3869 километра. Толкова е разстоянието по въздух между София и Тараз, родния град на Еркебулан Сейдахмет, който в неделя срещу Ботев Пловдив записа своя дебют в титулярните 11 на Левски.

„Чувствам се много добре, благодарен съм на треньорския щаб, че ми гласува доверие да бъда в стартовия състав. Чувството е превъзходно”, коментира Сейдахмет в интервю за предаването „Преди кръга” по DIEMA SPORT и продължи: „Харесвам много Левски – като отбор и като клуб изобщо. Момчетата са изключителни, треньорите също, всичко е на едно високо професионално ниво.”

А защо всъщност се стигна до отдаването под наем на Еркебулан Сейдахмет от руския УФА в Левски за срок от 1 година, футболистът отговори: „Знаете, че не получавах много игрово време в руския УФА, претърпях и доста контузии. Затова исках да предприема някаква по-драстична промяна. От Левски се свързаха с мен - допадна ми като нова стъпка в моята кариера и така се озовах тук.”

Нападателят признава, че съществена роля за решението му да дойде на герена е изиграл бившият теньор на „сините” Станимир Стоилов. „Станимир Стоилов беше мой треньор в националния отбор на Казахстан, именно той за първи път ме повика в националния тим. Уважавам много този човек – той е изключителен професионалист и голям треньор. Преди да дойда тук го разпитах за левски, а той се изказа много ласкаво за отбора”, коментира Сейдахмет и добави: „Зная, че когато Станимир Стоилов е бил треньор тук в Левски, клубът е записал славна история – участвал е в Шампионската лига, има четвъртфинал в Лига Европа, спечелил е няколко титли на България. Мисля, че и сега сме на правилен път и работим добре. Можем да станем шампиони, това е нашата цел. Смятам, че всичко ще е наред.”

Извън терена Еркебулан се чувства щастлив от живота си в българската столица: „София е прекрасен град – топ град. Няма как да не ми харесва тук. Хората тук са много дружелюбни, много топли – по това си приличат с тези в Казахстан. Времето в България е чудесно, топло е и това е още една прилика с моя роден град Тараз. Още на 17 години напуснах Казахстан, за да играя в Русия и животът далеч от родината не е новост за мен, свикнал съм вече. Нямам проблеми от това естество, а в някаква степен България и Русия са сходни държави.”

А в родината му Сейдахмет е определян като бъдещата голяма звезда на казахстанския футбол и местните медии следят всяка негова стъпка, отразявайки просторно дебюта му като титуляр за Левски.

„Не, не, не мога да кажа, че съм голяма звезда в Казахстан. Да, феновете ме харесват, следят моите изяви, за което съм им много благодарен. В родината ми често се пише за Левски и за мен и това ми допада”, сподели футболистът.

Казахстанския Меси – това е прозвището на Еркебулан Сейдахмет, но той не харесва много този прякор: „Този прякор не идва от феновете, а бе измислен от медиите. Те го написаха веднъж и така си остана – казахстанския Меси. Но аз не съм Меси, аз съм Еркебулан Сейдахмет. Не обичам това прозвище – казахстанския Меси.”

Кой всъщност е футгболистът, на когото Сейдахмет се възхищава най-много?

„Марко Ройс от Борусия Дортмунд. Дори мога да кажа, че много съм се учил от него. Още от дете обичам този футболист”, разкри казахстанецът.

И обратно към Левски, където най-добрият приятел на тийнейджърът логично е футболист от бившия Съветски съюз: „Богдан Вашчук. Постоянно сме заедно. Но се разбирам прекрасно и с Иван Горанов, с Живко Миланов, с Божинов – общувам чудесно с всички, а те пък много ме подкрепят.”

Сейдахмет признава, че може да играе на различни позиции в нападението на Левски: „Обичам да играя зад нападателя, така също като дясно крило, мога и отляво. Сега в Левски ме използват като десен външен халф и съм доволен.”

По всичко изглежда, че Еркебулан Сейдахмет ще получава все повече възможности за изява със синята фланелка, след като от отбора бе освободен Жерсон Кабрал. Остава да разберем дали 19-годишният талант ще оправдае доверието.