Днес е време за празник! В Деня на славянската писменост и култура преди 104 години за първи път се появява любовта, тръпката, силната емоция, които ще бележат живота на поколения фенове на един от символите на българския футбол и спорт - Левски. 

Група младежи от Втора мъжка гимназия се събират на тази дата през 1914 г., за да основат клуб, който преодолява превратностите на съдбата вече повече от век. Левски е едно от малкото неща в България, създадени по царско време, преживели мракобесния комунизъм, за да го има и сега и в модерните времена на демокрацията. 

Младежите решават да кръстят отбора именно на светинята в българската история, за да се слави името му и в поколенията занапред. Идеята е на Борис Василев-Боркиша, който обяснява избора си по следния начин: 

"Предложих Васил Левски за наш патрон, защото не исках в името на клуба ни да има чуждо влияние и защото се възхищавах от Апостола на свободата, виждах в него образец на смелост, ловкост и героизъм, на безпределна любов към народа и на готовност за саможертва", заявява Боркиша. 

Така тази група млади момчета, водени от патриотизъм, чиста любов и с вперен уверен поглед в бъдещето, полагат основите на един от рупорите в българския футбол, на една от вечните величини в него. На вечната любов на поколения левскари, които ще предават любовта си от баща на син и така вече повече от един век. 

Титли, купи, отличия... Във витрината на "сините" от София ги има много, макар че феновете са категорични, че не това е причината да обичат до полуда своя отбор. Идеята, ценностите, битката до последно, "фланелката с "Л" отпред, която се облича върху сърцето" - това са нещата, които вълнуват левскаря вече 104 години и заради които този отбор е нещо специално за милиони привърженици по света и у нас.