Въвеждането на системата за видеонаблюдение ВАР ще помогне за решаването на проблемите с българското футболно съдийство.

Това заяви пред медиите министърът на младежта и спорта Красен Кралев след откриването на ледената пързалка „Юнак“.

„Отнасям се много сериозно към проблемите в българското съдийство въобще. Многократно съм казвал, че тази година има доста пропуски и доста сериозни проблеми. Вчера вицепрезидентът на БФС Атанас Фурнаджиев каза, че в близките три години се очаква въвеждането на ВАР системата. Мисля, че това е решението, което ще даде възможност за по-голяма обективност много отбори да не са ощетени. Има някои отбори, които бяха ощетени с между 5 и 10 точки, което е много важно за крайното класиране, това е огромно.Всеки кръг има някакви проблеми, някакви коментари. Със системата за видеонаблюдение това ще се прекрати. Вярно е, че съдиите също са хора и допускат грешки, но мисля, че трябва да грешат по-малко и да бъдат по-концентрирани. Не бих се осмелил да твърдя, че има корупция, по-скоро напрежение, липса на концентрация и липса на подготовка“, заяви Кралев.

Спортният министър подчерта, че не би се осмелил да твърди, че в работата на съдиите има корупционни практики. Според Красен Кралев по-скоро има напрежение и липса на подготовка.

По думите му, съдиите трябва да знаят, че най-малката грешка може да „взриви“ феновете.

Красен Кралев изтъкна, че има служби, които проверяват сигналите за нередности и подчерта, че Министерството не е разследващ орган.

„Аз мога да давам коментари относно качеството на съдийството - дали има преднамереност или грешките са плод на некомпетентност. В момента залагам на второто твърдение. Ако има някакви сигнали, с пълна готовност ще се заемем да помагаме на разследващите органи да се установи каква е истината, защото наистина трябва да се успокоят страстите в българското първенство“, категоричен бе той.

Министърът призова страстите в българското първенство да се успокоят и феновете да бъдат концентрирани върху резултатите, които отборите показват, а не върху съдийските грешки.

Кралев: Григор първо говори на български, след това се обясни на английски