Етър Велико Търново посреща Славия в решителен сблъсък във финалния плейоф за 7-то място в Първа лига. "Белите" имат аванс от един чист гол преди реванша тази вечер, след като спечелиха първата среща в столицата с минималното 1:0.

Двубоят е от 20 часа и може да го следите по Gong.bg, както и да го гледате по PLAY DIEMA XTRA и DIEMA SPORT.

Победителят в сблъсъка ще се изправи срещу Левски в решаващия бараж за последното място, което дава право участие в Лига Европа.

Мачът ще е изключително интересен и с непредвидим изход, най-малкото защото в плейофната фаза на първенството Етър не допусна нито един гол във вратата си на свой терен – 3:0 срещу Верея, 0:0 срещу Ботев Вр, 2:0 срещу Витоша и 1:0 срещу Локо Пд.

Евентуалното седмо място за "болярите" би било най-предното класиране на тима в елита от сезон 1993/94 г., когато финишира на шестата позиция от 15 отбора. А и то ще е страхотен подарък за легендата на клуба Краси Балъков, който си тръгва.

Откакто през януари 2018 г. той пое великотърновци, балансът на тима в първенството е положителен – 51 мача, 23 победи, 10 равенства и 18 загуби. И това им помогна за великолепните изяви под негово ръководство.

И те ще се надяват да изтрият впечатленията от загубата в първия мач. В него Георги Йомов вкара първия си гол в първенството от 20 октомври м.г., когато бе точен при победата с 3:1 над Септември.

Ще има и едно интересно противопоставяне в този сблъсък. Левият бек Димитър Велковски и колегата му на този пост в Етър Крум Стоянов са бранителите с най-много асистенции в Първа лига през настоящия сезон, съответно 7 и 6 голови паса.

Но колкото и знаци да дава статистиката, на Етър ще му е много трудно срещу този съперник. Защото Славия е единственият отбор в лигата, който не допусна нито един гол във вратата си през май, когато изигра 4 шампионатни мача.

В тях тимът записа три победи с по 1:0 (над Дунав, Ботев Вр и Етър) и веднъж завърши 0:0 (с Ботев Вр). Което му дава право да мечтае за ново участие в Европа.

БАЛАНС

В Първа лига: 51 мача, 14 победи за Етър, 12 равенства, 25 победи за Славия, голова разлика 85-56 за Славия

Етър като домакин: 25 мача, 11 победи за Етър, 8 равенства, 6 победи за Славия, голова разлика 38-30 за Етър