Вече близо година Жеферсон е първият избор за поста ляв краен защитник в ЦСКА. 24-годишният бразилец имаше своите затруднения с адаптацията в България, но през този сезон, когато е здрав, то той показа израстване в представянето си.

„От самото начало съотборниците ми и ръководството ме приеха добре и ми помогнаха с адаптацията. Тиаго, Рубен, Енрике и Каранга в началото най-много ми помагаха. Говорим общ език и това ми е от голяма полза. С Енрике се познаваме още от Бразилия, където сме играли заедно”, сподели кариоката.

Жеферсон игра в началните седмици от сезона, но получи контузия преди първия мач срещу ФК Копенхаген от Лига Европа. Впоследствие му се наложи да пропусне близо три месеца, а наскоро се завърна в игра, което съвпадна с добро представяне на „червените” в защита.

„Периодът, в който бях контузен, бе много неприятен за мен. Тежко е. Никой футболист не е щастлив, когато не е в състояние да играе, но за щастие вече съм готов на 100%.”

Вече на 24 и с опит в Европа, Жеферсон се връща към първите си спомени свързани с футбола. „Започнах да играя като много малък на улицата. Един приятел на баща ми имаше школа, в която впоследствие започнах да тренирам, но в онзи период не плащахме за това, защото семейството ми нямаше достатъчно пари. След това преминах през школата на Интернасионал и съм благодарен, защото сега играя професионален футбол.”

Играчи на ЦСКА уважиха събитие на един от спонсорите на "червените"

През 2015-та година крайния бранител попада в разширения състав на Бразилия за Копа Америка след контузия на Марсело. На турнира Жеферсон не записва минути, но въпреки това повиквателната си остава сбъдната мечта и до днес.

„Тогава бях на 21 години. За мен това бе като сън, тренирах с футболисти, които преди това бях виждал само по телевизията. Натрупах страхотен опит, който няма да забравя никога.”

Вероятно голяма част от феновете на ЦСКА помнят червения картон, който Жеферсон получи на 6 април в Разград при загубата от Лудогорец с 2:3. Мач, който до голяма степен реши борбата за титлата през миналия сезон. „Постъпката ми не бе правилна. Играчът на Лудогорец изигра ситуацията като опитен футболист, но аз допуснах грешка, от която съм се поучил.”

Обратно в настоящето, където ЦСКА изостава на три точки от първото място, но кариоката е категоричен, че „армейците” са по-силен отбор спрямо миналия сезон.

„Първенството е в ранен етап, има още много мачове, които да изиграем. Изоставаме само на три точки от първото място, а освен това предстои директен мач срещу Лудогорец. Ще се борим до самия край, защото разполагаме с много силни футболисти.”

Нестор Ел Маестро разчита много на бразилеца, а самия Жеферсон вече отчита какво е променил наставника след идването си. „Треньорът държи да играем агресивен и директен футбол. Смятам, че под негово ръководство можем да стигнем до много успехи.”