В последните часове на 2017 г. скромният италиански елитен тим Беневенто постигна историческата си първа победа в Серия А. Той дойде срещу Киево и по един косвен начин повлия и... на българското първенство. 

И повлия по такъв начин, че го изравни по един показател с тоталните аматьорщини, наричащи се първенства на Сан Марино и Андора. Но какво ли може да е общото между Първа лига и шампионатите на две от най-малките суверенни държави на Стария континент?

Ами след победата на Беневенто, само в Първа лига, Сан Марино и Андора има отбор в елитната дивизия, който все още не е записал победа от началото на сезона. А трябва да се отбележи, че в двете малки планински държави втора дивизия просто няма...

На дъното у нас е Витоша Бистрица, който цяла есен така и не успя да стигне до пълен успех. Това го нарежда в компанията на Мурата (Сан Марино) и Пеня Енкарнада (Андора). Ако нещо може да утешава "тигрите", то е, че за разлика от аматьорските им съмишленици, те поне имат някакви равенства. 

Представителят на Сан Марино има 11 загуби и голова разлика 4:30, докато при андорците положението е далеч по-трагично. Те са с актив от 12 поражения и голова разлика 3:82. Витоша поне има пет точки.