Собственикът на Локомотив Пловдив Христо Крушарски сподели пред NOVA своето мнение за загубата на националния отбор от Косово. Според него поражението на „лъвовете” не е изненадващо спрямо играчите в тима. Освен това Крушарски акцентира на ролята на клубовете и призова собствениците на отборите в българския футбол да свършат своята работа и да превърнат първенството в „театър”.

„Това не може да се нарече срамна загуба, то е срамно, ако не си го очаквал. Когато очакваш нещо, от какво да се срамуваш? Толкова можем. Това трябва да даде знак на моите колеги. Аз още вечерта говорих с хора от футболния съюз и им казах това, което трябва да направим ние.”

„Трябва да седнем и да си подредим къщите. Това показва, че в нашите къщи няма материал. В националния отбор трябва да има качествени футболисти. Кой български футболист къде играе? Това зависи не само от нас, а и от тези момчета, които мислят, че са богопомазани. Аз тези дни ще имам разговор с Локомотив, това е моята къща и тази моя къща ще работи по моите желания и моите прищявки. Моите прищявки са тези момчета, които останат в отбора, да имат сърце. Ако нямат, ще се разделим. Не ми трябват високи цели без да има театър. Ако търчим само като коне, няма смисъл, на мен ми трябва театър, публика, да ти радва окото.”

„Кой щеше да знае за България, ако не беше спортът? Кой ни знае? Знаят Стоичков, Стефка Костадинова. Това е благодарение на добрата подготовка, добрата школа. За мен съм си взел мерки, стига общината да предостави терените. Да направя две от четирите тренировъчни игрища. Да започнат есента момчетата да тренират и играят пълноценно. Ние направихме една промяна в детско-юношеската школа. Родителите нямат допир до тренировъчния прцоес, не ме интересува кой кой родител е, интересува ме кой как играе.”

Крушарски даде пример и със структура и начина на работа в школата на Локо Пловдив. „След 12 години има пет човека, които преценяват кои остават в отбора. Без това нещо няма да стане. Тук един натиска за своето, друг за своето. Всеки натиска. При мен това го няма. При мен има двама треньори от 12 до 19 години на група и помощник треньорът върви от 12 до 19. Ако има някакви виждания на директора на школата, може да отиде в по-горна група. Има треньор по техника, треньор по кондиция, имам психолог в детско-юношеската. Децата гледат какво правят батковците. Кажете един български футболист, който не върви като че ли от него зависи всичко. Това е най-трагичното. За да вървиш така, първо трябва да покажеш какво можеш. Аз имах малко неприятен разговор с треньора на тази тема. Това си остава за нашата къща. Ще наложа този път за Локомотив Пловдив да останат на пейката юноши, които и да играят. Не ме интересува, дали ще изпадна в Б група. Трябва да направим българското. Ние внасяме материал трета ръка и нищо не се получава. А вкъщи няма никой.”

„ На подготовка са шест момчета, днес едното са го наградили за голмайстор на юношеската група. Чувам, че се е върнал и този, който беше в Шефийлд Хамуд. Ще го извикам на разговор. Казах му още преди да замине, че му е рано като отиваше, защото ще се изхаби. Ще го попитам, дали помни този разговор и тогава вече ще го поканя да дойде да тренира в мъжкия отбор. Аз ще го поканя, не треньорът.”

„Тази година няма да вземем кой знае какво, нищо, че треньорът иска да има количество. Казал съм му, че ми трябват двама човека, които да са над нивото на тези тук. Оттам нататък на резервната скамейка готвиш български футболисти.”

„Окомплектовахме отбора. Защитата ни е малко разколебана, имаме си и Архан, и Абдула, и той се възстановява. Нападатели си имаме достатъчно, крила си имаме, вратари си имаме добри. Трябват ни 2-3 човека, които да подпомогнат отбора.”

Крушарски говори и за реконструкциите по стадиона, който се подготвя за мачовете в Европа. „В петък пристигат 2000 седалки, пресцентърът се ремонтира, стаята за допинг е готова, по принцип кабините за журналистите са поръчани, промяната на журналистическите места, и те са поръчани, до 20 дни нещата ще станат.”

А има ли вариант „смърфовете” да играят на друг стадион в Лига Европа? „Вариантът е Националният стадион „Васил Левски” или Лудогорец, но Лудогорец е с 10 хиляди места, така че остава „Васил Левски”. Това е при голям отбор, иначе всички отбори ще си ги посрещаме там. Остават към момента по изчисления около 7500 до 8000 места, което за мен е достатъчно за едни такива средни отбори.”

„Подготовката, където я прави Локомотив, може да мечтаят като терени много европейски отбори. Утре ще играят в Рилци, остава само една свободна дата. Тези мачове са колкото да прецениш кой да оставиш и кой да преотстъпиш. Локомотив има своята визия, за да може да се изградим основният отбор. Какво може да видиш в една контрола? Имаме мач за Суперкупата с Лудогорец, мачове за първенството, има достатъчно мачове да се подготвим.”

„Шампионатът си върви. Трябва да седнем като колеги, да спрем да мрънкаме и да си оправим къщите, да направим театърът, който се очаква. Без да направим това нещо, само да се плюем един друг, да говорим кой кой е купил и кой продал, това е несериозно. Нито някой може да ме купи, нито да ме продаде. Съдиите ни виновни, търсим кусурите навсякъде, но не и в собствената си къща.”