Старши треньорът на Черно море Илиан Илиев смята, че тимът заслужено спечели 7-ото място в Първа лига след 2:2 и продължения срещу Локомотив Пловдив в плейофния реванш. Специалистът отчете слабото начало на „моряците” под тепетата и обясни, че то трябва бъде обеца на ухото преди предстоящия бараж за Лига Европа.

В него варненци ще срещнат третия в крайното класиране, където понастоящем се намира тимът на Левски. Именно това е съперникът, който Илиев очаква на 24-и май, макар че Берое също има шанс да се пребори за третата позиция.

„Ние не влязохме добре в мача. Локомотив бяха по-добри, по-агресивни. Казах още преди двете срещи, че ако не постигнем хубав резултат във Варна, трудно ще се играе на „Лаута””, каза Илиев. „Това го доказа първото полувреме. През второто полувреме вече бяхме по-добре. В продълженията стояхме и по-добре физически. С това, че разделихме две полувремена, а продълженията бяха в наша полза, смятам, че заслужено продължаваме.”

„Огънахме се под натиска на публика и противник. Това не е добре за нас. Ако искаме догодина да играем по-добре, трябва да се справяме с такива ситуации. Позитивното е, че преминаване. Негативното е, че не влязохме добре и се огънахме под натиска. Другият минус е, че сега играхме 120 минути и ще се приберем у дома рано сутринта, а после ни чака ново пътуване (за баража за Лига Европа – б.р.).”

„Не очаквахме толкова агресивно начало на Локомотив и поддадохме. Много е трудно да се промениш за 5-10 минути на терена, когато всичко е срещу теб. Добре беше да видим такава ситуация, за да преценим на кои хора може да се разчита. През следващата година ще искаме да повишим нивото не само като класиране, но и като футбол.”

„Не е чак толкова голяма крачката. Когато поех отбора, той имаше трудности от психически характер, беше затормозен, в недобра ситуация. Това ни се отрази. Не сме направили голяма крачка. Вдъхнахме може би повече самоувереност у футболистите, накарахме ги да повярват в себе си. Беше важно и да се подредим като отбор, защото твърде лесно допускахме голове. Имахме проблеми с крайните защитници. Сега повишихме нивото, може би с около 30 процента. Можем повече. Трябва да го имаме предвид, за да не бъдем отново неприятно изненадани за в бъдеще.”

„Чака ни труден мач в баража, защото караме сезона с едни и същи хора. Няма да е леко, но както казах в началото – това е наградата: от едната крайност, която беше да се борим да не изпаднем, сега ще гоним Лига Европа. На „Герена” имат футболисти с качества. Ще се опитаме да играем добре подредени и да не повтаряме грешките от Варна.”

„Няма по-специални емоции срещу Левски. Доста отбори съм водил. Няма да има емоции. Основното ще е да изиграем добър мач и ако можем, да се класираме за Европа. ”

„Аз се изненадах от много неща, когато поех отбора, при това неприятно. Признавам си. Като точки и развитие имахме реални шансове за първата шестица, но от много неща се изненадах негативно. На моменти бях шокиран от доста неща. Постепенно работата беше да се успокоим и да започнем да играем футбол. Нямаме халф, който да излиза и да рита съперника цял мач, а не съумявахме да си подаваме. Успяхме в крайна сметка да използваме силните страни на нашите футболисти”, завърши Илиев.