Етър Велико Търново е най-възрастният отбор в българската Първа лига със средна възраст 29.36 години и дори заема 18-о място в европейските лиги, които са позиционирани от 6-о до 31-о място в ранглистата на УЕФА.

Европейската статистическа къща CIES Football Observatory направи изследване на отборите в първите 31 първенства на континента в ранглистата, като раздели статистиката си на две. Едната е за първенствата в топ 5 - Англия, Германия, Испания, Франция и Италия, а другата табличка представя резултатите в държавите от 6-о до 31-о място в ранкинга на УЕФА.

Етърци попадат именно на 18-о място в класацията за първенствата 6-31-о място. Най-възрастният отбор в тази група е кипърският Аполон (Лимасол), който вади на терена състав със средна възраст 30.93 години. Но поне синьо-белите от Лимасол играят в груповата фаза на турнира Лига Европа, което ще им донесе сериозни приходи в касата. Вторият най-възрастен отбор е Бешикташ (Турция), а третият е АЕК (Ларнака) - съперник на Лудогорец (Разград) във втория турнир на УЕФА.

Най-младият отбор в Европа е датският Нордселанд, който излиза на терена със стартови 11 на средна възраст 21.36 години и заема 9-о място от 14 отбора в датската Суперлига. Следват Хърватският новак в елита Рудеш и още един хърватски тим- Истра (Пула), съответно със средна възраст 22.25 и 22.70 години. В топ 20 на тази ранглиста няма български представител.

Най-възрастният отбор в първенствата от топ 5 е Киево Верона, чийто показател е 29.53 години. Следват други два италиански отбора- Парма и Ювентус. Най-младият отбор при елитните 5 първенства е Фиорентина с 23.79, следвани от Майнц (Германия) и френския Ним./БТА