Когато в рамките на един сезон си успял да оставиш два отбора в елита, определено знаеш какво се изисква по пътя към оцеляването в Първа професионална лига.

Костадин Ангелов и неговият Витоша Бистрица може и все още да са без успех през този сезон, но в последните три кръга „бистришките тигри“ стигнаха до два резултата, които показват, че се върви в правилната посока. Разбира се, на преден план излиза нулевото равенство с Левски.

Как успя Витоша да отмъкне равенство от Левски?

„ Аз го казах след мача. Това е мачът, който за нас се оказа Рубикон. Понеже аз не вярвам в случайности и експериментирахме много неща. Ние тази точица можеше да я вземем много по-рано, защото я заслужавахме, но природата е така, че в най-нужния момент, когато трябва да си правиш най-точните изводи, тогава ти е усмихва късметът. Нашият извод беше точно такъв, че с този стил на игра ние си заслужихме с много труд тази точка срещу Левски, тя донесе определено малко повече самочувствие на играчите и те започнаха да разбират, че дяволът не е толкова черен и че реално нашите футболисти не са по-слаби от другите отбори”, коментира Костадин Ангелов.

На старта на кампанията след неочакваната промоция на Витоша в елита, клубът запази почти непокътнат състава си, но началото бе трудно. Бистричани радваха неутралното око, но точките липсваха, а допуснатите попадения достигаха алармиращи стойности.

„Ние пробвахме много неща, не знам вие дали сте видели. Ние пробвахме на 4-3-3 да бием високо, да слизаме ниско. Пробвахме 4-4-2, много неща пробвахме, повярвайте ми след всеки мач. Аз съм човек, който обича офанзивния футбол и държа отборите, които водя, да бият горе, да играят повече с топката, да имаме приоритет в това отношение. Истината е, че след толкова много загуби, които се събраха, че и защитата всъщност е в основата на футболната игра. Когато не получаваш голове, тогава вече можеш да надграждаш. И това го оценявам като една голяма моя грешка. Затова казах, че тази романтика, която аз имах, изчезна и това ми беше един от големите уроци в кариера ми”, заяви още треньорът на Витоша Бистрица.

И урокът наистина изглежда научен, защото Витоша неведнъж дотук се провали след досадни индивидуални грешки. Те обаче вече изглеждат в миналото, особено след като тимът е вече доста по-дефанзивно настроен и сигурен с трима централни бранители.

„Когато има голямо разстояние зад нашия гръб, ние имаме проблем, понеже сме малко по-бавнички. Липсата на самочувствие също на моменти ни разколебава, кога да отидем да бием, така че когато сме отзад, сме по-близо един до друг, помагаме си имаме силни играчи при високи топки, при центрирания. Ние с този стил просто принуждаваме повече отбори да центрират и голяма част от тези топки, ние ги взимаме”, каза Костадин Ангелов.

След равенствата с Левски и Локомотив Пловдив, не става по-лесно за Костадин Ангелов и неговите момчета. Те продължават да свикват с живота в Първа професионална лига, но сега се изправят срещу отбора в топформа в първенството – преди сблъсък с ЦСКА.

10 лева струва билетът за Витоша-ЦСКА

„Играхме с Лудогорец, най-добрия отбор, предстои да играем с втория най-добър отбор ЦСКА. Според мен това са двата отбора, които се отличават от всички. Ще ни бъде ужасно трудно да издържим, защото те са разнообразни в атака. Нещото, което там ще ни помогне, е мотивацията и личната изява на всеки един от играчите, както и спокойствието, което трябва да имат в краката, когато владеят топката”, сподели още Ангелов.

Със сигурност напрежението ще е в противниковия лагер, защото всичко друг, освен успех за „армейците“ ще се приеме като грандиозен провал за тях. Дали това е среща, в която Витоша няма какво да загуби?

„Не, има какво да губи, винаги е срамно да си тръгнеш с 3-4 гола, както стана миналия мач. Всички колеги ни поздравяват за това, че тогава играехме офанзивен футбол. Сега ни обвиняват за това, че сме 10 човека пред вратата, ами аз предпочитам така”, отговори Костадин Ангелов.