Мачът между Черно море и Септември ще донесе един дългоочакван треньорски сблъсък. Този между Илиан Илиев и Николай Митов. Не бе отдавна времето, когато двамата работеха заедно. Митов бе помощник на Илиев в Левски, като тогавашният треньор на „сините“ лично настоя да вземе тогавашния помощник Емил Велев в Локомотив Пловдив. Така тандемът започна сезон 2012/13 в синия клуб.

През пролетта на 2013 година обаче Илиев бе освободен, а мястото му е зае Митов. Така идилията в приятелските отношения на някогашните съотборници приключи. Все пак Митов бе толкова близо до шампионската титла, която бе изпусната след ремито със Славия на „Герена“. Пет години по-късно вече доста улегнали и мъдри Митов и Илиев се изправят един срещу друг.

„Моряците“ стартираха отлично сезона с победа срещу Ботев Враца и геройско реми срещу Левски. Целта пред отбора е място в челната шестица.

По подобие на Илиан Илиев и Николай Митов се развива във възходяща линия в треньорската професия. Той бе основният фактор за промоцията на Септември в елита, независимо, че не можа да се наслади на самото влизане, защото по това време бе поел Левски. След отпадането от Хайдук Сплит в Лига Европа обаче треньорът се оказа ненужен и се завърна в Септември. Там той продължи да разгръща потенциала си.

С постоянните си изяви септемврийци станаха симпатични на безпристрастния зрител, а в края на миналия сезон се заговори дори за участие в Европа – добър атестат за свършеното от Митов.

Високите цели, които футболистите сами си поставиха с добрата си игра, трябва да бъдат защитени през новата кампания. Сезон 2018/19 обаче не започна добре за софиянци – реми срещу Верея и загуба от Ботев Пловдив.

Черно море и Септември си размениха по две победи през миналия сезон. Дебютът на Николай Митов като наставник на Септември в елита завърши с успех на „Тича“ с 4:1. Тогава начело на варненци бе Георги Иванов.

След това Митов отново надделя, този път начело на „Морето“ бе Емануил Луканов.

Двата състава се срещнаха и в полуфинала за 7-10 място, вече с Илиан Илиев начело на варненци. „Моряците“ записаха два успеха.

Всичко това е само статистика, а кой тим сега е в по-добра форма, ще стане ясно в събота, 4 август, от 18.30 часа на стадион „Тича“ в морската ни столица. Срещата ще може да следите с Gong.bg, PLAY DIEMA XTRA, DIEMA SPORT и по Дарик радио.

Пълния репортаж, който бе излъчен в предаването на DIEMA SPORT - "Преди кръга", може да видите в прикаченото видео!