Наставникът на Черно море Илиан Илиев коментира по недвусмислен начин слуховете, които го пращаха на нов треньорски пост зад граница. Бившият български национал заяви, че „моряците” като негов роден клуб имат по-специално място в сърцето му и затова не би се решил на подобна стъпка.

„Противоречива година изпратихме. В много мачове редувахме слаби с добри игри. Това не е добре за отбор, който има  амбиция да се бори за водещите позиции. На моменти играехме срещу добри отбори и се надигравахме, но имаше моменти срещу тимове, срещу които трябва да точкуваш, да допускаме обрати. Трябваше да държим повече топката, но имахме бели петна за по 10-15 минути – в които не знаехме какво правим на терена”, заяви Илиев пред „Домът на футбола”.

„Не искам да правя сравнения между преди и сега. Може да обидя работата на някого. Това какво сме заварили, няма значение. И преди нас са работили със същото желание. НЕ искам съпоставки. Отборът сега е малко по-спокоен на терена, особено след идването на позитивни резултати. Много време нямахме победа у дома, промени се самочувствието и доверието на публиката. Трябваше да настояваме за това. Пак си имаме тези периоди, в които играехме като в мъгла. Постепенно и бавно успяхме да поналожим с помощта на ръководството стила, който искаме. Желанията са ни по-високи. Надявам се през втория полусезон да играем по-добре.”

„В България тези проекти от по 4-5 години са много трудни за изпълнение, не е като в чужбина, където един треньор би могъл да остане 15 години. Този клуб го чувствам роден, което си е факт. Малко по-различно приемам всяка една загуба. Половината от публиката са ми познати, с които сме свързани по някакъв начин. Приемам много лично всичко. Не искам да  влизам в подробности дали това ни е накарало да останем, вместо да заминем за Саудитска Арабия. И другите, които ме познават, знаят, че няма шанс да тръгна по средата на годината и да оставя всички да се оправят. Същото съм правил и в Стара Загора. Няма треньор, който да каже, че си е свършил работата и може да остави отбора сам да играе.”

„Първенството никога не е било с толкова изненадващи резултати. Всеки един отбор може да победи всеки – това в буквалния смисъл, не като клише. В такава ситуация е нужно постоянство. Без него не можем да кажем къде се намираме. Не казвам, че отборът може постоянно да играе на високо ниво. Дори и най-големите треньори не могат да задържат отборите си в топ форма през целия сезон.  Ние стигнахме до етап, в който горе-долу играем добре, постигаме резултати, но не можем да спрем в следващите 3 месеца. Ако няма постоянство, не можем да вдигаме нивото. А това не е добре. А постоянството идва със самочувствието.”

Колкото до първия мач през пролетта, който е срещу ЦСКА, Илиев заяви:

„Със сигурност един хубав резултат ще повлияе. Най-важното е футболистите да си отпочинат, главно психологически, защото физически не видях проблеми, да преминем живи и здрави и подготовката, пък ще си го изиграем този мач. Ако вземем позитивен резултат, това ще е летящ старт и може да стане както беше след мачовете с Левски (през есента – б.р.).”

„Доста оспорвани мачове имаше в първенството. Дори само като статистика си личи. В един отбор имаше 6-7 отбора близко – на 5-6 точки – до второто място. Колко се е повдигнало качеството – аз съм максималист. Не че другите не са. И ние сме участвали в мачове, при които топката не прави повече от 3-4 поредни точни паса. Няма нищо не неочаквано.”

„Големите отбори не позволяват сривове, които продължават 4-5 мача. Може един мач, може втори. Лудогорец са си отбор, те толкова време нямат кадрови промени, докато ЦСКА и Левски сами предават титлата, както и да го погледнем. Или се самоизяждат с играчи или треньори.”

„Ако питате феновете на Левски, може би ще съм виновен за всичко. Ако си от водещите отбори и искаш да се бориш, не може да позволяваш такива сривове. Хората, които управляват, да кажат. Сами видяхте, че с 3 неуспешни мача всичко е възможно в първата шестица. Трябва сега да побеждават наред, много трудно ще се върнат в битката.”

„Много хора говорят тези неща, не искам да коментирам. Това е в миналото. Аз помня, че миналата година правихме 0:0 срещу ЦСКА като гости, с Верея победихме Лудогорец. Случва се с всеки. Черно море иска да побеждава винаги. Една победа над водещите отбори винаги има по-голяма стойност и се отразява повече върху самочувствието на играчите за следващите двубои”, завърши Илиев.