте Аралица (Локо Пд), който не е открил головата си сметка през този сезон, се е разписвал досега само срещу столични отбори – веднъж срещу Септември и 2 пъти срещу Славия, като все още не е играл срещу Левски, ЦСКА и Витоша.

- Левски няма победа при последните си 5 гостувания на „Лаута” – 2 загуби и 3 равенства, за последно би като гост на локомотивци на 22 май 2015 г. – 1:0, като от тогавашния състав на сините в сегашния е единствено бившият бранител на железничарите Аймен Белаид.

- Левски е единственият тим през сезона с пълен актив от своите гостувания – 4 победи от 4 възможни. За последно загуби точки навън на 12 май т.г. при 2:2 с Лудогорец с Разград, когато Жерсон Кабрал вкара първия си гол за сините.

- Със само 2 загубени точки след началните 7 кръга Левски направи най-добрия си старт в първенството от 6 години насам – през есента на 2012 г. с Илиан Илиев начело също записа 6 победи и 1 реми в периода.