Футболният агент Джери Перейра беше гост в предаването "Домът на футбола" в ефира на DIEMA SPORT. Той говори на актуални теми свързани с футболната игра. За бразилските треньори, които не успяват да се наложат по българските и европейски терени, както и за напускането на Пауло Аутуори от поста в Лудогорец.

"Много малко време, не съм говорил с него, но не зная защо си тръгва, Пауло и ръководството са се разбрали, не съм му мениджър, но той си има мениджър, хареса ми как води отбора, игра добре отбора", коментира Перейра по повод напускането на Аутуори.

"Аутуори е много възпитан, добър човек, той е много интелигентен, добър и откровен треньор. Бях фен на Аутуори още от Португалия, работих малко с него, много интелигентен и добър човек", коментира още агентът. 

"Не само за треньорите от Бразилия, за всички треньори е трудно, треньорът зависи от резултатите, когато няма резултати треньорите си тръгват. Ако Лудогорец бие Левски ще е първи, отборът не се класира за Шампионска лига, но влезе в групите на Лига Европа, добре се справя на фона на времето, на което е на поста", добави той по повод работата на специалиста начело на българския шампион.

"Бразилия има много добри футболисти, които се продават по цял свят, но това не означава, че трябва да има добри треньори. УЕФА не признава лиценз Про А, за да го направиш това трябва да учиш 800 часа, в Европа се учи по-малко, познавам много добри треньори, които са в Бразилия, защото лицензът му не бива признат в Европа", добави Перейра.

"В Европа се играе по-различен футбол, може да има доста бразилци, но в Европа се играе по различен начин, дори в България се играе трудно, трябва време за адаптация, не е лесно, треньорите и футболистите трябва да се адаптират. В Бразилия има заплати по 200 000 евро на месец, има и футболисти, които взимат по около 40-50 000, но има и високоплатени играчи. Разчита се предимно на местни футболисти, в школите има много футболисти, дори 3-4 да бъдат продадени това е отлична сделка. Футболът е сериозен бизнес в Бразилия".

"Най-трудно за Пауло е градът, след мач му е трудно, да стои в Разград, това пречи, не знам дали не успя да се аклиматизира. Всички футболисти са много доволни от него, от начина му на тренировки, той може да говори на португалски, но той е говорил на английски език на тренировките, уважава чужденците и хората. Футболистите искат той да остане, те се събраха и искаха да остане след като взе решението да напусне. Бях изненадан от решението. Единственият проблем за него е градът, това е мое мнение. Имам мнение, че един футболист трябва да бъде около 4-5 години в един отбор, омръзва след това, бил съм футболист и съм живял в малък град, излизаш до центъра и се прибираш. Марселиньо вече няма къде да ходи, той е на 34, той ще играе на ниво още две години, той е интелигентно момче, може да помага на отбора. Вандерсон не е в най-добра форма, но когато играе се вижда, когато не играе много силно си личи, но той играе на ниво, доволен съм от тях, не защото съм им мениджър, харесва ми как играят в мачовете", каза оше той.

"Когато има много бразилци в отбора, се играе трудно, в отборът винаги се иска да има и юноши. В Лудогорец братя Домусчиеви инвестират и искат резултати. В школата има около 300 деца, това е помощ, не се мисли само за пари. Бизнесмен, който инвестира и помага. Едни от най-добрите българи отказаха да дойдат в Лудогорец, няма да казвам имена, но не поискаха да дойдат. В ЦСКА имаше такъв момент, имаше чужденци, които не искаха да дойдат в отбора. Преди 20 години също имаше доста чужденци в отборите, играеха по 5-6 българи в отборите, не са причина само бразилците", каза още Джери Перейра.