Старши треньорът на Нефтохимик Христо Янев заяви, че е непреклонен в своето решение да напусне отбора.

Какво е да си треньор?

За мен това е радост. Това е пътя, по който съм поел, който съм избрал. Това е най- нормалното и естествено нещо, което трябва да се случи. Всеки един млад треньор, говоря за младите, които сега влизаме, трябва да отстоява идеите си, да бъде точен и конкретен с нещата, които иска да прави в работата и да не спира да се учи.

За компромисите

Абсолютно съм съгласен. Имал съм доста добри треньори в моята състезателна кариера. Първият човек, към когото не трябва да правя компромис е самия себес си. Поглеждам се в огледалото и си задавам ясен и точен въпрос. Ако съм сбъркал и не съм взел правилното решение, грешките, които сме понесли като отбор ще рефлектират върху мен.

Кой е идолът му?

Искам да бъда открове, работил съм с добри треньори- Енрико Катуци, Паро Никодимов, Стойчо Младенов, Любо Пенев, Мъри Стоилов, Ферарио Спасов, Мишо Мадански, видял съм много неща, които ми дават самочувствие в моята работа. От всеки един от тях съм извадил най- доброто. Казвам го най- добронамерено. Ние като млади треньори комуникираме помежду си, говорим си и обсъждаме тези неща. Това е важното, нямам любим треньор. Престоят ми във Франция ме научи на най- много неща.

За младите футболисти и преходът от юношеския към мъжкия футбол

Преходът не го правим ние труден. Преходът го правят самите млади футболисти, които идват отдолу, с качествата, които имат, с познанията за футбола и тънките моменти в материята на футбола. Прескачането от юношески в мъжкия футбол го правим когато има възможност, с удоволствие. Аз се наслаждавам на този моменти и ще бъда щастлив да видя повече млади футболисти, които се развиват, на които сме дали шанс и се възползват от него и не забравят от къде са тръгнали.

Как е успял да изгради добър колектив в Нефтохимик?

Момчетата са страхотни. Лесно е. Те искат и участват в целия процес, който ние изграждаме. Когато има нещо неясно питат, задават своите въпроси. Лесно е да работиш с умни момчета, хора, които ясно осъзнават, че целта пред отбора е много важна.

За оставката

Разбира се. Моето мнение не може да се промени за два часа, два дни или две седмици. Ясно и точно съм аргументирал моята оставка. Това, че имам големи различия с част от ръководството на клуба не можа да се промени, щом те веднъж са изразили мнение и становище, което на мен не ми харесва и се разминава с моето лично мнение. От тук нататък те ще си потърсят треньор, който задоволява техните капризи относно всичко, което ги вълнува.

За изказването на изпълнителния директор Николай Тодоров, че иска Янев да остане

Поласкан съм от неговите думи. Никога не съм имал проблем с работата ми с него. Той се старае и дава максимума от себе, за да може клубът да върви напред.

Могат ли футболистите да го задържат в клуба?

Абсолютно, футболистите, феновете, общественост. Виждам хора, които ме спират по улиците и се интересуват от всички належащи проблеми в клуба. Благодарен съм за подкрепата, която получавам. Трябва да разберете, че един отбор, който е в толкова неизгодна позиция, не заради това, че показва слаби резултат, смея да твърдя, че през 2017-та отбора показва много добри резултати, постоянни резултати. Просто нямаме точки, които да ни дадат самочувствието да правим това, което искаме. Имам своите сантименти, но аз на първо място съм професионалист и трябва да отстоявам позицията, която имам.

Дали ще води тима срещу Берое?

Времето ще покаже, има 4-5 дни до тогава. Ще поживеем и ще видим.

За полуфинала за Купата с ЦСКА в Стара Загора

Вие го имате този спомен. За мен това е невероятен момент, изключителен момент. Място, където в началото, на едни футболисти никой не вярваше, освен самите те и ние, които работихме с тях, показаха, че са изключително стойностни хора и прескочиха себе си да зарадват половин България. Иначе за мен Стара Загора означва много. Дала ми е много за моето развитие като характер. Там съм срещнал хора, които са ми показали правилния път, по който трябва да поема. Благодарен съм на Румен Брънников, който ме изгради като треньор, който ми даде възможност да влезна в Български футбол и от там нататък шансът, който получих за изявите с екипа на Берое остава много специален. Много силни моменти, имам не малко голове с екипа на Берое.

За Лудогорец, Левски, ЦСКА

Това, което аз смятам и това, което е в действителност са две различни неща. Ясно е на всички, че ЦСКА и Левски ще направят всичко възможно да стопят разликата в класите. В момента разликата отразява точно къде се намират тези три отбора спрямо останалите в ППЛ и второ помежду си.