Старши треньорът на Лудогорец Димитър Димитров заяви, че ще отстоява правото си сам да работи по селекцията на тима и да задава характеристики, по които да бъдат привличани нови попълнения. В обширно интервю за предаването “Домът на футбола” Херо сподели още за емоциите от спечелената титла от българския шампионат, през какви трудности е преминал по време на 1-годишния си престой в Разград и какво го очаква за в бъдеще.

Херо: Ще се борим за Шампионската лига, мит е, че съм отказал на Левски

“Разбира се, че е по-приятно да спечелиш на терена. Емоциите тогава ще бъдат малко по-силни. Предпочитах да бъдем шампиони, независимо къде и кога. Смятам, че емоциите на 70-годишнината на ЦСКА наистина са големи, но в същия момент аз искам да се уважават съперниците и клуба. За мен беше без значение кога, къде и как, важното, че станахме шампиони”, коментира Херо.

“Може би годините, рутината, опитът ме карат да съм по-сдържан, по-умерен и по-обран в емоциите, въпреки че емоциите ми винаги са били на високо ниво. Годините си оказват влияние”, призна наставникът на “орлите”.

“Най-емоционалният ми момент във вътрешния шампионат бе победата над ЦСКА с 3:2. Самото развитие на мача, обратът и накрая позитивният резултат, емоцията беше наистина много силна. Мисля, че това бе ключовият двубой за спечелването на титлата. Въпреки че, бях убеден, че пролетта, когато няма да участваме на евротурнири, с изключение на двата мача с Милан, отоборът ще бъде много по-свеж и отпочинал. Знаете, че през пролетта имахме 12/14 мача, почти през два дни играехме мачове срещу тежки съперници и това неминуемо оказваше влияние. Знаех, че пролетта тимът ще бъде много по-силен и уверен в собствените си сили и той го показа с поредицата от победи”, смята Димитров.

Димитров за бъдещето си: Собствениците казват

“Не съм ги търсил тези рекорди. Това не беше моята цел. Просто така се случиха. Това е единствено заслуга на футболистите. Треньорите единствено обираме негативите. За мен е нещо нормално на фона на качествата, които имаме. Аз можех само да загубя с това идване тук. Тогава нещата стояха така че отборът имаше някакви клатушкания – загуби финал за Суперкупата, отпадна от Шампионската лига. Беше в едно несигурно положение. Аз знаех, че идвайки тук, ако стана шампион, това ще е най-нормалното явление и знаех, че ако не стана шампион, негативите щяха да са отправени само срещу мен. Въпреки това аз приех това предизвикателство. Щастлив съм, че успяхме да влезем в груповата фаза на Лига Европа. Още по-щастлив съм, че успяхме да излезем от тази групова фаза, защото тя беше изключително тежка и трудна. Много хора сигурно няма да го признаят, но при положение че отстранихме отбори като Хофенхайм и Истанбул Башакшахир, все пак говори за някакво ниво на нашия тим. Знаете, че в България нещата са винаги черно и бяло”, коментира още треньорът на разградчани.

“Може би това беше на фона на това, че тогава Хофенхайме не игра с основния състав. Влязоха млади футболисти, това са младежки национали на Германия и затова може би това беше преценката на специалисти и ваши колеги. Непосредствено след този мач исках да напусна. Заради този негативизъм тогава казах на директорите, че повече не искам да работя. Задържаха ме тук на базата на това, че спонтанно взимам решението, че действам емоционално, че трябва да преспя и да видя, че нещата не са такива каквито си ги представям. Убедиха ме да остана с разговорите, които проведохме. Не съжалявам, че останах, след като постигнахме такива рекорди и сега е много приятно”, призна Херо.

Домусчиев: Честито, шампиони! Целта е да бъдем по-силни следващия сезон

“Ако трябва да бъдем честни, Купата на България не беше приоритет за нас. Нашата основна цел беше шампионата и Лига Европа. Не успях да направя доста неща. Не успях да променя играта ни в защита, тактическата дисциплина, на базата на манталитета на нашите футболисти. Имам предвид бразилците, които са с много по-различен манталитет. Те предпочитат да играят само с топката, играта в атака, докато играта в защита се подценява. Исках да променя доста неща да променя в това отношение. Смея да твърдя, че не успях в много неща. Имаше и такива позитивни мачове, в които сменихме схемите, както срещу Хофенхайм, както срещу Брага, но все още смятам, че има големи резерви в това отношение. Това са нещата, които според мен не успях да свърша”, смята той.

“Важно е какво се вижда на терена. Ако кажа, че се работи лесно, значи трябва да бъде некоректен. Напротив, трудно се работи, защото това са футболисти със самочувствие, с качества и с потенциал, разбира се с покритие, което те са го показали и доказали през годините. Тези хора са много чувствителни, когато са изградили някакъв стереотип, някакъв начин на игра и поведение и доста са обгрижвани в много отношения. Когато дойде нов човек с изисквания, винаги се получава търкане. Ако трябва да бъдем максимално честен, не съм имал проблем с нито един футболист. Винаги съм водил индивидуални разговори, когато е имало проблемн, обяснявал съм моите принципи, моята философия. В едно семейство винаги има определени обстоятелства. Тези неща изкачат особено когато има някакъв негативен резултат”, допълни той.

“Бъдещето ми могат да кажат само собствениците, в случая братя Домусчиеви. Те ще кажат моето бъдеще. Моето желание е да бъда в Барселона, но няма как да стане. Шегувам се, разбира се. Не, че не съм сигурен в бъдещето ми. Това трябва да бъде казано от собствениците и хората, които дават оценки. Аз не съм човекът, който трябва да дава оценка за себе си. Има хора, които да го кажат това нещо. За мен има много варианти и никога не съм се притеснявал в това отношение. Уважавам мнението на собствениците, защото те са хората, които дават точната и крайната оценка. Независимо от победите в някои неща те могат да са недоволни от моята работа и моето поведение. Знам тяхното желание по принцип какво е, но не съм аз човекът, който трябва да го каже това нещо. Има ли сме разговори преди плейофите на тази тема. Казахме си, че се концентрираме върху шампионата и трябва да станем шампиони. От там нататък желанието го знам, но няма да коментирам”, заяви наставникът на шампионите.

Лудогорец поздрави феновете си

“Отборите, които печелят постоянно, всяка година имат нужда от някакво надграждане, освежаване. Смятам, че Лудогорец в това отношение не бива да бъде изключение. Има футболисти, които вече са на сериозна футболна възраст, има позиции, на които все още има определен дисбаланс в нашия състав, където липсва конкуренцията. Има неща, които трябва да се мислят в това отношение. Казал съм и съм определил характеристиките на футболистите, които искам да бъдат привлечени. Това, което е трябвало да го направя, съм го направил. Селекцията е много сложен и труден процес. Не може това, което на мен ми се иска, веднага да стане. Предстоят разговори, диалози между тези хора. Може и да не се получи това, което искаме, но в края на краищата сме длъжни да го направим с цел да надградим и освежим нашия състав”, категоричен е Димитров.

“Смятам, че е свещенно право на всеки треньор сам  да определя селекцията, защото той носи отговорността. Смятам, че това е право на всеки един треньор и никога няма да се откажа от това” завърши Херо.