Съобщението на Съдийската комисия към БФС за съдийски наказания в края на 2016 година породи лавина от спекулации относно имената на реферите, които ще бъдат извадени от нарядите за определен брой срещи в зависимост от степенна на прегрешенията им. В публичното пространство се появиха имената на различни съдии, като в крайна сметка се оказа, че някои от тях не са наказвани, а на други наказанието вече е изтекло.

Гонг се добра до имената на всички наказани рефери през есенния дял на шампионата независимо от това дали наказанията им вече са минали или предстоят, както и мачовете, за които са санкционирани.

Прави впечатления, че отборът, след чиито мачове са наказани най-много съдии е Черно море – цели четири мача. Следват отборите на Пирин и Дунав с по 3.

Единственият съдия, който отнася две наказания е Тихомир Алексов. Първоначално Алексов е имал наказание за мача Нефтохимик – Пирин, а след завръщането си на терена е отсъдил несъществуваща дузпа за Спартак Плевен при победата над Поморие във Втора лига.

Своите наказания вече са изтърпели съдиите на мача Верея – Дунав – главният съдия Валентин Железов и допълнителният асистент съдия Волен Чинков. Същото се отнася и за двойката Георги Кабаков - главен и Мартин Маргаритов - страничен съдия на мача Черно море – Локомотив Горна Оряховица. Четвъртият съдия на срещата Пирин – Верея Николай Чакъров не е сигнализирал на главния арбитър за явен удар с лакет, което също му е донесло наказание, което вече е изтекло.

Според Съдийската комисия асистент съдията на мача Черно море – Пирин Николай Христов е ощетил домакините, като не е зачел гол, а е маркирал засада. Той също е наказан.

Двама рефери горят и след мача Черно море – Дунав. Станислав Ставров в качеството си на главен съдия и Никола Атанасов като допълнителен асистент съдия ще трябва да почиват няколко кръга.

Четвъртият съдия на срещата Дунав – Локомотив ГО Диян Вълков също е наказан, тъй като е отстранил резервния вратар Стефано Кунчев бе да му бъде показан червен картон.

Мартин Димитров също има наказание в качеството си на четвърти съдия на мача Лудогорец – Черно море. Санкцията е за липса на контрол спрямо треньорът на варненци Георги Иванов, който няколко пъти навлиза на терена.

Сериозно наказание има и за реферът на срещата от Втора лига Локомотив Сф – Царско село Цанко Миндалов, който също се е представил незадоволително.

В същото време стана ясно, че съдията на мача ЦСКА – Дунав Ангел Ангелов не е официално наказан, каквито информации се появиха. Твърде вероятно е Ангелов да получи санкция, но това най-рано може да стане в края на месец януари, тъй като към момента на заседанието на Съдийската комисия не е бил готов доклада на Съдийския наблюдател на срещата.