Септември се наложи над Пирин с 1:0 в последния мач от 15-ия кръг на Първа лига и по този начин продължи добрата си серия от 4 поредни победи в първенството. Борис Галчев се превърна в герой за столичани, след като изкова втората им домакинска победа през сезона с гол в 9-ата минута на срещата. “Орлетата” пък вече цели седем мача не успяват да измъкнат трите точки от съперника си.

Митов с усмивка: Вече трябва да давате вино на Галчев, не шампанско

Първото полувреме не бе особено драматично и не предложи множество положения и пред двете врати.  Благоевградчани стигнаха до много добра възможност още във 2-ата минута на срещата. Анти Рениа бе изведен по чудесен начин от Антон Костадинов. След това със страхотен рейд напредна в наказателното поле и опита удар, но той бе отразен от Янко Георгиев. 

Пропускът на Рениа струва скъпо на гостите, тъй като само 7 минути по-късно Борис Галчев откри резултата в полза на Септември. След центриране на Антони Иванов, Борис Галчев се озова на страхотна стрелкова позиция в наказателното поле, зад защитата на Пирин и с лекота мушна топката в мрежата на Благой Макенджиев.

В 25-ата Стилиян Николов демонстрира добър поглед върху играта и с далечен пас намери на границата на наказателното поле Радослав Кирилов. Той напредна и опита удар, но Макенджиев лови. След това стана ясно, че е отсъдена засада. 

Галчев: Ако имахме километраж, щяхме да го превъртим

Три минути по-късно Аймен Суда си освободи пространство и стреля от границата на наказателното поле, но мерникът малко му изневери, тъй като опитът му мина встрани от вратата. 

В 33-ата минута Анти Рениа овладя добре подаване и се измъкна добре от Патрик Весели. След това пусна към Станислав Костов, който шутира, но Георгиев отново се справи. 

През втората част темпото на игра видимо спадна. Първото по-сериозно положение дойде в 53-ата минута на срещата.  Конър Хендерсън тества Янко Георгиев от пряк свободен удар. Футболистът на "орлетата" опита директен обстрел към вратата на съперника и топката летеше право към долния десен ъгъл, но стражът на Септември се хвърли отлично и спаси. 

Радуканов: Важен е пътят, ще следваме нашия

В 75-ата минута отбила се топка попадна на крака на Станислав Костов, който опита да застраши Янко Георгиев, но за пореден път стражът на Септември демонстрира отличен рефлекс и спаси.

Две минути преди края на редовното време Борис Галчев можеше да удвои резултата и официално да сложи край на интригата в двубоя. Байду отправи удар, Макенджиев изби. При добавката обаче 34-годишният футболист не успя да реализира.

Ради Кирилов: Точките са малко, а трябва да започнем да трупаме

След спечелените три точки столичани изместват Славия от 9-ото място и с 19 точки вече са само на една от Локомотив Пловдив. “Орлетата”  с актив от 13 пункта остават на 12-ата позиция.

Вижте стартовите 11 на двата тима:

Септември: 21 Янко Георгиев, 8 Борис Галчев, 18 Антони Иванов, 15 Васил Добрев, 11 Владислав Романов, 22 Георги Стоичков, 6 Елтон дош Реиш, 20 Ишмаел Байду, 9 Мартин Тошев, 3 Патрик Весели, 14 Янко Сандански

Пирин: 22 Благой Макенджиев, 27 Костадин Ничев, 14 Стилиян Николов, 3 Румен Сандев, 18 Юлиян Попев, 24 Антон Костадинов, 44 Конър Хендерсън, 10 Аймен Суда, 7 Анти Рениа, 19 Станислав Костов, 99 Радослав Кирилов