Когато си легенда на българския футбол, клубният цвят няма значение. Защото си уважаван от всички. Това се доказа и при кончината на една от емблемите на Ботев Пловдив Динко Дерменджиев, който си отиде рано тази сутрин на 77-годишна възраст. 

Двата може би най-големи съперника на "канарчетата" на футболния терен - градският опонент Локомотив и столичният Левски - се преклониха пред паметта на Чико. Те публикуваха съобщения на официалните си сайтове, в които изказаха съболезнованията си. 

"Почина легендата на пловдивския и българския футбол Динко Дерменджиев. Рано тази сутрин, на 77 години, той напусна този свят след близо двумесечна борба за живота си вследствие на претърпян инсулт. Локомотив Пловдив изказва съболезнования на семейството и близките на Динко Дерменджиев", написаха "смърфовете" на страницата си.

"Сините" пък публикуваха обширна визитка на едно от най-големите имена в родния футбол и завършиха с посланието: "Чико ще остане в спомените ни като един от най-доблестните и почтени хора, невероятен майстор с коженото кълбо, джентълмен и близък приятел на Георги Аспарухов. Почивай в мир, шампионе! Левски изказва своите съболезнования на близките и приятелите на Динко Дерменджиев!". 

Макар цялата му кариера като футболист да премина в Ботев, като треньор той остави своя отпечатък и на "Герена", и на "Лаута". Дерменджиев води Левски през 1991 г., а начело на "железничарите" има два периода - през 1996 г. и после през 1998/1999 г. 

У нас Чико е водил още Чепинец Велинград, ФК Шумен, Спартак Плевен, Хебър и Локомотив София. На любимия си Ботев е бил начело в седем различни периода. За България има 58 мача и 19 гола, като от БФС също почетоха паметта му със съобщение на сайта си.