С решение на ФИФА Спас Делев е отстранен от участие във футболни мачове за срок от 4 месеца, гръмнаха медиите в Полша.

В същото време на Погон Шчечин беше забранено да прави трансфери в предстоящите два прозореца. И клубът, и играчът имат право да обжалват наказанията си, но дори и да го направят санкциите влизат в сила.

Наказанието на ФИФА идва след жалба от страна на Берое, че Делев едностранно е прекратил контракта си. При преминаването си в новия клуб, той използва възможността да се присъедини към Погон като свободен агент.

ФИФА обаче постанови, че Спас Делев е прекратил трудовия си договор със старозагорския клуб в нарушение на разпоредбите за договорната стабилност, установени от централата.

Освен това, футболистът ще трябва да плати обезщетение на Берое.

От полския тим вече обявиха, че Спас Делев и Погон ще обжалват пред Арбитражния съд в Лозана.

Въпреки това футболистът няма право да играе за клуба си, нито за националния отбор на България.

Решението на ФИФА е безпрецедентно. Причината е, че според българските закони, Спас Делев може да прекрати едностранно договора си при определени условия. Но самото българско законодателство е в нарушение на разпоредбите на ФИФА за договорната стабилност, пишат в Полша.

Спас Делев отиде в Погон като свободен играч, а това се случва в резултат на твърдението на БФС, че футболистът успешно е разрешил трудовите си взаимоотношения с Берое. В следствие на това българската централа е издала международен сертификат, който е позволил регистрацията на Спас Делев в новия му клуб.

Спас Делев подписа с полския клуб през юни 2016 година. Тогава двете страни се споразумяха за контракт за 3 години, а в последствие беше и преподписан.

От Погон публикуваха в официалния си сайт, че са изключително изненадани от решението на ФИФА, което идва повече от две години, след сключеното споразумение с Делев.

Поредното недоразумение идва от факта, че разпоредбите на ФИФА признават превъзходството на местното законодателство (в случая българското трудово законодателство). Сега обаче и клубът, и играчът са санкционирани и носят последствията от това разминаване.