Футболът е написал много приказки. Кои от кои по-завладяващи. Великолепните футболни истории нямат край, а една от тях бе написана от автор, неизвестен в началото на 99 година. Автор, чиято история, не само щеше да преобърне собствената му съдба, но и да го нареди в аналите на българския футбол.

Кой е този таен писател? Един от последните мохикани в елита - Мартин Камбуров.

Всяка велика история обаче рано или късно свършва, за да започне друга. Героят в тази, Мартин Камбуров, обаче продължава да твори, да пише следваща и следваща глава, а цифрите доказват, че нападателят разбива митове и на 38 години.

Но как започна всичко? Малко повече от 19 години изминаха от началото, а то бе фантастично, дума, която щеше да се превърне в синоним за представянето на Камбуров. Дебют за родния му Ботев срещу Нефтохимик на 6 март 1999 година и дебютен гол. Десет години по-късно нападателят вече бе в престижния клуб 100, след като се разписа за Локомотив София срещу Локомотив Мездра. А след още шест попаденията му вече бяха 150, вкарвайки за Локомотив Пловдив срещу Марек. В началото на тази година Камбуров стана една вторият играч достигнал границата от 200 гола в Първа лига.

Как са разпределени тези вече 211 гола в елита?

Първите три бяха за Ботев, а след това още пет с екипа на Спартак Плевен, където „маестрото“ Пламен Гетов предаде своя голмайсторски нюх и майсторство за свободни удари на Камбуров. Последваха 145 гола за Локомотив Пловдив, 33 за Локомотив София и 3 за ЦСКА, а преди малко повече от година и половина таранът започна да радва други привърженици и вкара 22 попадения за Берое. Общо 39 отбора са били огорчавани от Камбуров, 7 пъти нападателят е завършвал с хеттрик.

Дълго време любима жертва на Камбуров бе Левски, но вече друг отбор оглавява класирането – Черно море. 17 пъти таранът е вкарвал на моряците. А останалите му любимци са Славия, Пирин и Литекс и Марек. Родният му клуб Ботев също попада в класацията под №7.

Наскоро Камбуров се превърна във втория действащ футболист, който намери място във вечния Топ 20 по мачове в Първа лига. Таранът е с 364 срещи и дели 16-атата позиция с Димитър Пенев, Иван Зафиров и Стефан Аладжов. Единственият действащ играч с повече двубой е бившия му съотборник в Локомотив Пловдив Георги Илиев, който е с 424 двубоя.

Историята на Камбуров започна преди 19 години, но показателите му в елита на България демонстрират, че нападателят продължава да е във върхова форма. От началото на сезона таранът е вкарал 8 пъти. По-добър обаче от него във въздуха в елита няма – 5 от попаденията му са паднали с глава, а 3 пъти е бил точен и с приоритетния си десен крак, веднъж е реализирал и от свободен удар.

Друг ракурс на данните показва, че Камбуров е в пъти по-силен във въздуха от водачите в листата на голмайсторите Кешеру и Костов, които нямат гол с глава.

Показателите от последните пет кръга пък са категорични – 4 гола за Камбуров, 11 удара и 5 точни. Въздушните дуели подчертават още веднъж колкото силен е във въздуха – 10 спечелени битки.

„Не са много футболистите с 200 мача в българския елит, та камоли тези, които са вкарали 200 гола в него. Само аплаузи за това, което прави Мартин Камбуров. Истинско богатство е да имаш футболист като него”, категоричен е Александър Томаш.

Истински феномен! Цифрите потвърждават това и описват една великолепна футболна история, разказана ни от Мартин Камбуров.

Камбуров – последният голям български нападател…