Мартин Камбуров не спира да бележи гол след гол и вече е само на 40 попадения от абсолютния рекордьор в българския елит Петър Жеков /с 253 гола/. Нападателят на Берое даде интервю за "Спортно шоу Гонг" на Дарик радио.

След 16 кръга Берое е на 4-то място, сравнително близко до лидерите. До колко е закономерно представянето в точки и над какво трябва да работите, за да запазите мястото си в четворката и след края на първенстнвото?

Закономерно е с оглед на изиграните мачове до момента. Това сме си заслужили и сме на това място. Цялостно е закономерно с оглед на играта на отбора. Трябва да прогресираме в двубоите срещу водещите отбори пред нас. В много случаи не загубихме, но и не успяхме да спечелим, така че трябва да надграждаме в тези мачове и да опитаме да печелим и срещу първите 3 отбора, както отбелязва и треньорът.

Получава се разлика между представянето ви у дома и навън, според теб какво е обяснението?

Не мога да си обясня. Миналата година беше точно обратното. Навън играехме доста успешно, а като домакини изпитвахме трудности. Може би трябва да намерим баланса, за да можем да печелим и като гости. Треньорите могат да дадат по-точна оценка, все пак съм на терена и по-трудно мога да направя точна преценка.

Спечелихте в миналия кръг с 6:0 срещу Верея. От тази гледна точка с каква нагласа ще подходите в дербито на Тракия срещу Ботев Пловдив?

Разбира се, толкова убедителна победа дава самочувствие преди следващия мач, но осъзнаваме, че Ботев Пловдив е сериозен съперник, който най-вероятно ще попадне в топ 6. Отборът е много стойностен с класни изпълнители, ще ни бъде доста трудно. Ние обаче също сме добър тим, ще отидем в Пловдив да се надиграваме и да печелим точки, дори да спечелим мача и да се отдалечим от тях.

Миналия месец отстъпихте срещу тях за Купата на България след изпълнения на дузпи. Смяташ ли, че отпадането може да ви се отрази в психологически план?

Не, не би трябвало да ни се отрази, но загубата ни тежи много. Дузпите са лотария и всичко може да се случи, но може би трябва да съжаляваме, че не успяхме да вкараме гол в мача и да го решим, но не можем да се върнем назад. В добра поредица се намираме в първенството и играем добре, имаме самочуствие да направим силен мач в събота и да победим.

Наказвал си Ботев Пд 10 пъти и като легенда на Локомотив Пд. Това ли е отборът, срещу който си най-амбициран да се доказваш?

Не, не деля отборите, но срещу Ботев съм играл и като футболист на Локомотив доста дербита и тръпката е много по-различна, но не ми е самоцел да се доказвам срещу Ботев. Играя по еднакъв начин срешу всички отбори от Първа лига.

Как ти влияят феновете на „жълто-черните“ тогава?

Мотивиращо е, когато започнат да скандират моето име от първата до последната секунда с негативни емоции естествено, но те ми действат доста стимулирищо и ме приканват да се раздавам още повече на терена. Никакви лоши чувства не тая към публиката на Ботев Пловдив.

Сега се намираш в страхотна форма, отбелязал си 7 гола в последните 7 мача и общо станаха 213. Нека ти задам клиширания въпрос, каква е тайната да бележиш толкова много и на 38 години?

Доста се говори за годините ми, но за мен те са просто цифра, важното е как се чустваш, но най-основното е да си вършиш работата. Не бих стоял на терена, само защото съм Мартин Камбуров и да се излагам, а напротив, трябва да съм удовлетворен от себе си първо и след това да удовлетворя треньорите, ръководството и публиката също за дадения отбор, в който играя. Няма рецепта как се получават нещата, това си е до човека. Старая се да изпълнявам задълженията си, а за да бъдеш голмайстор, трябва да ти е вродено чувството и да имаш талант, не може всеки да бъде такъв.

Остават ти 40 гола до рекорда на Петър Жеков. Докога и кое те мотивира да гониш рекорд след рекорд?

На тези години може би рекордите ме мотивират. Не знам докога ще играя. Сега имам договор до лятото, надявам се да съм здрав и да го изпълня, а вече ръководството, публиката, градът ако имат желание, ще се договорим за нов договор евентуално. Докрая ще се постарая да вкарвам колкото се може, повече.

За националния отбор таиш ли надежда, че Петър Хубчев ще те извика, след като и Георги Петков се завърна?

В националния отбор трябва да играят намиращите се в най-добра форма. Петков си го заслужи и доказа, че на 42 години е в добра форма. Кой трябва да бъде викнат, Хубчев преценява. Националният ни отбор играе добре и не трябва да се правят драми. Жалкото е, че винаги се сравняват поколенията с това от 94-а, но трябва да бъдем реалисти, защото имаме едно подобно в историята и всички футболисти играеха в престижни клубове като Атлетико Мадрид, Байрен Мюнхен и т.н. Сега се сравняваме прекалено много и нашите играчи не са на това ниво в момента. Дали ще се викне един играч или друг за определен мач, няма да бъде голяма и драстична разлика. Хубчев си върши работата добре и както казва, нямаме футболисти, които да направят разликата. Трябва да се сплотява колективът, да има подкрепа от феновете и от медиите също.

В рамките на 7 дни предстоят 3 тежки двубоя - срещу Ботев Пловдив, Черно море и Ботев Враца. Готов ли е Берое да вземе максимума и да продължи да диша във врата на лидерите?

Това е целта, но първият мач с Ботев Пловдив е рубиконът и ако вземем мача, ще имаме добра основа за всички двубои до края на полусезона. Ще се опитаме да вземем максимално много точки и да се приближим до Левски. От нас зависи, ако искаме да надграждаме. Нашият наставник е максималист и иска да се развиваме, а не само да се задоволяваме с 4-то място, само и да сме само на 2-3 точки преди петия в класирането.

Тогава каква е целта пред отбора?

Лига Европа ни е поставена като цел от ръководството. След отпадането от турнира за Купата на България трябва да се съсредоточим и да печелим максимално много точки, ако искаме да бъдем трети или четвърти, за да имаме надежди за европейския турнир.

Твоята лична цел като голове?

Не си ги поставям като цел. Разбира се, ако вкарвам повече, ще има повече точки и тимът. Първо, да си свършва работата на терена, от там ще има облаги и за отбора. Когато той играе силно, ще вкарвам и голове. Сега Вандерсон, Боби Цонев и другите започнаха да вкарват повече, което е радващо и ако на Камбуров не му върви в дадения ден. Берое не бива да е зависим от един футболист. Мисля, че се справяме и се надявам да продължим с доброто ниво.

Споменахме многократно годините, в тази връзка, макар и да си отричал, би ли се занимавал с треньорството в бъдеще?

Не искам да казвам никога, защото не се знае. Засега нямам амбиции, но може да се случи. Не съм взимал лиценз и нямам приоритет към момента да стана треньор, но никога не се знае. Може след време да размисля и да си променя мнението, не съм краен човек. Ще видим по-нататък.