Дунав Русе посреща Славия в мач от 18-ия кръг на Първа лига. Двубоят е от 15 часа и ще бъде излъчван по DIEMA SPORT 1 и онлайн на PLAY DIEMA Xtra. Следете двубоя и минута по минута в Gong.bg.

Русенци се намират в серия от три поредни загуби в шампионата. В същото време славистите подобриха своето настроение, след като се наложиха в последния кръг с 1:0 срещу ЦСКА.

Славия има три последователни победи срещу Дунав в мачовете в Първа лига. Не само това, но "драконите" нямат и отбелязан гол във вратата на съперника в последните три двубоя. Последната победа на Дунав над Славия е от 2 ноември 2016 година с 2:0 в София.

Людмил Киров ще може да разчита на всички свои футболисти в търсене на първия успех и дори първи гол след три "сухи" двубоя.

За Славия Александър Александров е наказан, а очакванията са в групата да се завърне Милчо Ангелов.

Ето и още любопитни факти преди двубоя:

  • Юношата на Славия Бранимир Костадинов (Дунав), който има вече 145 мача в елита, но нито един от тях с белия екип, вкара първото си попадение в бившата А група точно във вратата на тима от „Овча купел” – на 14 август 2011 г. с фланелката на Ботев Вр. Той обаче не се е разписвал в 46 поредни мача от 28 май 2017 г. насам.
  • Дунав няма победа у дома над Славия повече от 33 години - от 2:1 на 23 февруари 1985 г. Оттогава насетне русенци играха на свой терен срещу белите 6 пъти, като балансът им бе 4 равенства (два пъти по 0:0 и два пъти по 1:1) и две загуби с по 0:1.
  • Последната изпусната дузпа за Дунав в първенството бе точно в мач със Славия – при загубата с 0:2 в петия кръг Георги Петков спаси удара от бялата точка на Божидар Васев.
  • Всички 7 победи на белите в Русе са все с по един гол разлика , последната е с 1:0 на 14 март т.г. с гол на Иван Минчев в 28-ата минута. Шест от успехите при визитите на дунавци са все с резултат 1:0, а седмият – 3:2 през сезон 1961/62 г.
  • В миналия кръг срещу ЦСКА за първи път през сезона и двамата вратари, записани в тимовия лист на белите - Стериакис и неизползваната резерва Петков получиха жълти картони.
  • Срещу ЦСКА десният бек Александър Ем. Александров получи петия си червен картон в Първа лига и първи с екипа на Славия, а всички останали са докато играеше за Черно море. С варненци бе изгонен срещу червените при 0:0 на „Тича” на 21 октомври 2011 г.
  • Славия е в серия от 3 поредни шампионатни победи над Дунав в първенството – 3:0 на 14 октомври 2017 г. в София, 1:0 на 14 март 2018 г. при гостуване и 2:0 на 17 август т.г. в петия кръг на сегашния шампионат на националния стадион „Васил Левски”.