Конър Хендерсън определено е едно от много любопитните лица в родния футбол през настоящия сезон. Юношата на Арсенал, който дори има мач за първия отбор на "топчиите", пристигна в Пирин в началото на сезона и бързо се утвърди в състава на Милен Радуканов.

Пред сайта "The 42", бившият младежки национал на Ирландия даде обширно интервю, в което разказа как в България е преоткрил любовта си към футбола. Той сподели и много суперлативи за нивото на футбола у нас и за живота в България като цяло.

"Насладих се на промяната. Бях готов за нещо такова от няколко години, но през лятото дойде момент, в който просто си казах, 'отивам в чужбина' и това бе първата опция, която се появи. Агент се свърза с мен и му обясних моята ситуация. Той ми предложи тази възможност и след като прекарах няколко дни тук, подписах. Някои приятели реагираха с 'България?'. Това не е място, което много хора знаят или е много популярно място за пътуване, но съм в хубав малък град, имам всичко необходимо."

Хендерсън обясни какво е станало, след като напусна Арсенал. "Честно казано, просто вече не се наслаждавах на футбола. Когато бях юноша, а за щастие и сега също, се събуждах на сутринта и бях развълнуван да отида да тренировка и да играя. Но през последните 2-3 години това се поизпари. Имаше много фактори и всичко сочеше към промяна."

"След като напуснах Арсенал и усетих какво е в Лига 1 и Лига 2, ми отне само сезон, за да осъзная, 'Това не е за мен - не мога да покажа моите качества и силни страни'. И така се стигна до миналото лято. Имах нужда да видя какво е другаде."

Хендерсън обясни, че големият проблем в по-ниските нива на английския футбол е бил фактът, че топката е постоянно във въздуха, а той е научен да играе с нея по земята. "Определено имах проблеми с адаптацията след напускането на Арсенал. Опитвах да играя по начина, по който са ме учили, но мениджърите и отборите не искаха това. Това ме водеше до мястото, където съм сега."

Хендерсън е сигурен, че ще намери отново любовта към играта, когато може да намери място, в което да покаже на какво е способен. И това се случва в Пирин.

Халфът е голям фен на треньора Милен Радуканов и дори призна, че не е работил с по-добър специалист от Арсен Венгер насам.

"Тук определено е по-тактическо, особено сравнение с Лига 1 и Лига 2. Треньорът поставя голям акцент върху тактиката и е много добър в това. Това е най-задълбочената работа в това отношение на играта откакто напуснах Арсенал. Това може би беше изненадващо. Но усещам, че ми помогна да се подобря. Това бе част от играта, в която имах нужда от подобрение. Нямах цялостна предсезонна подготовка, а те искаха веднага да започна да играя, така че получих контузия две седмици, след като дойдох. Може би беше прекалено рано. Но го преодолях и се завърнах в отбора през октомври и играх във всеки мач оттогава. Успях и да вкарам няколко гола - един миналата седмица и един преди коледната пауза."

Хендерсън изказа суперлативи и за нивото на футбола в България. "Всеки отбор опитва да играе правилно. По време на мачовете се вижда, когато изоставаш с гол, трудно е да го върнеш. Това се дължи на това колко добре тактически стоят отборите. Беше изненадващо, но прекрасно за мен да науча нещо ново. Те (Лудогорец) със сигурност са най-добрият отбор. Беше само 2:0, но те владееха топката за забавление. Не можехме да им я вземем. Бяха бързи, силни, мощни. Имаха всичко. Левски не бяха на същото ниво, но все пак имат играчи, които могат да направят разликата и да променят мача от нищо. Следващата седмица играем в ЦСКА. Това са трудните мачове, но мачовете, на които се наслаждаваш. Искаш да играеш срещу тези играчи и отбори и да го използваш като опит, да видиш къде си и дали се подобряваш."

"След мача с Лудогорец бях разочарован. Но си помислих как може да съм обратно в Англия, да играя футбол в Конференциите и да бъда нещастен като в предишните години. И тогава осъзнах, че съм взел правилно решение. Наслаждавах се на случващото се и започвах отново да прогресирам в кариерата си."

"Много играчи имат семейства, когато са млади и ако имах семейство, щеше да е по-трудно да взема това решение и да сработи. Но знам, че има много хора, които не се наслаждават на футбола у дома. Те ме питат какво е и им казвам, че се наслаждавам и че съм взел правилното решение, но в същото време, то не е за всеки. Хората могат и да имат проблеми, като са далеч от приятели, семейство, партньори. Аз имах късмет - приятелката ми ме подкрепя много, семейството ми също, така че за мен е лесно."

"София е само на час път, така че ако имаме няколко дни почивка е лесно да отида там и да разгледам. Това е голям, хубав град. Но и тук е хубаво. Има прекрасни ресторанти и барове, всичко, от което се нуждаеш. Разбирам се и с момчетата и това ме прави щастлив."

А как се оправя Хендерсън с българския език? "Ще бъда честен: българският ми не е много добър. Псуването ми е доста добро. И моето 'ляво' и 'дясно'. Но всички правят усилие да говорят с мен. И това зависи от мениджъра, щаба, играчите. Те се стараят. Защото аз съм в тяхната страна, аз съм дошъл тук, те не са задължени да комуникират с мен."

А Хендерсън няма никакво намерение да се завръща на Оастрова. "Имайки предвид колко добре вървят нещата в момента, отписах завръщане във Великобритания в следващите няколко години, определено. Дали ще остана в България или ще изпитам нещо ново в Европа, или някъде другаде, отворен съм за всичко."